Ananás na pizzu nepatrí. Daj ho sem

Punková - Ananás

Dnes sa zase vyberieme na dovolenku, ale iba cez kuchyňu. Kam? No kde inde ako do Mexika? Ale neboj, privezieš aj kúsok Slovenska. Kto nie je hrdý? Klobásy, pivo, borovička. Chýba ti tu niečo? Ale nie, toto variť nebudeš. Vysoká roštenka (Rib Eye), ananás, limeta, cibuľa, chipolte, cesnak, Pivo a bryndza! RROR – Rozvír vietor

Potrebuješ
  • Vysoká roštenka: 1 kg (keď je vás viac ako 5, je to málo)
  • Pivo: 0,5l Hellstork – Beat To Juice
  • Soľ: 5 g
  • Čierne korenie: 5 g
  • Cesnak: 10 g
  • Pomarančová kôra: 5 g

  • Ananás: 1 ks
  • Zelená cibuľa: 100 g
  • Cesnak: 20 g
  • Chipolte: 5 g
  • Soľ: 5 g
  • Limeta: 1 ks

  • Červená cibuľa: 500 g
  • Jablčný ocot: 1 dcl
  • Voda: 0,5 l
  • Cukor: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Soľ: 5g
  • Údená paprika: 5 g

  • Bryndza: 250 g
  • Tortilla: 5 ks
Postup

Má ešte zmysel hovoriť o tom, čím začať? Jasné, že je to mäso a ty sa nevieš dočkať. Ale bez muziky sa nedá nič robiť! Driák – Děti a Hrdinové

Roštenku rozkroj na päť rovnakých častí. Vlož na noc do piva a nechaj prikryté v chladničke. Pred tým, ako pôjdeš na gril, spravíš kopu iných vecí. Ale potom mäso vytiahni z piva a dochuť všetkým, čo treba.

Punková - Ananás

Na rozpálenom grile opekaj s každej strany max dve minuty. Najlepšie po minúte otočiť, nech máš peknú mriežku. A tie párky? Nás bolo viac ako päť, ale už sa neušlo mäso. „Kto neskoro chodí? Býva ďaleko!“

Áno, krok číslo dva. Salsa, lebo Mexiko! Ale? Oheň! Scooter – Fire

Ako prvé rozpáliš gril. Ak máš už riadnu pahrebu, hoď do nej celý ananás (neočistený, tak ako ho zoberieš s pultu ). Ak obhorí šupa na ananáse, otoč ho. Ak si ho už otočil celý, obrež zhorenú šupu. Vytiahni stred a upečený skaramelizovaný ananás nasekaj a malé kocky. Pridaj nasekanú zelenú cibuľu. Dochuť chipolte, soľou a šťavou z limety. Dobre premiešaj a nechaj odstáť cca 12 minút.

Teraz si naložíš cibuľu, ktorá v chlade vydrží aj pár týždňov. No nie, že ju tam budeš nechávať nech kvitne. Veď si spravíš hneď ako ju zješ. YA BASTA ! – Notre Résistance

Očistenú cibuľu nastrúhaj na jemné plátky. Z ostatných surovín uvar nálev. Nechaj prevrieť a pri izbovej teplote nechaj ochladnúť na cca 70°C. Zalej nastrúhanú cibuľu a zavri v zaváraninovej fľaši. Otoč hore dnom a nechaj vychladnúť. Ako bude nalév na izbovej teplote môžeš použiť. Alebo vložiť do chladničky. Máš to!

Teraz to zlož aby netiekli sliny a ty si nevyschol. Je leto, pi! Ale hlavne sa trénuj na fesťáčiky. Koľko ich bude tento rok? Začiatok Konca – Roztočený večer

Punková - Tortila

Tortillu rozstiahni, na stred nalož na jemno nasekané mäso, zasyp salsou. Na vrch nalož nakladanú cibuľu a zasyp bryndzou. Zmotaj ako palacinku a pusti sa do toho!

Na chuť!

Odporúčané pivo: Hellstork – Beat To Juice

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.