Dnes tom máš bez pečiva. Nie, že by som vyčerpal možnosti, ale nie každému chutí street food. No inšpirácia v ňom je nekonečná. Počasie ťa už teší? Malo by je najvyšší čas začať rozpaľovať gril! Prvý podnet si zaslúži odpoveď. Dnes to bude smažená makrela (dá sa použiť aj iná ryba, no nikdy nie pangasiusa. To nie je ryba ) v pivnom cestíčku údenou kašou.
Potrebuješ
- Makrela: 2 až 3 ks podľa veľkosti a počtu ľudí pre koho chystáš obed
- Pivo: 0,2 l musíš mať Padre Craft Brews – Gypsy Rouge
- Pivný slad: 100 g (použi iba plzeňský alebo viedenský, ostatné horknú pri vysokej teplote )
- Hladká múka: 200 g plus na obaľovanie ryby cca 50 g
- Olej: 0,2 l
- Vajcia: 2 ks
- Soľ: 10 g
- Korenie: 3 g
- Zemiaky: 1,5 kg
- Maslo: 100 g
- Mlieko: 0,5 l
- Mladá cibuľka: 100 g
- Citron: 1ks
Postup
Zemiaky dobre poumývaj, osoľ, okoreň a rozpáľ gril. No nepoužívaj uhlie, daj pekne tvrdé drevo bez kôry (inak nedosiahneš údený efekt). V grile netreba veľké stupne. Ale nie, že tam budeš mat 100 °C. Zemiaky zabaľ spolu s tymiánom do alobalu a vlož do pahreby alebo nechaj jemne pootvorený alobal a polož na rošt. Peč do mäkka. Upečený zemiak ošúp a vlož do misky. Zalej to horúcim mliekom, maslom a mixérom vyšľahaj do jemnej kaše. Dochuť soľou, korením a zasyp nasekanou zelenou cibuľkou.
Tak a si v prvej polovici. Nič náročné. Makrelu umy a osuš. Potom ju nafiletuj (Nie to až taká sranda. Pozor na bočné kosti a snaž sa ich vybrať všetky. Až si netrúfaš filetovať, pozri sa po bielej rybe, ktorou môžeš makrelu nahradiť. Neskús použiť pangasiusa, to nie je ryba! ). Ešte raz opláchni a osuš. Teraz rybu nasoľ a odlož do chladničky.
Slad pomeľ na múku a preosej do väčšej nádoby, misky pridaj múku, pivo, vajcia soľ, korenie a vymiešaj tuhšie cestíčko. Rozpáľ olej na vyprážanie. Rybu najprv obal v múke z každej strany a potom poriadne v cestíčku (musíš mať celú rybu pokrytú ). Olej sa snaž držať do 160° C. Rybu vysmaž z každej strany cca po dve minúty.
Tak a si na konci. Je aj toto pre teba zaujímavé alebo sa ti viacej páči pečivo a milión druhov korenín? Vždy je čo ponúknuť. A nie, že sa opiješ!
Odporúčané pivo: Padre Craft Brews – Gypsy Rouge
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.