Prvá skúsenosť s pivovarom Predná hora? Veľmi dobrá

Rodinný pivovar Predná hora bol otvorený iba v júni tohto roka. Navštívili sme ho teda celkom za čerstva a pivovar ešte vonial novotou. Nachádza sa v penzióne Predná Hora pri obci Murán, ktorá je východiskovým bodom pre turistov na Muránsku planinu a hrad. Bol piatok poobede a podnik bol takmer prázdny. Výčapník nám povedal, že obedný čas už skončil a ľudia sú na túrach alebo vo welness v susednom penzióne.

Krásny výhľad

Podnik je celkom priestranný najmä vďaka obrovskej letnej terase, kde nechýba aj malý detský kútik. Navyše, z terasy je krásny výhľad na okolité Stolické vrchy a lazy Muránskej Zdychavy. Zariadenie bolo z dreva a celkom sa hodilo do pivovarníckej atmosféry. Za výčapom sme mohli vidieť tanky, čo dotváralo atmosféru pivovaru.

V ponuke mali okrem pivných špecialít pod zub (nakladaný hermelín či utopence) aj štyri pivné špeciály. V deň našej návštevy boli k dispozícii len tri z nich. Pšeničné pivo Weizen už došlo. Postupne sme ochutnali všetky tri. Pivovar Predná hora sa zameriava hlavne na výrobu vrchne kvasených pív. Ležiaky si dávajú majitelia variť v inom pivovare (napríklad vo Vyhniach).

Prvý na rade bol pivný špeciál IPA 13° s obsahom alkoholu 5,4 % a prívlastkom Extra Bitter, teda veľmi horký. Pivo sa názvu nevzdialilo. Farba piva bola svetlejšia ako sme čakali, ale chuťovo nesklamalo. Nechýbala ani mierna mútnosť, keďže pivo je nefitrované. Chuť je pivo výrazne horké, na začiatku aj na konci s veľmi miernymi ovocnými tónmi. Majitelia uvádzajú, že výsledný efekt dosahujú použitím špeciálnych holandských sladov, ale aj horkých a aromatických chmeľov El Dorado a Mosaic.

Na konci sveta

Po horkom zážitku sme skúsili polotmavé bylinkové pivo 14° s materinou dúškou a s obsahom alkoholu na úrovni 5,5 percenta. Prečo sa táto bylinka objavila v miestnom pive sme sa dozvedeli z popisu v pivnom menu. Jednoducho materina dúška je typickou rastlinou v okolí Penziónu Predná hora. Takže sládok vsadil na lokálnosť. Pivo bolo horko – sladkasté a sladká dochuť prevažovala.

Napokon sme si oddýchli pri tmavom špeciále typu Stout, tiež nepasterizovanom a nefiltrovanom. Pivo 12° má názov Biscuit, pretože medzi špeciálnymi holandskými sladmi je aj „keksíkový“. Aj preto nás pivo prekvapilo jemnou horkosťou s nádychom karamelu, čokolády a sušienok.

Krkolomná cesta

Jedine čo sa dá novému pivovaru vyčítať je jeho menej známa poloha v zabudnutom kúte stredného Slovenska. Navyše cesta, ktorá k nemu vedie je samá diera, plná zákrut, ktoré končia bez zvodidiel v strmých lesných zrázoch. Čašníčka sa nám priznala, že v zime je často problém sa k nim vôbec dostať. Ale keď chcete popri letnej turistike dobré remeselné pivo, tak sa tam oplatí zájsť.

Snímky a text: Mário Skyba