Domovaričský pohľad na tradičného „belgičana“ (Triple Trouble)

Ondrej Barčík - Triple Trouble

Občianske združenie BrewHub zastrešuje aktivity bratislavských domovaričov. Výraznou mierou pritom prispieva k rozvoju pivovarníckej kultúry nielen v regióne okolo hlavného mesta. Napríklad aj jednou dlhoročnou tradíciou. Koncom roka organizuje Vianočnú výmenu piva. Ide o akciu, pri ktorej si domovariči vymieňajú piva. Nejde pritom len o príjemné popíjanie. Domovariči na konci akcie odovzdajú svoje hodnotenie a vyhlásia víťazov.

Tak ako po minulé roky, aj tentokrát ochutnáme/zrecenzujeme tie najlepšie kúsky. Za rok 2024 to bude pätica pív. Dnes ochutnáme pivo s názvom Triple Trouble. Jeho autorom je Ondrej Barčík.

Pivo predstavil domovarič nasledovne: „Snažil som sa nech je to „Easy as possible“, takže len 100% plzeňák (žiaden candy sugar), Saaz na chmelenie a Wyeast Farmhouse Ale kvasené na 22°C (spodná hranica), aby som sa vyhol veľmi silným esterom, fenolom a alkoholu. Ležalo vo fľaškách od januára 2024 takže hádam už je dostatočne odležané.“

Zrecenzované pivá si bežne kúpiť nemôžete. Ochutnať doma navarené pivá však budete môcť. Ako? Jedinečnou príležitosťou je akcia Hrncovar Homebrew Festival, ktorá sa tento rok uskutoční 17. mája v Bratislave. Informácie o tomto podujatí nájdete na tomto linku.

Názov piva: Triple Trouble

Pivovar: Ondrej Barčík

Druh piva: Belgian Triple

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: Neuvedená

Obsah alkoholu:  Neuvedený

Zloženie: Použitý plzeňský slad, chmeľ Saaz a kvasnice

Cena: Pivo nám na otestovanie poskytlo občianske združenie BrewHub.

Farba: Tmavo-žltá, pivo je kalné.

Pena: Vysoká s jemnou smotanovou konzistenciou.

Vôňa: Intenzívna, kombinácia karamelu, keksíkov, toastu aj korenín či náznakov kvetiniek.

Chuť: Sladový základ je výrazný, rezkosť jemne vyššia. V chuti kombinácia karamelu, medu, koriandru, náznakov kvetiniek aj pomarančov. Horkosť je stredne výrazná, doznievanie korenisté s jemným znakom alkoholu.

8/10

Zhrnutie

Hutné a mnohorozmerné pitie, ktoré ponúkne všetky prednosti tohto štýlu. Bavia prechody aj vyskladanie. Alkohol je umne schovaný, čo pomáha piteľnosti. Bavilo aj to, že pivo zaujme aj piteľnosťou, čo pri tomto štýle nie je bežné. Za nás je to však pivo, ktoré sa trafilo do štýlu a zaujalo aj prevedením. Vo výsledku je to osmička a spokojnosť.