Stratí pivo dôležitú vlastnosť? Z Nemecka prichádza varovanie

Pivo - oxid uhličitý

V uplynulých mesiacoch sme písali o tom, že pivovarníci musia riešiť bezprecedentné zdražovanie surovín, musia sa vysporiadať s nedostatkom obalových materiálov aj narastajúcimi cenami energií. Aby toho nebolo málo, trh hlási ďalší problém.

Nedostatok

Ako upozornil nemecký portál DW, na trhu je nedostatok oxidu uhličitého. Najprv by sme si mali vysvetliť, prečo je tento plyn v pivovarníctve dôležitý. Zjednodušene povedané, oxidu uhličitému vďačíme za to, že pivo je rezké, resp. má bublinky.

Oxid uhličitý je prirodzenou súčasťou piva, keď vzniká v procese kvasenia. Tento plyn ovplyvňuje senzorické vlastnosti piva, ale do istej miery sa podpisuje aj pod kondíciu, keď zabraňuje rastu mikroorganizmov. Aj preto mu napríklad vďačíme aj za dlhšiu trvanlivosť piva.

Pivovary oxid uhličitý používajú na predplnenie tankov, fliaš a sudov. Plyn zabraňuje tomu, aby pivo neprišlo do styku so vzduchom a pri fľaškovaní nepenilo. Oxid uhličitý sa používa aj ako hnací plyn pri čapovaní piva. Využíva sa aj na tzv. nútené dosýtenie piva, keď robí pivo rezkejším.

Potravinárskeho oxidu uhličitého je však aktuálne na trhu nedostatok. „Situácia je znepokojujúca. Mnohé spoločnosti dostanú len časť objednaného množstva alebo vôbec nič a nemôžu si nič naplánovať,“ uviedla Stefanie Sabet, výkonná riaditeľka Spolkového zväzu nemeckého potravinárskeho priemyslu.

Vysoká cena

Už od leta cena plynu stúpala, problém je ten, že je ho na trhu nedostatok. Oxid uhličitý sa totiž vyrába ako vedľajší produkt pri výrobe hnojív, najmä amoniaku. Ako píše portál DW, tohtoročné zvýšenie cien energií spôsobilo, že veľká časť producentov zastavila výrobu hnojív.

Podľa Fertilizers Europe, európskeho združenia výrobcov hnojív, od augusta poklesla produkcia amoniaku približne o 70 percent. To sa podpísalo pod nárast cien oxidu uhličitého, aj pod jeho nedostatok.

Paradoxné na celej situácii je to, že pivovary prirodzene produkujú oxid uhličitý pri kvasení. Problém je ten, že tento plyn nevedia zachytiť, resp. je to nákladná záležitosť, ktorá je v praxi nerealizovateľná.

Prečítajte si aj

Nemeckí pivovarníci varujú: Na trhu hrozí nedostatok fliaš

Obrázok od Restaurant Nuovo Antica Roma, Wittenbergplatz 5 z Pixabay.