Pivovary Topvar nie sú jediné, ktoré menili zloženie piva. Celkom nenápadne a v tichosti tak urobil aj najväčší slovenský pivovar Heineken Slovensko. A zmeny sa dotkli pív, ktoré patria medzi vlajkové lode pivovaru.
Zmena v tichosti
Najviditeľnejšia je úprava Zlatého Bažantu Ležiak. Kým ešte pred pár týždňami ste na pive mohli nájsť údaj o obsahu alkoholu na úrovni 5,0 percenta, po novom nájdete na plechovke či fľaši číslo 4,7 %. Zaujímavé je pritom to, že Heineken sa na etikete k novému zloženiu nepriznáva. Na fľaši či plechovke nenájdete žiadnu nálepku o zmene. Častokrát sa pritom pivovary takýmito zmenami chvália.
Zmena pritom prebieha v čase, keď si pivovar pripomína 50. výročie založenia sladovne v Hurbanove a v tejto súvislosti pozmeňuje aj etikety svojich pív. Zmenené zloženie sa týka práve nových plechoviek a fliaš. Prečo pivovar upravoval obsah alkoholu v pive? Dôvodov môže byť viac, asi najlogickejším vysvetlením môže byť šetrenie.
Tak si to poďme rozobrať. Každý pivovar platí spotrebnú dať v závislosti od toho, aký je obsah alkoholu v pive. V prípade veľkého pivovaru ide pri pollitrovom ležiaku s obsahom alkoholu na úrovni 5,0 percenta asi o sumu deväť centov. Ak by ste znížili obsah alkoholu o 0,3 percenta, ušetrili by ste na jednom pohári len 0,005 eura. Poviete si, že zanedbateľné. V prípade remeselného pivovaru, ktorý varí malé množstvo, určite. Nie v prípade gigantu.
Kapacita Hurbanova je asi dva milióny hektolitrov piva ročne. Koľko z toho pripadá na Zlatý Bažant 12, nie je známe. Odhadom to môže byť najmenej 10 percent, čo predstavuje asi 200-tisíc hektolitrov piva za rok. Ak by ste pri takom množstve znížili obsah alkoholu o 0,3 percenta, na jednom hektolitri by ste ušetrili asi 1,07 eura. Vynásobte si toto číslo možnou kapacitou 200-tisíc a máte sumu, ktorú pivovar mohol ušetriť. Vychádza to na 215-tisíc eur (alebo ak chcete 6,4 milióna starých slovenských korún).
Ale toto nie je všetko. Obsah alkoholu sa upravoval aj na slabšom Bažante. V „desiatke“ klesol o 0,1 percenta. V tomto prípade je úspora na hektolitri piva asi 35 centov. V tomto prípade je ťažké odhadnúť, koľko kapacity pripadá na výrobu tohto piva. Môžeme predpokladať, že ide o objem na úrovni cca 20 percent, čo je asi 400-tisíc hektolitrov. Ak by sme to takto jednoducho prepočítali, išlo by o ušetrenie sumy na úrovni asi 140-tisíc eur.
Zmenu nespoznáte
Úpravami v zložení môže náš najväčší pivovar ušetriť státisíce eur. Upozorňujeme, že odhady a prepočty sú orientačné. Kapacity, ktoré pripadajú na jednotlivé druhy piva môžu byť aj ďaleko vyššie. Základná premisa však platí – takouto úpravou obsahu alkoholu môže pivovar ušetriť státisíce eur ročne.
Celá táto úvaha poukazuje aj na to, že variť pivo vo veľkom je neuveriteľne ekonomické a už čiastková úspora môže priniesť zaujímavé finálne čísla. Je pochopiteľné, že sa Heineken nebude touto úpravou chváliť na etiketách. Nerobí nič nelegálne, ani zlé. Len pozerá na profit. A najlepšie je to, že bežní spotrebiteľ to vôbec nezistí.
************************************
Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.