Galgan: Mal to byť rok rozvoja a expanzie, nakoniec sme hasili problémy

Galgan - ponuka pív

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Ľudo Sluka z Galantského remeselného pivovaru Galgan.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila Vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré Vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Bohužiaľ, negatíva výrazne prevládajú, ale napriek tomu by sa niekoľko pozitívnych vecí určite našlo. V prvom rade asi to, že sa nám napriek extrémne nepriaznivej situácii podarilo rozšíriť naše pivné portfólio o niekoľko nových pív a pivných štýlov. A to aj vďaka spolupráci so „spriatelenými” pivovarmi, predovšetkým s JAMA Craft Brewery a Pivovarom Hvezdoň. A na tomto mieste by sme radi vyzdvihli aj našu letnú spoluprácu s Janom Šuráňom, vrchným sládkom, spolumajiteľom Pivovarského domu, Břevnovského klášterního pivovaru Sv. Vojtěcha v Prahe, predsedom Českomoravského zväzu minipivovarov a uznávaným degustátorom piva. To bola naozaj „vysoká škola pivovarníctva”, ktorá nám všetkým dala nesmierne veľa.

Ďalším pozitívnym momentom bolo, že sa nám koncom roka konečne podarilo spustiť našu webovú stránku a najmä e-shop, ktorý výrazne zarezonoval a oslovil našich zákazníkov.

A čo sa týka interných zmien, tam sme museli veľa vecí racionalizovať, resp. v niektorých prípadoch zaviesť až núdzový režim. Niektoré z prijatých opatrení určite využijeme aj v budúcnosti a to najmä veci, týkajúce sa optimalizácie niektorých prevádzkových procesov a činností.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Rok 2020, de facto náš prvý „plnohodnotný” prevádzkový, mal pre nás byť rokom rozvoja a expanzie. Namiesto toho sme takmer počas celého roka museli takpovediac „hasiť” problémy, ktoré vyplynuli zo vzniknutej neočakávanej situácie a riešiť len tie najurgentnejšie veci. A aj my bohužiaľ stále pred sebou tlačíme niektoré finančné záväzky, ktoré zatiaľ nemajú úplne likvidačný vplyv na naše fungovanie, ale pokiaľ ich v priebehu budúceho roka nevyriešime, môže to mať negatívny dopad na pivovar ako aj samotnú firmu.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Keďže pivovar bol spustený do prevádzky iba koncom roka 2019, nevedeli resp. nemohli sme bohužiaľ využiť takmer žiadnu zo spustených schém štátnej podpory. A tak sme boli odkázaní de facto iba na seba, čiastočne na našich odberateľov, partnerov a vzhľadom na výrazne obmedzený spôsob predaja piva, najmä na našich zákazníkov, podporovateľov a pivných nadšencov.

A ich chceme oslovovať a pracovať s nimi aj naďalej. Takže budeme veľmi radi, ak naši podporovatelia, zákazníci a fanúšikovia poctivého remeselného piva naďalej zostanú s nami a budú si aj v budúcom roku kupovať naše pivečká. A to, či už vo fľašiach alebo ak sa hygienická a epidemiologická situácia v priebehu budúceho roka zlepší, v čo všetci dúfame a veríme, opäť aj v krčmičkách, reštauráciách a v teplých letných mesiacoch aj na vonkajších spoločenských podujatiach.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Skôr ako ambíciami by sme to nazvali plánmi alebo „výzvami”. Určite ale nejaké máme. Všetko ale bude závisieť od toho ako sa bude vyvíjať spomenutá zdravotná situácia. Skôr ale budeme postupovať formou malých postupných krokov a snažiť sa operatívne zareagovať na vyvíjajúcu sa situáciu. A čo sa týka portfólia, radi by sme ho udržali čo najširšie, aj keď to momentálne vyzerá tak, že jedno-dve pivečká na budúci rok do ponuky asi nezaradíme. Na druhej strane by sme ale radi pridali do našej ponuky minimálne jeden nový pivný štýl.

Prečítajte si aj

Wywar: Veríme, že od apríla – mája sa život vráti do bežného režimu

Snímka: Pivovar Galgan