Farmári stavili na istotu. Pivovary im pritom núkajú „biznis“

Jačmeň

Slad je kľúčová zložka piva a zároveň najvýznamnejšia exportná poľnohospodárska komodita po prvom spracovaní Slovenska. A to aj napriek tomu, že osevné plochy sladovníckeho jačmeňa v posledných rokoch klesajú. Do budúcnosti to chcú pivovarníci zmeniť.

Stávka na istotu

Osevné plochy v roku 2022 síce medziročne klesli o 14  percent, produkcia sladu však aj pre kvalitu úrody vzrástla. Slovenské sladovne by však privítali väčšie osevné plochy, z ktorých by mohli spracovať sladovnícky jačmeň.

„Mnohí poľnohospodári sa minulý rok rozhodli uprednostniť pred sladovníckym jačmeňom kukuricu, slnečnicu, či pšenicu. Sucho, vysoké ceny plynu potrebného na sušenie i obrovský objem dovozov týchto komodít na trh EÚ z Ukrajiny však pre nich znamenal značné straty i sklamanie,“ vysvetľuje Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS).

Podľa jeho slov slovenské sladovne dlhodobo prejavujú záujem prednostne o domáci, slovenský sladovnícky jačmeň. „Veríme preto, že v tomto roku znovu výmera sladovníckeho jačmeňa vzrastie. Našim cieľom je, aby pridaná hodnota slovenského sladu, ktorý má výborné meno po celom svete, vznikala v čo najväčšej miere na Slovensku,“ konštatuje.

Združenie preto zrealizovalo pre poľnohospodárov, osivárov i spracovateľov webinár, na ktorom predstavilo odrody, ktoré odporúčajú slovenské sladovne zasiať poľnohospodárom na základe minuloročných odrodových skúšok.

Dopyt po pive porastie

Odborníci pritom poukazujú na to, že jačmeň je výnosná plodina. „Jačmeň, vrátane toho sladovníckeho, je pre poľnohospodárov výhodnou plodinou, keďže je nenáročný na dusíkaté hnojenie, má krátku vegetačnú dobu, počas ktorej vytvorí veľa biomasy. Jačmeň skoro uvoľňuje pôdu, čím umožňuje pestovanie medziplodín,“ konštatuje Marián Svorad, plodinový špecialista pre jačmeň z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave (ÚKSÚP).

Ten hovorí, že nové odrody jarného jačmeňa majú veľmi dobrú odolnosť proti poliehaniu a múčnatke trávovej. Výsledky skúšania z roku 2022 pritom ukazujú, že podmienky na pestovanie sladovníckych odrôd jačmeňa sú na Slovensku stále výborné.

Dopyt po pive po náročnom pandemickom období začína v Európskej únii rásť. Na Slovensku sa osevné plochy sladovníckeho jačmeňa v roku 2022 pohybovali podľa Štatistického úradu SR na úrovni 43 100 hektárov. To bolo o viac ako šesť tisíc hektárov menej oproti roku 2021.

Viac jačmeňa

„Slovenské sladovne by dokázali spracovať o viac ako 75-tisíc ton domáceho sladovníckeho jačmeňa, čo predstavuje o 10-tisíc až 15-tisíc hektárov zasiateho sladovníckeho jačmeňa viac ako v minulom roku. Dopyt po ňom je pritom stabilný a slovenské sladovne jednoznačne preferujú slovenských dodávateľov jačmeňa pred zahraničnými aj pre udržateľnosť a znižovanie uhlíkovej stopy,“ povedal Tomáš Ševčík, predseda Sladovníckej sekcie SZVPS.

Medzi preferovanými odrodami slovenských sladovní pre rok 2023 sú najmä jarné Overture, Kangoo, Laudis 550  a Tango. Zo zimných odrôd zasa KWS Scala, Wintmalt a SY Tepee.

Odrody sladovníckeho jačmeňa prechádzajú v priebehu štátnych odrodových skúšok náročným hodnotením. Registrované sú len tie odrody, ktoré sú prínosom ako pre výrobcov sladu, tak aj pre farmárov. Len také sú slovenskými sladovňami preferované.

Prečítajte si aj

Budúcnosť sladovníckeho jačmeňa je v udržateľnom prístupe

Obrázok od uirá uirá z Pixabay