Druhý deň konferencie CEBC (Central European Brewers Conference) 2025 začal prednáškou Dr. Thomasa Schlechtera: Výhody umelej inteligencie v pivovarníctve. Téma fajn, niekoľkokrát zdôraznil, že umelá inteligencia je len nástroj, vždy hlavnú úlohu bude zohrávať ľudský faktor.
Trochu ma vyrušovali a to nie len u neho, referencie z Heinekenu či iných veľkých pivovarov. Rozumiem, že je to veľký a významný klient, avšak na konferencii s názvom Craf Beer Conference, by som to veľmi netlačil. Možno som len citlivý. Vyskúšal som aj aplikáciu Beer Robot od Bierothek a robotisko jeden sa celkom dobre popasoval s mojimi požiadavkami.
Virálna reklama
Ďalší bod programu, „Stretnutie s pivovarom“, kde sme si vypočuli Steffena Laakmanna z pivovaru BRLO. Hneď na začiatku sme dostali na stôl pivo Naked aj s príbehom.
Reklama sa stala virálnou, podľa Thedrinksbusiness.com ho na Youtube videlo okolo štyri milióna sledovateľov. Je to paródia na jednu reklamu od Calvina Kleina. Oplatí sa vidieť.
A aj to pivo bolo fajn. Celá prednáška bola veľmi dobrá a zrozumiteľná. Tento pivovar je môj veľmi obľúbený a tešil som sa, že sa posunul ďalej. Pôvodný kontajnerový pivovar už nestačil, tak sa presťahovali, nezrušili ho však, len sa v ňom varia malé či pokusné várky.
Keď som bol v Berlíne naposledy, boli na dvoch lokalitách, teraz sú na štyroch, výstav výrazne stúpol, ukázal nám ako kooperujú s firmami z iných odvetví s cieľom rozširovať klientelu a tým pádom aj výrobu. Žiaden plač ani škrípanie zubov nebolo, len príklady, ako to ide.
Carlos de la Barra (Lallemand) nám v prednáške Využitie hybridných kvasiniek a inteligentných techník varenia na zvýšenie arómy piva ukázal nové trendy pri vývoji kvasiniek.
Pivo z bôbu
Prednáška Arthura Kamińského z Viking Maltu mala názov: Sladený bôb obyčajný a jeho využitie v pivovarníctve. Boli sme všetci veľmi zvedaví, lebo znelo to divne. Veľmi divne. Dokonca aj Evan Rail šíril nedôveru medzi ľuďmi.
Nakoniec nám Arthur pekne vysvetlil ako sa im podarilo vyvinúť slad Sprau z bôbu obyčajného. Videli sme štyri verzie piva s bôbom či už sladovaným alebo nie. Vyzdvihol jeho ekologickosť, zvyšovanie biodiverzity, etickú stránku a podobne. Už sú na svete prvé pivá s týmto sladom.
Viking malt vyvinul „Rotator Blend“. Ide o mix jačmenného, pšeničného, ražného, ovseného sladu, spolu so sladom Sprau. Aby sme len neteoretizovali, dostali sme ochutnať Superdelic Session Sprau NEIPA od Browar ReCraft. Tento pivovar má v portfóliu 4 Sprau pivá.
Ako chutila NEIPA? Tak ako NEIPA má chutiť, tropické ovocie, trochu horkosti, džúsovitosť, stredne plné telo. Na prednáške bolo toho oveľa viac, veľmi zaujímavé veci sme sa dozvedeli. Inak zisťoval som, kedy a či bude Sprau na Slovensku, tak mi Arthur vravel, že čoskoro ho bude mať v portfóliu Maroma. Som zvedavý, ktorý pivovar u nás ho použije ako prvý.
Cayle Lackten z hodnotiaceho portálu Untappd začal svoju prednášku „Najlepšie pivo vôbec! 3,5/5: Využitie spotrebiteľských poznatkov na zvýšenie úspechu pivovaru“ vtipne s pár ukážkami kontroverzných hodnotení. Samozrejme anonymizované.
Aj som si pomyslel, že ako chce neskôr lákať pivovary na využitie dát, keď vlastne dehonestuje hodnotenia na Untappte. Nakoniec to bola dobrá prednáška, vysvetlil nám ako sa data dajú používať pre activity pivovaru, ale aj obchodu, krčmy či podobne. Po skončení sme si ešte spolu zanadávali na AbInBev a bolo.
Nedalo sa všetko stihnúť
Boli aj dva Workshopy. Na prvom s názvom „Unavení z problémov tradičného čapovania piva?” nám to Ivan Boudjema zo Paul Muller Company, porozprával o o produkte „Serving Beer Tank”, pivných čapovacích tankoch.
Nestihol som workshop s Fedorom Nikolashkinom zo sladovne Weyermann s názvom „Budúcnosť remeselného piva: Inovácie v sladovníctve”. Tomu sa menil čas, nakoľko pôvodne kolidoval s prednáškou Viking maltu. Kým som sa spamätal, tak bol beznádejne plný. Škoda.
Boli ešte dva workshopy a prednášky, ktoré som nestihol, keďže tiež bežali paralelne s tými, čo ma zaujímali viac. Lena Molnar, Norbert Madar a József Mari (PwC): Cirkulárna ekonomika, online prítomnosť a sila umelej inteligencie. Erika Horvath (Klarwin): Udržateľnosť pivovarníctva.
Ako som spomínal už na začiatku, súčasťou konferencie bola súťaž King of Craft, ktorá sa konala 29.1. a vyhlásenie výsledkov bola posledná časť CEBC 2025. Ja som nerozhodoval, bol som v zozname náhradníkov. Nevadí.
Na súťaži sa v siedmich kategóriách zúčastnilo 56 pív z Maďarska, Slovenska, Chorvátska, Nemecka, Rumunska, Čiech a Švajčiarska. Posudzovalo ich 16 rozhodcov z 12 krajín. Kvalita vraj nebola iná ako na podobných súťažiach. Na výsledky si však musíte počkať. Budú v ďalšom článku.
Prečítajte si aj
Ako uspieť v ťažkých časoch? Budapešť ukázala pivovarom možnosti
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade