Keď niekomu poviete, že idete na dovolenku do Prešova, bude si (vrátane Prešovčanov) ťukať na čelo. Chodí sa Z Prešova, nie DO Prešova predsa. Pravda, z Prešova sa chodí za prácou. Do Prešova sa chodí, keď chcete utiecť pred 39 stupňami v tieni a nechcete byť nútení kupovať hovno bez pozlátka v Tatrách.
Prešovská premiéra
Aspoň ja mám skúsenosti, že čím ďalej na východ, tým sú väčšie rozdiely v kvalite základných a lepších služieb. V Bratislave vám stačí pred podnik postaviť hrdzavý bicykel, zamestnať brigádnikov za 2,8 eura na hodinu, vytlačiť do vody citrón lebo akože domáca limonáda, a máte plno.
Na východe je štvrtá cenová úplne rovnako katastrofálna ako na západe, no každý trochu lepší podnik je v skutočnosti výnimočný. Chodím každý rok na víkend do Košíc a stále má fascinuje, ako sa tí ľudia snažia, aby prilákali zákazníkov. Niekedy je to snaha povrchná, napríklad cena alebo otváracie hodiny v nedeľu od skorého rána. Niekedy je to však udržiavanie špecifickej atmosféry podniku alebo nekompromisnej kvality.
V Prešove som na dovolenke ešte nebol. Náhoda tomu dala, že som mal možnosť zažiť aj prešovský Pivný festival, aj jedno z najčistejších a najkrajších kúpalísk na Slovensku, aj ochutnať pivá z prešovského mikropivovaru.
Skvelý prístup
Vo Villa Plaza a priľahlom Plaza Beach rezorte s bazénmi so slanou vodou a armádou zamestnancov, starajúcich sa o čistotu a poriadok, hrá neustále skvelá hudba. Celý priestor hotela, reštaurácie aj kúpaliska dáva najavo, že to tu myslia vážne, že sa boli inšpirovať v zahraničí tam, kde to vedia robiť, a že poniektorí zodpovední strávili nejakú tú noc v Dune, Spojke a Subclube, kým sa vrátili nazad.
Reštaurácia je prísne stredomorská, čo je možno trochu na škodu, keďže v okolí je dostatok lokálnych mliečnych produktov, no kvalita mäsa, domácich cestovín a pečiva je nekompromisná. Prísny dohľad majiteľov a ich neustála snaha miesto zlepšovať je cítiť v každom detaile. Darmo, nič nedokáže personál motivovať viac, než fyzická prítomnosť majiteľov a prevádzkárov. Plus hovädzie líčka sú ako sen. Ja ako pivár som vo Villa Plaza ocenil možnosť dať si fajn rum, sherry alebo novozélandské víno. Inak je tu pivná sahara v zložení Šariš a Plzeň.
Prešovský Oktoberfest
O prešovskom Pivnom festivale sa už popísali stohy. Ja som zažil jeho posledné dva dni. Ani počas predposledného večera nebolo na návštevníkoch badať žiadnu únavu. Prišli ich tisíce, no veľkorysý priestor s dostatkom miesta na sedenie ich bez problémov absorboval. Že má tento festival bližšie k Oktoberfestu než ku Salónu piva vidíte hneď – nikde sa nečapuje menšie než pollitrové pivo.
Pri stovke rôznych pív to je dosť výzva, v ktorej svetle dáva dĺžka trvania festivalu takmer dva týždne lepší zmysel. Ja som teda ochutnal len asi dve pivá a priestor som opustil, keď na pódiu začal nejaký smiešne oblečený pán tancovať macarenu. Akcia funguje, je úspešná a očividne jej cieľom nie je rozširovať pivné ani kultúrne obzory.
Prešovský pivovar
Prešovský pivovar by ste v Prešove hľadali márne, samotný pivovar sa v ňom nenachádza. Nachádza sa tu však Prešovská piváreň, kde sú pivné tanky dekoráciou. Priestor pod zemou je veľký, členitý, pekný a v odľahlejších častiach sú na stene tlačítka na privolanie obsluhy. V nedeľu popoludní ani noha, čo sa však dá pripísať aj na vrub neďaleko prebiehajúcemu festivalu. Tu našťastie existuje možnosť objednať si ochutnávkovú sadu z každého piva po deci, čo s nadšením využívam.
Výčapná desiatka
Je plná vareného zeleru a kukurice (DMS). Inak má peknú trvácnu krúžkujúcu penu, svetlučkú slamovú farbu, je hlboko prekvasená, má jemnú horkosť a trošku sladové telo.
Prešovský Horkáč 11
Rovnako svetlá farba, málinko plnšie telo, výraznejšia horkosť a pravdepodobne vďaka dlhšiemu chmeľovaru aj menej DMS ako v desiatke.
Staroprešovská dvanástka
Varená vraj podľa starodávnej receptúry, má veľmi príjemnú plnú chuť s jemnou karamelovou a medovou dochuťou na podnebí. Je poctivo horká a celkovo veľmi vyvážená.
Prešovský ležiak dvanástka
Má rovnako pevnú, trvácnu a krúžkujúcu penu a rovnako šialene veľa DMS ako desiatka. Je svetlejšia než Staroprešovská dvanástka a chuťovo je veľmi podobná desiatke. Plnosť a horkosť sú ideálne vyvážené a nebyť tej varenej kukurice, je to vynikajúce pivo.
Okrem pizze sú k dispozícii chuťovky k pivu ako utopence, nakladaný hermelín, syrový tanier či chlieb s masťou. Tu si môžete vybrať medzi 300 a 600g masti a dostanete k tomu adekvátne množstvo chlebov. Cibuľou sa tu, na rozdiel od servítok, nešetrí.
Prešovský Weissbier
Prešovský Weissbier som si priložil k nosu už naladený na tunajšiu konzervatívnu a jemnú vlnu. Okamžite ma však prekvapila intenzita vôní a chutí, pričom pivo je vyslovene pikantné. Klinčeky a koriander perfektné dopĺňajú plnosť aj kyslosť v chuti. Banány sú prehlušené, ale pri troche fantázie sa v tomto pive dajú nájsť. Vynikajúce, snáď dokonca lepšie než Staroprešovská dvanástka, ktorá bola až doteraz môj favorit.
Prešovský medový ležiak štrnástka
To isté kukuričné peklo, ale aspoň prehlušené medovou chuťou, ktorá sa v iných medových pivách, ktoré som ochutnal, stráca. Tu je med so svojimi arómami a jemnou kyslosťou skutočne cítiť. No s vyvarením DMS by mali niečo robiť, je to výrazná vada všetkých tunajších spodne kvasených pív.
Comet IPA
Štrnástka, ktorú som ochutnal už včera na prešovskom pivnom feste, je krásne chmeľová, no nie extrémne horká, aromatická, chuťovo plná a sladová. Pínie, citrusy, ihličie. Dopité skôr než som si poznámky napísal – znak veľmi piteľného piva.
Prešovský jantár
Polotmavá štrnástka, pripomína Staroprešovskú dvanástku. Ani karamelovosti a praženosti použitých sladov sa nepodarí prekryť DMS – systematickú chybu tohto pivovaru. Keď si to človek nechá vyprchať, nájde aj chuť mliečnej čokolády. Príjemné, vysoko piteľné a vyvážené pivo. Teda ak máte chuť na nakladanú kukuricu, no.
Prešovský IPL šestnástka
Človek ako keby kúsol do chmeľovej šišky a cez ňu sŕkal toto skutočne vynikajúce a bezchybné pivo. Až sa to nezdá, že je také silné. Uhladené, vyzreté, vyvážené, krémové, výrazne no príjemne horké. V chutí aj karamel, aj slad, aj jemná kyslosť. Suché, hlboko prekvasené. A výnimočne bez tej kukurice.
Portfólio varených pív je úctyhodné a Staroprešovská 12, Weissbier a IPL sú super. Ostatné pivá sa od seba dajú ľahko odlíšiť, no všetky trpia rovnakou systematickou vadou.
****
Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.