DvaDve: Ochutnávky im prerástli cez hlavu, tak otvorili podnik

DvaDve 02

Košický KubBo Select je v metropole východu dobre známy. Rodinná firma sa zamerala na špeciálne druhy destilátov, ale aj piva. A celkom sa im darí. Prekvapením bolo, že v meste otvorili aj svoj ďalší podnik s názvom DvaDve. Oproti pôvodnej prevádzke s trocha iným zameraním. Pivo v ňom však tiež hrá dôležitú úlohu. „Naším zákazníkom sme chceli priblížiť bohatý sortiment cestou ochutnávok, ktorých počet sa z roka na rok stupňoval a ktorých častá realizácia v priestoroch predajne začala byť obmedzujúca,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk spolumajiteľ podniku Martin Jakub.

Pri otváraní podniku sa borili s otázkami kam ho umiestniť, nakoniec skončil na Kuzmányho ulici v Košiciach. Aj tu vychádzali z predchádzajúcich skúsenosti. Na východe Slovenska sa totiž formuje silná skupina konzumentov, ktorí vedia rozlišovať medzi priemerným a dobrým. „Zákazník je dnes viac edukovaný a náročný, čo kladie vysoké nároky na personál a sortiment. Pojem pivných someliérov tak naberá naozaj svoj význam,“ upozorňuje spolumajiteľ podniku.

Základným program tvoria riadené ochutnávky. Prvú pivnú mal na starosti človek, ktorý urobil pre propagáciu remeselného piva na Slovensku naozaj veľa. „Prvá pivná ochutnávka bola naozaj exkluzívna, viedol ju Bobo z Wardrobe Beer Manufactory a bola venovaná kráľovskému pivnému štýlu – stoutom,“ hovorí Martin Jakub. Ten jedným dychom dodáva, že pri ochutnávkach sa snažia aj o párovanie nápojov a jedál.

Aj v Košiciach sa tešia z toho, že Slovensko prežíva malú pivnú revolúciu. Profitujú z nej aj oni. „Rozmach malých remeselných pivovarov a príbehov za nimi je obrovským plusom pre slovenský gastro svet. Určite sa medzi nimi nájdu aj menej úprimné príbehy, no stále sú krajšie ako súčasne príbehy tých najväčších hráčov,“ myslí si Martin Jakub. V tomto smere pripomína, že to nie je výzva len pre pivovary, ale aj pre špecializujúce sa podniky. „Ako som už spomínal, nerastie len počet pivovarov ale aj záujem o nich a náročnosť koncových zákazníkov. V “craft beer bare” sa prístup “dáte si veľké alebo malé určite neuplatní” – tu vidím priestor pre ľudí, ktorých tento svet oslovuje a chcú ho spoznávať a podeliť so oň so zákazníkom,“ uzatvára Martin.

Snímka: DvaDve