Bratwurst, slanina, modrý syr, červená cibuľa a sriracha

červená cibuľa a tvoja sriracha

Včera bolo pár akcií tak, ktorú si navštívil ty? Záhoráci majú doma Štramák fest! Takže platí „PODPOR DOMÁCICH“. Takéto akcie máme všetci radi a ďakujeme. Bratwurst, slanina, modrý syr, červená cibuľa a tvoja sriracha. Nie nezabudol som Štramák- Polotmavý ležiak. Keď už aj ty máš farbu, tak nebuď rasista a daj si polotmavé.

Potrebuješ
  • Bratwurt: 1 ks na hlavu ( 10 ľudí 10 klobás ) nie je problém si to ukázať, ale určite už si v bazéne, aspoň sa má na čo tešiť za dva týždne
  • Modrý syr: 500 g
  • Cesnak: 50 g
  • Maslo: 50 g
  • Pivo: 0,2l Štramák – polotmavé
  • Smotana: 0,1 l ( čím viac percent tým  lepšie )
  • Soľ: 3 g
  • Biele korenie: 2 g

  • Slanina oravská: 200 g
  • Cukor kryštál: 20 g

  • Hladká múka: 1 kg
  • Mlieko: 0,3 l
  • Voda: 0,3 l
  • Olej: 0,1 l
  • Droždie: 42 g (bavíme sa o čerstvom)
  • Soľ: 20 g
  • Cukor práškový: 10 g
  • Vajce: 1 ks

  • Chilli papričky: 500g (pálivosť je na tebe. Tento raz to nie sú habanera ale dal som ravity)
  • Cesnak: 50 g
  • Cukor kryštál: 60 g
  • Soľ: 10 g
  • Jablčný ocot: 0,1 l

  • Červená cibuľa: 200 g

Postup

Keď už sme pri tej farbe pusti Dead Kenedys alebo Dimenziu X. Ty vieš, čo ti viacej chutí. A poď na rožteky. Nevadí, že nebudú jak jeden ale spravíš ich ty!

Najprv si priprav kvások. Vymiešaj droždie s cukrom na kašičku a nechaj na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť. V mise zmiešaj múku so soľou, do ktorej pridaj kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracuj cesto, ktoré nechaj zakryté asi hodinu kysnúť.

Cesto rozdeľ na 32 častí a vytvaruj guľky. Tie nechaj ešte asi 20 minút podkysnúť. Vyvaľkaj guľku do dvoch tretín, aby koniec ostal tučnejší. Cesto zatoč do tvaru rožka a rukou ešte rozvaľkaj, aby rožok držal tvar. Rožky poukladaj na pekáč (použi aj papier na pečenie) a nechaj ešte 15 až 30 minút kysnúť. Zatiaľ si rozohrej rúru na 220° C. Pred vložením do rúry potri každý kúsok rozšľahaným vajíčkom. Môžeš posypať semienkami, alebo rascou. Peč na 220 stupňov asi 15 minút.

Je pravda, že toto trvá niekoľko dní a mohol som to aj ako prvé napísať. Ale tým, že čítaš s porozumením tak vieš, ako na to. Nemáš ešte v chladničke z minula?

Papričky pozdĺžne rozrež a očisti od semienok. Pomeľ na mlynčeku na mäso alebo „rozkutruj“ na prach. Pridaj cukor, prelisovaný cesnak, soľ a dobre premiešaj (fakt dobre). Potom zmes vlož do zaváraninovej fľaše a nechaj fermentovať sedem dní. Každý deň otvor a premiešaj.

Potom zmes vylej do hrnca a pridaj ocot spolu to povar na miernom ohni 5 minút od zovretia. Potom premixuj ešte raz a prepasiruj cez sito. Ak je treba dochuť. Vlož do menších pohárov a zasterilizuj ( 5-10 minút 100 °C ). V chlade to vydrží aj pár rokov. Tak čo, máš ešte niečo alebo už si všetko rozdal?

Slaninový chips je boží. Teda slanina je top!

Rúru rozohrej na 205°C. Slaninu rozlož na pekáč s papierom na pečenie. Ocukruj presne tak, ako keby si solil. Vlož do rúry a peč 7 minút. Vytiahni a nechytaj (aspoň 5 minút, vieš čo robí karamel)!

Poď na tú modrú omáčku. Všetko je o farbe. Aj hudba. Čo ti práve hrá? Rude Pride!

Očistený cesnak nasekaj na plátky a orestuj na masle. Pridaj syr, premiešaj a zalej pivom. Dochuť a zjemni smotanou. Nechaj prevrieť, stiahni oheň a redukuj na omáčku.

Tak a ideš do cieľa. Konečne čo?

Na pekáč s papierom rozlož Bratwursty a peč pri 180°C cca 10 minút. Potom vypni rúru a vlož pozdĺžne nakrojené rožky aspoň na 2 minúty.

Zlož to!

Rožok potri syrovou omáčkou, vlož klobásu zalej omáčkou. Prelož slaninou, zasyp koliečkami cibule a zalej jak srirachou tak syrovkou.

Odporúčané pivo: Štramák – Polotamavý Ležiak

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.