V marci otvoria najväčší bratislavský pivovar. Ponesie meno Dock7

Pivovar Dock7

Na bratislavskom pivnom trhu sa budú prepisovať štatistiky. Už v marci totiž otvorí svoje brány nový bratislavský pivovar. Ponesie meno Dock7. S ročnou kapacitou šesťtisíc hektolitrov piva sa zaradí medzi najväčšie minipivovary v krajine.

Roky príprav

O tom, že sa v Bratislave pripravuje nový pivovar vie verejnosť už niekoľko rokov. Ešte v roku 2020 predstavila skupine Heineken Slovensko projekt, ktorého cieľom bolo vybudovať pivovar v národnej kultúrnej pamiatke Sklad č.7.

Najväčší slovenský pivovar síce žiadal o povolenia, od projektu nakoniec odstúpil. Projekt si pod svoje krídla zobrala najväčšia reštauračná skupina na Slovensku Medusa. Jej hlavný predstaviteľ Peter Štecko avizoval, že pivovar má osloviť náročnejšieho zákazníka.

Pivovar Dock7 - Sklad č.7

„Nechceme, aby mal niekto obavy, že tam vznikne priemyselný produkt. Projekt je zameraný na produkciu piva pre danú reštauráciu s malým nadproduktom, ktorý môžeme ponúknuť v niektorej z našich reštaurácií,“ uviedol novinárom Štecko.

Roky príprav sú na konci. Skupina finišuje s prípravami na otvorenie. „Výška investície dosahuje úroveň takmer tri milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach. Zákazníkom ponúkneme komplexný vnemový zážitok z industriálneho priestoru, ponuky jedál, nápojov a samozrejme nášho pivného portfólia,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa.

Najväčší v meste

Pivovar má byť srdcom nového konceptu. Ten bude mať kapacitu šesťtisíc hektolitrov a zaradí sa tak medzi najväčšie minipivovary v krajine. Dock7 zároveň predbehne pivovar  General a stane sa najväčším v meste. Len pre lepšiu ilustráciu, priemerná kapacita bežného slovenského minipivovaru sa pohybuje na úrovni tisíc hektolitrov.

Pivovar Dock7

„Základom pivnej ponuky bude 12° ležiak čapovaný priamo z tanku, ktorý doplní rovnako atraktívny 11° ležiak. Chuťovkou je tmavá 13°, vyladená belgickým sladom Château Chocolat, ideálna aj na rezané pivo,“ uvádza skupina.

Vedenie podniku prezradilo, že v ponuke budú aj vrchne kvasené pivá štýlu IPA, APA, Blonde alebo Kölsch. „Žiadne z pív pivovaru Dock7 nie je pasterizované a na čistenie sa nepoužívajú žiadne filtre. Udržiavanie riadenej teploty počas celého procesu fermentácie a ležania pomáha pivo prirodzene čistiť od zákalu a ďalších nežiaducich látok,“ naznačujú predstavitelia pivovaru.

Stovky miest

Dock7 obsadí celé prvé nadzemné podlažie budovy Skladu č.7 v lokalite Eurovea na nábreží Dunaja. Vstupný portál do priestoru o celkovej ploche 1 600 štvorcových metrov sa nachádza priamo pod námestím so sochou generála Milan Rastislava Štefánika.

Pivovar Dock7

Prvá časť priestoru patrí reštaurácii s dominantným barom, ktorá plynule prechádza k srdcu pivovaru, kde sú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie.

Reštaurácia poskytne priestor pre 280 zákazníkov. Ďalších 190 miest má byť dostupných v exteriéri. Názov konceptu reštaurácie a pivovaru, DOCK7, priamo odkazuje na industriálnu budovu Skladu č.7.

Ten bol od svojho vzniku v rokoch 1921-22 architektonickou dominantou bratislavského prístavu, aktuálne nábrežia a promenády Eurovea. Otvorenie reštaurácie a pivovaru je naplánované na 1. marca.

Prečítajte si aj

Pivovarnícky biznis rozširuje známe meno. Pivovar má aj šéf Slovnaftu

Snímky: Medusa Group