Chyby piva č.5: Alkoholová chuť

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti, pocit v ústach.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Alkohol, koreniny, korenená alebo vínna aróma. Po napití môžete rozpoznať hrejivú, znecitlivejúcu až pichľavú a zvieravú chuť v hrdle.

Dôvody vzniku:
Chyba a prítomnosť v pive vznikajú pri procese výroby.

Ako vzniká chyba:
Aj keď môže byť alkohol vnímaný ako prirodzená súčasť piva, občas môže prekročiť hodnoty, ktoré sú vítané. Deje sa to pri zlom kvasení. Obvykle napríklad vtedy, keď pivo kvasí pri vyšších teplotách ako by malo. Vyšší alkohol môže „vyskočiť“ aj pri dlhšom ponechaní piva na kvasniciach.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
Ako už napovedá predchádzajúci popis, pomôže lepšia práca pri kvasení. Mali by ste sa vyhnúť kvaseniu pri vyšších teplotách. V tomto smere by ste sa mali držať odporúčaní, ktoré sú spojené s daným pivným štýlom a kvasnicami. Mali by ste sa vyhnúť taktiež neúmerne dlhému kvaseniu. Treba dbať aj na dobrú kondíciu kvasiniek či správne zvolený kmeň pre daný pivný štýl.

Kedy je alkohol v pive vítaný:
Pri niektorých pivných štýloch je alkohol vítaný. Nízka až stredne vysoká hladina alkoholu je vítaná pri štýloch: Bock, Scotch Ale (Wee Heavy), Baltic Porter, Foreign Extra Stout, American Stout, Russian Imperial Stout , Weizenbock, Saison, Bière de Garde či silné belgické „ejly“.

Náznaky alkoholu sú pritom akceptovateľné v štýloch ako Vienna Lager, Cream Ale, American Wheat/Rye Beer, English Pale Ale, Irish Red Ale, American Pale Ale, American Amber Ale, American Brown Ale, Robust Porter, English IPA, American IPA a Belgian Pale Ale. Naopak, ak zachytíte alkohol v štýle Bitter, Mild či Berliner Weisse je to chyba.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com

 

Článok bol aktualizovaný