Ako z nás súdruhovia a Holanďania veľmoc spravili

Slad

Aj keď sa Slováci zďaleka nemôžu považovať za najväčších exportérov piva v regióne, jeden primát však predsa len majú. V produkcii sladu patria medzi lídrov na celom kontinente. Do veľkej miery tomu pomáha sladovňa v Hurbanove. Tá je svojou veľkosťou najväčšia nielen na Slovensku, ale aj v celom regióne strednej a východnej Európy. Jej príbeh pritom začali písať „súdruhovia“ ešte v priebehu 60-tych rokoch minulého storočia.

Za všetkým stála potreba „dať pracujúcemu ľudu dostatok piva“. Aj preto si kompetentní sadli za mapy a ukázali prstom na Hurbanovo. Nebol to vôbec náhoda. Oblasť bola najteplejším miestom nielen na Slovensku, ale v celom Československu. Ideálne klimatické podmienky rozhodli. Okrem pivovaru tu totiž mala vyrásť aj sladovňa. A tento región bol pre pestovanie jačmeňa priam ideálny. V roku 1967 sladovňu dokončili. Slad z Hurbanova začal písať svoj dlhoročný príbeh, výrazne ovplyvnený rozhodnutím politických špičiek.

V Hurbanove tak vyrástol pivovar, ktorý pivári poznali pod menom Zlatý Bažant. Tak ako rástla produkcia tohto piva, tak zväčšovali objem výroby aj v sladovni. Kapacita dosiahla v starých priestoroch maximum asi 50-tisíc ton sladu ročne. Sladovni však nový impulz priniesol holandský koncern Heineken. Ten sa po príchode na Slovensko rozhodol, že sladovňu rozšíri a urobí z nej jednu z najväčších v celom koncerne. Začiatkom tohto tisícročia do nej naliali asi 16,5 milióna eura a rozšíril jej kapacitu až na dnešných 150-tisíc ton ročne. Takýmto číslom sa sladovňa zaradila na prvé miesto v regióne strednej a východnej Európy. Na starom kontinente je väčšia už len sladovňa v belgických Antverpách (jej kapacita presahuje 230-tisíc tom sladu ročne).

Hurbanovská sladovňa dokáže ročne vyprodukovať okolo 150-tisíc ton sladu.
Hurbanovská sladovňa dokáže ročne vyprodukovať okolo 150-tisíc ton plzeňského sladu.

 

Aj keď produkcia hurbanovskej sladovne v posledných rokoch mierne klesá, stále ovplyvňuje pivá miliónov zákazníkov v celej Európe (najmä tie pod skupinou Heineken). Stačí sa pozrieť na konkrétne čísla. Z tamojšieho sladu sa ročne vyprodukuje asi deväť miliónov hektolitrov piva, ktoré produkujú pivovary v desiatich štátoch Európy. Slovenský slad ovplyvňuje chute asi 35 značkách piva od Poľska, cez Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko až po Macedónsko.

Slad je pritom najdôležitejšia exportná poľnohospodárska komodita na Slovensku. Ročne sa jej na Slovensku vyprodukuje asi 250-tís ton. Druhým najväčším producentom sladu u nás sú LYCOS – Trnavské sladovne. Tie ďalej nasledujú Sladovňa Michalovce a Pivovary Topvar.

 

Článok bol aktualizovaný