Chyby piva č.13: Orechová pachuť

chyby piva, orechová pachuť, zlé pivo

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Vôňa lieskových či vlašských orechov, mandlí a paraorechov. Môže pripomínať aj čerešne či drevo.

Dôvody vzniku:
Chyba vzniká v procese výroby či zlým skladovaním.

Ako vzniká chyba:
Ide o znak starnutia piva. Chyba vzniká ako výsledok oxidácie alebo v dôsledku vystavenia piva vyšším teplotám pri ležaní.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
Základnou radou je nenechávať pivo ležať pri teplote vyššej ako 12 °C. Ak chcete prechádzať orechovej pachuti, mali by ste dbať aj na to, aby nedochádzalo k oxidácii piva. V tomto smere je treba dbať na to, aby nedochádzalo ku kontaktu piva s kyslíkom. (Viac o oxidácii si môžete prečítať TU). Pri fľašovaní či sudovaní by ste mali zabrániť vzniku tzv. vzduchových medzier.

Kedy je v pive vítaný:
V niektorých pivných štýloch je orechová príchuť vítaná či dokonca žiadaná. Ako príklad môžeme uviesť English Mild, American Brown Ale, Dunkelweizen či Münchener Dunkel. V tomto prípade sa o orechovú príchuť starajú slady a nejde o chybu piva.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com

Článok bol aktualizovaný