Chyby piva č.11: Kyslá, octová pachuť

chyby piva, ocot, octová chuť.

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Ocot, čpavok, ostrý kyslý zápach.

Dôvody vzniku:
Dôvodom kyslých vôní a chutí piva je bakteriálna infekcia. Tá môže vzniknúť kedykoľvek. Môže sa tak stať napríklad pri kvasení piva, ale aj pri hotovom pive.

Ako vzniká chyba:
Kyslú chuť v pive spôsobujú organizmy rodu Acetobacter alebo Glukonobacter, ktoré stoja za produkciou kyseliny octovej. Tá sa pritom v pive vyskytuje prirodzene v nízkych hladinách, keďže je výsledkom aktivity kvasníc počas fermentácie. Kontaminované pivo môžete v tomto prípade poznať aj podľa tenkého, slizkého filmu, ktorý sa vytvorí na hladine. Kyslosť v tzv. kyseláčoch (v tomto prípade cielená) je spôsobená iným rodom baktérií. Najčastejšie sa používajú baktérie Lactobacillus, ktoré produkujú kyselinu mliečnu.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
Pri domovaričoch je základom dobrá sanitácia. Podobne ako pri iných chybách, aj v tomto prípade platí, že pri výrobe piva by sa mali používať len zariadenia, ktoré môžete dobre sanitovať. Vyhnúť by ste sa tak mali napríklad dreveným či plastovým nástrojom, ktoré sú vytvorené z mäkkého plastu. Ďalšou radou ako sa vyhnúť infekciám je správne dávkovanie kvasníc. V tomto prípade by ste sa mali držať odporúčaní dodávateľov. Infikovať sa môže aj hotové pivo. Napríklad zlým skladovaním, keď sa pivo dostáva do kontaktu so vzduchom. Typickým príkladom je dlho narazené pivo, ktoré ľudovo povedané skyslo.

Kedy je kyslosť v pive vítaná:
Kyslosť v pive je vo väčšine prípadov považovaná za veľkú chybu. Sú však štýly, pri ktorých je charakteristickým znakom. Aj na Slovensku sa v posledných dvoch rokoch rozšírila popularita tzv. kyseláčov. Do tejto skupiny patria napríklad Lambiky, štýly Berliner Weisse, Oud Bruin, Gueuze či Flanders Red.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com

Článok bol aktualizovaný