Včera bolo pár akcií tak, ktorú si navštívil ty? Záhoráci majú doma Štramák fest! Takže platí „PODPOR DOMÁCICH“. Takéto akcie máme všetci radi a ďakujeme. Bratwurst, slanina, modrý syr, červená cibuľa a tvoja sriracha. Nie nezabudol som Štramák- Polotmavý ležiak. Keď už aj ty máš farbu, tak nebuď rasista a daj si polotmavé.
Potrebuješ
- Bratwurt: 1 ks na hlavu ( 10 ľudí 10 klobás ) nie je problém si to ukázať, ale určite už si v bazéne, aspoň sa má na čo tešiť za dva týždne
- Modrý syr: 500 g
- Cesnak: 50 g
- Maslo: 50 g
- Pivo: 0,2l Štramák – polotmavé
- Smotana: 0,1 l ( čím viac percent tým lepšie )
- Soľ: 3 g
- Biele korenie: 2 g
- Slanina oravská: 200 g
- Cukor kryštál: 20 g
- Hladká múka: 1 kg
- Mlieko: 0,3 l
- Voda: 0,3 l
- Olej: 0,1 l
- Droždie: 42 g (bavíme sa o čerstvom)
- Soľ: 20 g
- Cukor práškový: 10 g
- Vajce: 1 ks
- Chilli papričky: 500g (pálivosť je na tebe. Tento raz to nie sú habanera ale dal som ravity)
- Cesnak: 50 g
- Cukor kryštál: 60 g
- Soľ: 10 g
- Jablčný ocot: 0,1 l
- Červená cibuľa: 200 g
Postup
Keď už sme pri tej farbe pusti Dead Kenedys alebo Dimenziu X. Ty vieš, čo ti viacej chutí. A poď na rožteky. Nevadí, že nebudú jak jeden ale spravíš ich ty!
Najprv si priprav kvások. Vymiešaj droždie s cukrom na kašičku a nechaj na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť. V mise zmiešaj múku so soľou, do ktorej pridaj kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracuj cesto, ktoré nechaj zakryté asi hodinu kysnúť.
Cesto rozdeľ na 32 častí a vytvaruj guľky. Tie nechaj ešte asi 20 minút podkysnúť. Vyvaľkaj guľku do dvoch tretín, aby koniec ostal tučnejší. Cesto zatoč do tvaru rožka a rukou ešte rozvaľkaj, aby rožok držal tvar. Rožky poukladaj na pekáč (použi aj papier na pečenie) a nechaj ešte 15 až 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrej rúru na 220° C. Pred vložením do rúry potri každý kúsok rozšľahaným vajíčkom. Môžeš posypať semienkami, alebo rascou. Peč na 220 stupňov asi 15 minút.
Je pravda, že toto trvá niekoľko dní a mohol som to aj ako prvé napísať. Ale tým, že čítaš s porozumením tak vieš, ako na to. Nemáš ešte v chladničke z minula?
Papričky pozdĺžne rozrež a očisti od semienok. Pomeľ na mlynčeku na mäso alebo „rozkutruj“ na prach. Pridaj cukor, prelisovaný cesnak, soľ a dobre premiešaj (fakt dobre). Potom zmes vlož do zaváraninovej fľaše a nechaj fermentovať sedem dní. Každý deň otvor a premiešaj.
Potom zmes vylej do hrnca a pridaj ocot spolu to povar na miernom ohni 5 minút od zovretia. Potom premixuj ešte raz a prepasiruj cez sito. Ak je treba dochuť. Vlož do menších pohárov a zasterilizuj ( 5-10 minút 100 °C ). V chlade to vydrží aj pár rokov. Tak čo, máš ešte niečo alebo už si všetko rozdal?
Slaninový chips je boží. Teda slanina je top!
Rúru rozohrej na 205°C. Slaninu rozlož na pekáč s papierom na pečenie. Ocukruj presne tak, ako keby si solil. Vlož do rúry a peč 7 minút. Vytiahni a nechytaj (aspoň 5 minút, vieš čo robí karamel)!
Poď na tú modrú omáčku. Všetko je o farbe. Aj hudba. Čo ti práve hrá? Rude Pride!
Očistený cesnak nasekaj na plátky a orestuj na masle. Pridaj syr, premiešaj a zalej pivom. Dochuť a zjemni smotanou. Nechaj prevrieť, stiahni oheň a redukuj na omáčku.
Tak a ideš do cieľa. Konečne čo?
Na pekáč s papierom rozlož Bratwursty a peč pri 180°C cca 10 minút. Potom vypni rúru a vlož pozdĺžne nakrojené rožky aspoň na 2 minúty.
Zlož to!
Rožok potri syrovou omáčkou, vlož klobásu zalej omáčkou. Prelož slaninou, zasyp koliečkami cibule a zalej jak srirachou tak syrovkou.
Odporúčané pivo: Štramák – Polotamavý Ležiak
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.