Corvus má novú posilu. Do pivovaru prichádza Maroš Hajduk

Corvus, varenie piva, Maroš Hajduk

Na košickej pivovarníckej scéne došlo k zaujímavému preskupeniu síl. Novú posilu zvučného mena má pivovar Corvus, ktorý našiel zázemie v Prešove. Po novom je sládkom pivovaru Maroš Hajduk, ktorý je známy pôsobením v pivovare Hostinec a predovšetkým kočovným projektom Padre Craft Brews.

Obojstranný záujem

Ešte koncom minulého roka sme informovali o tom, že Maroš opúšťa košický pivovar Hostinec. Košický pivovarník si nechal dva mesiace uležať myšlienky a hľadal nové pôsobisko. „Vždy sa niečo črtalo, stále však z toho zišlo. S Corvusom to bolo hneď jasné. Oslovili sme sa navzájom, ani nevieme kedy,“ hovorí pre portál oPive.sk Maroš Hajduk.

„Zdá sa mi, že nejaké tie myšlienkové vlny sme si vymenili hneď po mojom konci v Hostinci. Sme predsa z jedného mesta, sadli sme si, dali si pivo, porozprávali sme sa. Zhodli sme sa veľmi rýchlo, napomohla tomu určite aj naša spoločná minulosť v Košickej domovaričskej divízii,“ približuje Maroš.

Podľa Martina Borsíka, spolumajiteľa pivovaru Corvus, sa projekt ich pivovaru od začiatku profiloval ako otvorený pre všetkých, čo majú úprimný záujem aktívne sa podieľať na rozvoji rozmanitosti pivného sveta v Košiciach.

„Postupom rokov sa kočovný Corvus pretransformoval na kamenný, čím následne vzniklo viac povinnosti a zodpovednosti. Dovtedajší hobby spôsob pivovarníctva už nebol dostačujúci. Všetci súčasní „akcionári“ Corvusu majú svoje hlavné zamestnanie a tak vstup Maroša, ktorý bol aktuálne na voľnej nohe, bol racionálnym krokom, ktorý určite posunie košické pivovarníctvo na vyšší stupeň,“ hovorí Martin Borsík.

Rýchla dohoda

Podľa jeho slov zavážilo aj to, že s Marošom boli pri úplnom zrode Košickej domovaričskej divízie a pár myšlienok a projektov z minulosti ostalo otvorených. „Krátko po Marošovom odchode z pivovaru Hostinec sme sa stretli na jednej akcii, kde sme sa zbežne porozprávali o možnostiach kočovného varenia u nás a možnostiach kooperačnej spolupráce,“ približuje Ján Demko, spolumajiteľ Corvusu.

Maroš Hajduk, varenie piva, pivovar

Maroš zdôrazňuje, že sa s majiteľmi Corvusu zhodli pri pohľade na pivnú scénu i varenie piva ako také. „Výzva pokračovať v ich úspešných receptúrach, vyvíjať nové, udržať trend zvyšovania kvality je pre každého sládka ako červené súkno pre býka. Ako sa vraví, nebolo o čom,“ naznačuje pivovarník.

Na spolupráci sa dohodli, veľa veci však zostáva otvorených. „Všetci si uvedomujeme a máme na zreteli, že tak ako Padre Craft aj Corvus majú už nejakú cestu za sebou. To, na akej hlbokej úrovni bude prebiehať naša spolupráca a aké bude ďalšie smerovanie, ostáva stále pesničkou ďalekej budúcnosti,“ zdôrazňuje Pavol Kocsis, spolumajiteľ Corvusu.

Viac sládkov pokope

Corvus tak bude mať na slovenskej pivovarníckej scéne špecifikum, keď je každý z jeho spolumajiteľov schopný navariť pivo. „Máme viac sládkov. V podstate každý z nás má svoje receptúry a pivá v našom širokom portfóliu, ale z pozície poriadku a zodpovednosti nie je dobré ak sa v pivovare striedajú sládkovia ako hokejisti v prvej tretine a tak je aj vzhľadom k pracovnému vyťaženiu ostatných kolegov racionálne, aby sa o pivovar staral jeden sládok a tým je od februára Maroš,“ hovorí Martin Borsík.

Podľa jeho slov chcú  urýchliť realizáciu plánovaného zvýšenia tankovej kapacity pivovaru. „Aby bolo dosť priestoru nie len pre pivá Corvus, ale aj pre priateľov kočovníkov a iné projekty,“ naznačuje Martin.

Plány do najbližšej budúcnosti sú tak jasné. „Veríme že sa nám podarí ešte viac zastabilizovať kvalitu našich pív a výroby. Určite prinesieme aj nejaké nové kúsky a spoločné kooperačné várky,“ uzatvára rozprávanie Ján Demko.

Len pre doplnenie, sídlom Corvusu je prešovský pivovar Mariannus, ktorý si košickí pivovarníci celý prenajali.

Prečítajte si aj

„Kočovníci“ z Corvusu prevzali vedenie pivovaru Mariannus

Snímka: M.H.