Galgan: Kvalita slovenských pív je z roka na rok vyššia

Galgan - názov pivovaru

Pivovarnícky rok ubehol ako voda. V mnohých smeroch bol podobný ako tie predchádzajúce, našli sa však aj nové momenty a výzvy. Portál oPive.sk sa opäť rozhodol usporiadať pravidelnú koncoročnú anketu, v ktorej spovedáme pivovarníkov zo Slovenska. Dnes sa za uplynulým rokom obzerá výkonný riaditeľ Galantského remeselného pivovaru Galgan Ľudovít Sluka.

Ako hodnotíte uplynulý rok 2019? Čím bol pre vás iný?

Rok 2019 z pohľadu nášho pivovaru hodnotíme ako absolútne prelomový. Podarilo sa nám nainštalovať a sprevádzkovať náš kamenný pivovar v Galante a v priebehu druhej polovice tohto roka sme v ňom mohli začať variť prvé pivá. Zároveň sa nám podarilo rozšíriť náš „pivný” sortiment, keďže aktuálne ponúkame už štyri druhy pív a do 3-4 týždňov k nim pribudne náš prvý tmavý špeciál.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Pre nás osobne to bol určite jesenný Salón piva 2019 a naša prvá účasť na ňom. Všeobecne asi Slovenský pohár remeselného piva.

Ktorý konkurenčný pivovar vás pozitívne zaujal?

Vo všeobecnosti je kvalita slovenských remeselných pív z roka na rok vyššia a vyššia, takže ocenenie by si určite zaslúžili všetci, ktorí sa vareniu a výrobe poctivého piva venujú.  Ale ak by sme mali vypichnúť niekoľko pivovarov, tak vysokú úroveň kvality si aj v roku 2019 udržiavali pivovary JAMA Craft Brewery, pivovar ŽiWell, remeselný pivovar Hellstork, Unorthodox Brewing atď. a príjemne nás prekvapili taktiež Minipivovar TATRAS, Remeselný pivovar Beer Divison, pivovar Hvezdoň…

S akými plánmi vstupujete do nového roka?

Plánov je pomerne dosť. Od takpovediac povinných vecí ako je stabilizácia procesov v pivovare, vyladenie predaja a distribúcie, spustenie web stránky až po tie, ktoré ešte stále môžeme považovať za výzvy, t.j. dokončenie rekonštrukcie reštauračnej časti a spustenie prvej pivovarskej reštaurácie v Galante, uvarenie nových pivných špeciálov a najmä rozbehnutie niekoľkých vecí, ktoré sme si už dávnejšie naplánovali ale bohužiaľ vzhľadom na nedostatok času a kapacít, sme ich v tomto roku nedokázali zrealizovať.

Prečítajte si aj

Buchvald: Že vyrábame len dva druhy piva? Je to naša cesta

Snímka: FB Pivovar Galgan