Bezlepkové pivo? Určite nikoho neurazí (Celia)

Celia

Prvý nástrel: Ponuka pív na pultoch obchodov a pivoték sa rozširuje. Okrem klasických špeciálov nájdeme aj piva určené pre špecifické publikum. Pivo s názvom Celia z dielne Žateckého pivovaru sa zaraďuje medzi ne. Ide o bezlepkové pivo, v ktorom nenájdete lepok a je teda vhodné aj pre celiatikov (aj preto názov Celia). Pivovar ho vyrobil z rovnakých ingrediencií ako klasický ležiak, len využil špeciálnu technológiu. Vraj je na nerozoznanie od klasiky. Pivovar sa na etikete chváli tým, že ide o ručnú výrobu. Uvidíme či nájdeme rozdiel medzi klasickým ležiakom a týmto kúskom.

Názov piva: Celia

Pivovar: Žatecký pivovar

Druh piva: Prémiový svetlý ležiak. (Pivo bez lepku.)

Krajina: Česko

Stupňovitosť: 11 %

Obsah alkoholu: 4,5 %

Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ.

Farba: Zlatistá a číra.

Vôňa: Sladová. Nič v nej nijako výrazne nevyskakovalo.

Pena: Celkom hutná. Držala si konzistenciu.

Chuť: Rezkosť je ideálna. Sladové tóny začínajú tak jemne, telo mi pripomína šumienku. Nájdete v ňom náznak ovocnosti i karamelu, ale len letmý. Koncovka je chmeľová len náznakom.

5/10

Zhrnutie

Ak by na toto pivo napísali, že ide o výčapné, asi by som im to veril viac. Rozmýšľam ako sa pozerať na tento kúsok. Ohodnotím ho ako klasický ležiak. Piteľnosť je celkom dobrá. Pomáha tomu správne zvolená rezkosť. Slabší úvod by som pivu aj odpustil, stred však ťažšie. Mne to pripomínalo šumienku. Jednoducho neuhladené tóny, ktoré mi prekážali. Koncovka mohla byť chmeľovejšia o čosi viac. Každopádne ak by som nemohol piť klasické pivo a toto by bola jediná možnosť (na trhu je možností viacero) ako prehru by som to nebral. Dávam päťku. Pivo však nemalo žiadnu vadu, určite nikoho neurazí.

Článok bol aktualizovaný