Pivovar Berhet sa zaradil medzi tie pivovary, ktoré sa dokázali dostať aj na pulty maloobchodov. Kočovný pivovar z Bardejova však nezostáva len pri tom. Koncom minulého roka otvoril vlastný podnik a v procese príprav je aj vlastný pivovar.
Zložité obdobie
Posledné roky boli pre majiteľov pivovarov a prevádzkovateľov podnikov extrémne náročné. Priznáva to aj Miloš Harčarík z pivovaru Berhet. „Boli to náročné časy – po obchodnej, výrobnej a hlavne finančnej časti. Dvojnásobne to platí pre gastro segment, ktorý bol nevhodnými opatreniami najviac poškodený a v kombinácii s nedostatočnou finančnou kompenzáciou vidíme jeho následky až do dnes,“ konštatuje Miloš.
Ten poukazuje na to, že museli riešiť viacero ťažkých rébusov. „Najviac problematické bolo plánovanie výroby, tovarových zásob, a zároveň čo s aktuálnymi skladovými zásobami, pretože situácia sa menila niekoľkokrát do týždňa resp. mesiaca. Odpisy boli aj na našej strane, avšak iba v nevyhnutnej miere, keďže sa väčšinu podarilo predať,“ vysvetľuje.
Napriek hore uvedenému sa Bardejovčania rozhodli urobiť dôležitý krok. V Košiciach otvorili svoj podnik, ktorý nesie názov Berhet Košice | Craft Beer & Comfort Food. Ten nájdete na Námestí osloboditeľov 1410/22, hneď vedľa Auparku či hotela Hilton.
„S otvorením vlastného podniku sme sa zahrávali už dlhšiu dobu. Bola to večná dilema čo je pre nás podstatnejšie – vlastná výrobná kapacita alebo vlastný predajný kanál? Pandémia preriedila trh a postupne sa ukazovali príležitosti, ktoré bolo potrebné len využiť,“ naznačuje Miloš.
Vlastný „showroom“
Podľa Miloša bola ako koncept zvolená piváreň v kombinácii s kuchyňou v štýle „comfort food“. Podnik sa rozprestiera na dvoch poschodiach a má kapacitu 120 miest. „Na výčape máme k dispozícii aktuálne šesť pív našej produkcie, avšak máme aj rotujúce pípy a menšiu pivotéku. V kuchyni pripravíme komfortné jedlá – burgre, rebrá, wrapy či sendviče,“ predstavuje ponuku.
Berheťáci sa netaja tým, že podnik má byť aj reklamou na ich pivo. „Podnik vo svojej podstate je samostatná jednotka a plní úlohu „showroomu“ nášho pivovaru. To znamená, že ľudia tu môžu od nás nájsť prototypy či novinky, z ktorých budeme vyberať nové produkty do finálneho portfólia,“ vysvetľuje spolumajiteľ pivovaru.
Berhet aktuálne varí pivo v obci Kolačkov aj pivovare Brauhaus v Kežmarku. Aktuálne sa pritom pripravujú na hlavnú sezónu. Už teraz čakajú rôzne podujatia či festivaly. „Pokračujeme tiež v spolupráci s Kaufland Slovensko, kde sa počas hlavnej sezóny ponuka rozšíri až na šesť produktov. Milovníci pív v štýle Pastry Sour sa potešia, keďže bude exkluzívne v ponuke úplná novinka,“ prezrádza novinku Miloš.
Cesta do vlastného
Berhet pritom pracuje aj na projekte vlastného pivovaru. „Projekt vlastného pivovaru máme vypracovaný od nášho úplného začiatku a máme ho rozdelený na tri veľké fázy,“ prezrádza spolumajiteľ kočovného pivovaru.
Aktuálne sú v procese vyhodnotenia prvej fázy – výrobnej technológie. „Podali sme aj žiadosť o NFP cez Ministerstvo pôdohospodárstva. Podstatnejšie bude dofinancovanie projektu. Od podania žiadosti do dnešného dňa prešlo po viac než poldruha roka a odvtedy sa ceny akýchkoľvek komodít zmenili o desiatky percent nahor,“ vysvetľuje možné komplikácie Miloš.
Veria však, že ich projekt je životaschopný a jeho realizácia začne v dohľadnej dobe. „Ak sa nám podarí všetko správne naplánovať a zafinancovať, tak prvé stavebné úpravy by sa mohli začať na jar 2024,“ uzatvára Miloš Harčarík z pivovaru Berhet.
Prečítajte si aj
Snímky: Berhet