Cesta do Brna a späť. Alebo čo v metropole Moravy nevynechať 

Podniky Brna: Axiom Brewery

Cieľom moje návštevy Brna bol „Tap take over pivovaru Wild Creatures“ v Malt Worme. Cesta do Brna začala dramaticky. Na vlakovú stanicu som pribehol v posledných minútach pred pravidelným odchodom vlaku, aby som zistil, že bude meškať asi 10 minút. 

Z desiatich minút bolo minút tridsať, ktoré sa cestou do Brna natiahli na 40. A presne týchto 40 minút mi vo finále chýbalo. V Brne som mal v úmysle navštíviť ešte Axiom pub a pivovar u Tomana. 

V Axiom pube

Axiom pub je výkladná skriňa rovnomenného pivovaru z Prostějova. O tomto lokále/pivovare som mal dve úplne opačné názory od ľudí z pivnej scény. Jeden až nekriticky pozitívny a druhý veľmi kritický. Bol som teda veľmi zvedavý, ako to teda je. 

Podniky Brna: Axiom Brewery

Podnik je na prvý pohľad malý ale potom som zbadal vedľajšiu miestnosť, ktorá bola dosť veľká. Interiér je štýlový, súčasťou je obrovská chladnička oddeľujúca bar od hostí, plná piva. Na výčape je 23 pív, počas mojej návštevy bolo 14 domácich a zvyšok tvorili hostia z Ruska. 

Axiom pub je také milé, malé ruské pivné veľvyslanectvo. Dal som si dve domáce pivá, kyseláč z malinami a IPA. Veľmi dobré pitie. Tropical Treat: Passion Fruit & Coconut z XP Brew mali byť trópy v poháre, ovocie, kokos.

Ponuka piva - Axiom Pub

Niežeby tam avizované ingrediencie neboli, len sa tie chute neprepojili. Piť sa to však dalo. Zimnaya Melankholiya od AF Brew, zbrzdila moje tempo, lebo tento Baltik Porter bol silný nielen v chuti, ale aj v alkohole. Taká fajná desinka

Dá sa tu aj najesť, zaujala ma ponuka „Flammkuchen“, tradičné alsaské posúchy, ktoré dobre pasujú k pivu. Objednáva sa na bare, keď nie je veľ ľudí, nemusíte platiť za každé zvlášť. Zaujímalo by ma, ako to funguje večer, keď je plný dom. 

Akcia vo Malt Worme

Ešte plechovky na cestu a pre známeho a už som utekal do Malt Wormu, kde sa konala akcia, na ktorú som šiel. U Tomana dám cestou späť.

Tap take over“ bol spojený s ochutnávkou pre platiacich hostí. Jitka nám porozprávala veľa vecí okolo svojho varenia, odpovedala na otázky, len tak mimochodom chodili pivá. Všetky boli úžasné, taký Raven/Wild Creatures Black Label #4: Sour Cherry Wild Ale bol krásne višňovo kyslý, plný chuti.

A čerešničkou na torte bolo Resurrection, čapované z dubového súdka. V pive sú hrozná, ktoré sa sušili tri mesiace a potom boli pridané do spontánne fermentovaného piva, ktoré už v dubových sudoch dlhší čas pobudlo. Cieľom bolo dosiahnuť „tokajský“ efekt. Skvelá bodka za akciou. 

Samotný Malt Worm je sesterský podnik Ochutnávkovej pivnice. Na výčape je miesto pre 17 pív, tentokrát bolo 10 pív plus 4 na Tap Takeover,  jeden cider a malinovka. Lineup bol celkom fajn rozvrhnutý pre klientelu, čo tam chodí. Obsluha vie veľa o pivách, sú pomerne rýchli. Aj nejaké pivné záhryzy sa nájdu. Za mňa odporúčaný podnik.

Ešte bol nejaký čas, tak moje kroky logicky viedli k Tomanovi. No neviedli. Na chvíľu som sa zastavil v neďalekej Ochutnávkovej pivnici. Nečkajte žiaden luxusný interiér, na výčape skvelý mix 8 pív, až na jeden Brewdog, všetko české. Obsluha skvelá, je to môj obľúbený podnik.

Cesta naspäť bola tiež trochu dramatická, keďže čas sa scvrkol, ja som trochu poblúdil a vlak odišiel. Ešte, že existujú autobusy. Síce som si pripadal ako v pohrebáku, keďže nikto sa nepohol a všetci spali, ale zas bolo ticho. Suma sumárum ďalší vydarený výlet.

Snímky a text: Imrich Nógell, Beermalade

Prečítajte si aj

Jeden deň v pivnej Viedni? Skúste napríklad toto