Čierny kameň: Ľudia stále nevedia oceniť kvalitu

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá majiteľ kočovného pivovaru a reštaurácie Čierny kameň Tomáš Maroš.

Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Na Slovensku sa pivovarníctvo tento a minulý rok veľmi rozmohlo. Už ani neregistrujem koľko toho vzniklo. Remeselné pivo sa dostáva do popredia, čo má veľmi teší. V roku 2016 som sám začal variť pivo kočovne a som rád, že aj pivovary vychádzajú v ústrety nám kočovnikov. Je to od nich veľká podpora.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Narodenie syna Mateja , ktorému som aj navaril pivo Maťkov ročník 🙂.  A v pivovarníctve ? Zúčastnil som sa Salónu piva v Košiciach čo bolo pre mňa veľmi inšpirujúce a spoznal som veľa nových kolegov. Ďalej to bolo otvorenie podniku v Ružomberku, kde je to vôbec prvý podnik s remeselný pivkom. A začínajúci projekt Divný les.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Stále malý záujem ľudí o kvalitné veci. Už sa tá verejná mienka o pive síce pozdvihla, ale stále je to na nižšej úrovni. Čo vidím aj u seba v Čiernom kameni, keď si ľudia pýtajú nejaké europivo a keď to nemám, tak jednoducho idú preč. A čo je veľmi na škodu pivovarníctva? To, že teraz je mať pivovar moderné a vznikajú aj také, v ktorých je kvalita piva na veľmi nízkej úrovni. Veľakrát sa stalo, že som nedokázal vypiť ani tretinku niečoho, čo pivovary vypúšťajú medzi ľudí…

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Najväčšiu radosť mi robil môj maličký syn. Odhodlal som sa variť pivo a začal sa tým živiť. Je to niečo, čo ma napĺňa a dúfam, že ma to napĺňať neprestane. To, že ľudia majú záujem o moje pivo a čapujú ho aj veľmi kvalitné a dobré podniky. Že jednoducho chuti…

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Začať naplno s projektom Čierny kameň – Divný les, ktorý sa predstaví na Salóne piva v Bratislave. A variť pivá, ktoré ľudí oslovia a budú ich piť s radosťou. Rok 2017 bude z môjho pohľadu podobný ako 2016. Pivovary budú vznikať a možno aj zanikať. Len dúfam, že sa všetko spraví ako má a ľudia sa začnú zaujímať o dobré a kvalitné veci. Všetkým chcem úprimne popriať, aby sa im v tomto roku darilo ako v osobnom živote, tak aj v pracovnom a mali veľa dobre navareného piva.

Snímka: archív T.M.