Na bratislavskom pivnom trhu sa budú prepisovať štatistiky. Už v marci totiž otvorí svoje brány nový bratislavský pivovar. Ponesie meno Dock7. S ročnou kapacitou šesťtisíc hektolitrov piva sa zaradí medzi najväčšie minipivovary v krajine.
Roky príprav
O tom, že sa v Bratislave pripravuje nový pivovar vie verejnosť už niekoľko rokov. Ešte v roku 2020 predstavila skupine Heineken Slovensko projekt, ktorého cieľom bolo vybudovať pivovar v národnej kultúrnej pamiatke Sklad č.7.
Najväčší slovenský pivovar síce žiadal o povolenia, od projektu nakoniec odstúpil. Projekt si pod svoje krídla zobrala najväčšia reštauračná skupina na Slovensku Medusa. Jej hlavný predstaviteľ Peter Štecko avizoval, že pivovar má osloviť náročnejšieho zákazníka.
„Nechceme, aby mal niekto obavy, že tam vznikne priemyselný produkt. Projekt je zameraný na produkciu piva pre danú reštauráciu s malým nadproduktom, ktorý môžeme ponúknuť v niektorej z našich reštaurácií,“ uviedol novinárom Štecko.
Roky príprav sú na konci. Skupina finišuje s prípravami na otvorenie. „Výška investície dosahuje úroveň takmer tri milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach. Zákazníkom ponúkneme komplexný vnemový zážitok z industriálneho priestoru, ponuky jedál, nápojov a samozrejme nášho pivného portfólia,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa.
Najväčší v meste
Pivovar má byť srdcom nového konceptu. Ten bude mať kapacitu šesťtisíc hektolitrov a zaradí sa tak medzi najväčšie minipivovary v krajine. Dock7 zároveň predbehne pivovar General a stane sa najväčším v meste. Len pre lepšiu ilustráciu, priemerná kapacita bežného slovenského minipivovaru sa pohybuje na úrovni tisíc hektolitrov.
„Základom pivnej ponuky bude 12° ležiak čapovaný priamo z tanku, ktorý doplní rovnako atraktívny 11° ležiak. Chuťovkou je tmavá 13°, vyladená belgickým sladom Château Chocolat, ideálna aj na rezané pivo,“ uvádza skupina.
Vedenie podniku prezradilo, že v ponuke budú aj vrchne kvasené pivá štýlu IPA, APA, Blonde alebo Kölsch. „Žiadne z pív pivovaru Dock7 nie je pasterizované a na čistenie sa nepoužívajú žiadne filtre. Udržiavanie riadenej teploty počas celého procesu fermentácie a ležania pomáha pivo prirodzene čistiť od zákalu a ďalších nežiaducich látok,“ naznačujú predstavitelia pivovaru.
Stovky miest
Dock7 obsadí celé prvé nadzemné podlažie budovy Skladu č.7 v lokalite Eurovea na nábreží Dunaja. Vstupný portál do priestoru o celkovej ploche 1 600 štvorcových metrov sa nachádza priamo pod námestím so sochou generála Milan Rastislava Štefánika.
Prvá časť priestoru patrí reštaurácii s dominantným barom, ktorá plynule prechádza k srdcu pivovaru, kde sú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie.
Reštaurácia poskytne priestor pre 280 zákazníkov. Ďalších 190 miest má byť dostupných v exteriéri. Názov konceptu reštaurácie a pivovaru, DOCK7, priamo odkazuje na industriálnu budovu Skladu č.7.
Ten bol od svojho vzniku v rokoch 1921-22 architektonickou dominantou bratislavského prístavu, aktuálne nábrežia a promenády Eurovea. Otvorenie reštaurácie a pivovaru je naplánované na 1. marca.
Prečítajte si aj
Pivovarnícky biznis rozširuje známe meno. Pivovar má aj šéf Slovnaftu
Snímky: Medusa Group