Cypress hill, mäso, oheň a Kazo

El Mariachi, Kazo, Punková kuchyňa

Bavili sme sa o špecialitách a sezóne? Tak tu to je! El Mariatchi (Unorthodox Brewing) a marinovaný hovädzí krk pečený v pekelnej jame. Pre tých čo nevedia je to americký spôsob pečenia – Pit Cooking.

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 2 kg
  • Soľ: 10 g
  • El Mariatchi: 0,5l (toho nie je nikdy dosť)
  • Tequila: 0,1 l
  • Vanilkový lusk: 2 ks
  • Chilli čerstvé: cca 1 ks (podľa toho čo požiješ, ja som dal údenú Moruga Red Scorpion)
  • Zmes korenia: môj mix (soľ, nové korenie, biele korenie, zázvor sušený, cesnak sušený, citrónová kôra, horčičné semeno – všetko spolu rozmixovať na prach)
  • Jutový, plátený mech alebo bavlnené plátno. Žiadna umelina!

Postup

Mäso odblaníš a vysušíš. Marinádu pripravíš tak, že v pive ponorným mixérom rozmixuješ soľ, chilli bez jadierok, tequilu a zrniečka z vanilkového lusku (stonky nevyhadzuj ich čas ešte príde). Táto marináda nie je typická vonkajšia, ale vnútorná. Funguje to tak, že inzulínovou striekačkou napicháš mäso (napichávaj pokiaľ marináda nestrieka von). Do zvyšku marinády namočíš jutový mech.

Takto pripravené mäso obalíš v zmesi korenia (musíš dať toľko, aby si zakryl každý kúsok mäsa, nič nesmie ostať holé). Do mechu zabalíš mäso spolu s vanilkovými stonkami, previažeš, ale nesťahuj veľmi nech nevytlačíš marinádu. Necháš odpočívať v chlade cez noc a kľudne aj 24 hodín. V jame pečieš koľko treba – pekelná jama je nevyspytateľná. Vnútorná teplota mäsa musí dosahovať 90°C minimálne dve hodiny.

Nemáš pekelnú jamu alebo si netrúfaš? Dá sa to aj doma v rúre. Tu máš návod!

Keď máš mäso zabalené a odstaté, rúru predhreješ na 110°C. Mäso vložíš do pekáča a zakryješ alobalom. Vložíš do rúry a pečieš 3,5 hodiny. Potom mäso vybaľ z mechu prikry alobalom a peč pri 130°C 2 hodiny. Potom odbaľ a peč na 110° odkryté ešte hodinu.

Najlepšie je to jesť s nakladanou cibuľou a pečivom.

Samozrejme musíš piť El Mariatchi!

NACHUŤ! JURO

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný