Bravčové rebrá, oheň a Wendigo

To celé vzniklo na tohtoročnom Sviatku piva na Myjave 2018. Nebol si? Môžeš ľutovať. Od organizácie mesta, Peťa, Danka, všetkých zúčastnených (či ľudí z pivovarov alebo iba tých smädných a hladných ) až po Kaza a jeho Wendigo. Po pár slovách a jednom dopytom bolo rozhodnuté. Vladko dáme Wendigo a bravčové rebrá (nie tie suché samá kosť ale riadne bôčikové, vysoké). Na zdravie!

Potrebuješ
  • Bravčové rebrá: 2 kg
  • Wendigo (Unorthodox Brewing ): 1 liter (iba na recept, mysli aj na smäd a zapitie)
  • Slaninová BBQ: niečo z mojej kuchyne (napíš, rád ti poradím)
  • Grilovací rub: je to suchá zmes korenia, ktorú vyrobíš pomocou mlynčeka na kávu alebo mlynčekom na korenie (môžeš aj v mažiary, ale je to pracné). Tento rub obsahuje údenú papriku, nové korenie, sušený zázvor, soľ, vanilkový lusk, horčičné semeno, sušený cesnak, údené habanero, klinčeky a sušená pomarančová kôra.
Postup

Rebrá pokrájaj na menšie porcie cca 3 kostičky. Ulož do misy a zalej to litrom piva. Nechaj stáť v chlade minimálne 12 hodín (aspoň dvakrát popretáčaj, lenivosť sa nevypláca). Takto pripravené rebrá povyťahuj a nechaj prirodzene stiecť z piva. Žiadne utieranie! (Pivo nevylievaj, ale zamraz alebo namarinuj ďalšiu várku. Určite ti ukážem možnosť ako využiť zamrazené pivo). Potom popráš hrubšou vrstvou zmesi. (Úplne každý kúsok nech nevidíš žiadne voľné miesto a nechaj stáť v chlade).

Medzi tým rozpáľ gril a nastav teplotu na 120 stupňov (snaž sa to neprepísknuť a používaj iba tvrdé drevo bez kôry). Potom vlož rebrá do grilu a nechaj ich voľne odpočívať cca šesť hodín. Snaž sa ich otočiť aspoň každú hodinku.

Ak nemáš možnosť grilovať (na balkóne sa negriluje!), tak tento istý postup môžeš aplikovať aj v rúre (120 stupňov, 6 hodín ) len nezabúdaj na otočenie.

Takto pripravené rebierka sa jedia sami a rukami. No nezabudni na omáčku a pitný režim. Hlavne pozor na kosti! Tie nie sú jedlé. Chutí?

Nedávno sa zase rozoberali veci ako satanizmus a craft na Slovensku. Týmto by som chcel aj ja vyjadriť postoj k punkovému satanizmu. Čo to je? Kozie alebo ovčie srdce! Prosba na vás všetkých, čo to čítate. Ak máte známeho alebo v okolí mäsiara a vedel by zohnať tieto dve položky, veľmi rád sa ich ujmem. Toto bude satan!

Na chuť! Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.