Chorvátsko si spravíš aj doma. Len sa zastav v Stupave

Stapave - Stupavar - Davová psychóza

Tak zavolaj toho tvojho a zober ho na dovolenku. Jasné, že nepôjdete do Chorvátska, ale čo tak spraviť Pleskavicu po tvojom? Viem, že vieš, že to dáš. Po ceste sa zastav v Stupave a naber ich Davovú psychózu, tá tiež pobehala celý svet. Nešetri ľahšie sa pije ako varí. Takže krava, prasa, Stupavar, paprika, feta a Davovka!

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 1,5 kg (ty si pomelieš)
  • Oravská slanina: 300 g ( samozrejme domáca najlepšia, no potom nebude oravská,  ale záhorácka )
  • Údená paprika: 10 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Pivo: 0,3 l Stupavar – Davová psychóza

  • Hladká múka: 680 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Voda: 0,2l
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Vajcia: 2 ks (ty chceš iba žĺtka )
  • Soľ: 10 g
  • Droždie: 40 g

  • Paprika červená: 1 kg
  • Cibuľa žltá: 200 g
  • Cesnak: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5g
  • Jablčný ocot: 0,1 l
  • Olej: 0,1 l
  • Chilli: 5 g (samozrejme Habanero)

  • Žlté paradajky: 50 g
  • Olivy zelené: 50 g
  • Mladá cibuľa: 50 g
  • Rukola: 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Olivový olej: 0,1 l
Postup

Keď už piješ Davovku a varíš s ňou čo iné chceš počúvať? Svet žaluje! Nemusíš mäsom začínať. To iba dodržujem tradície.

Krk očisti a pomeľ čo najjemnejšie. Slaninu nasekaj na čo najmenšie kocky (až si netrúfaš 0,3 x 0,3 cm, môžeš pomlieť spolu s mäsom ). Pridaj soľ, korenie a papriku a dobre premiešaj. Potom pridaj pivo a zmiešaj tak, aby ostala jedna hmota (nech sa pivo neoddeľuje).

Zmes potom naplackuj na 10 rovnakých častí a nechaj postáť aspoň 15 minút v chlade. Potom placky orestuj na masle. Neviem čo chceš jesť, ale cez médium by som nešiel, to znamená štyri minúty z každej strany.

Fakt ho kúp viac nech neskončíš ako ja a nefotíš potom prázdne fľaše.

Zase žemle. Čo keď burgre chcú všetci.

Stapave - Stupavar - Davová psychóza

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril. Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste.

Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj žemle. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny.

Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a môžeš aj posypať sezamom, ľanom, rascou ( je to na tebe ). Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 až 12 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).

Poď teraz  na omáčku, bude papriková.

Papriku vlož do pekáča spolu s cesnakom, cibuľou, chilli, potri olejom a dochuť soľou i korením. Potom vlož do rúry a peč pri teplote 210°C 12 minút. Po upečení rozmixuj na jemnú omáčku spolu s jablčným octom.

Pekne to zvládaš už to skoro bude. Už by si mal prepínať na Svet Žaluje.

Z rajčín, rukoly, cibuľky, olív vyrobíš šalát. Tak, že všetko nakrájaj na menšie kúsky (okrem rukoly samozrejme ). Dochuť soľou a olivovým olejom a dobre premiešaj.

Teraz by si mal mať hotovo takže poď to dokončiť. Pivo ešte máš? Aj tak musíš mať všetko hotové, keď už ideš mäso opekať (inak nespravíš medium).

Keď mäso otáčaš na druhú stranu, potri ho omáčkou a zasyp syrom. Potom mäso prelož na žemľu, ktorá  nie je potretá (teda spodok) a ani naložená zelenina. Prečo? Lebo zelenina pod tým teplým mäsom zvädne (tak prečo to všetci tak robia!) a to nechce jesť nikto. Správne na mäso nalož zeleninu a priklop žemľou, ktorá bola na sucho opečená a potretá omáčkou.

Môžeš piť!

Odporúčané pivo: Stupavar – Davová psychóza

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.