Voliť pri našich cestách zastávky tak, aby sme boli spokojní je niekedy ťažké. Občas ideme do neznámeho, inokedy chceme eliminovať možné sklamanie. Tak to bolo aj v prípade ďalšej cesty do Brna. V tomto prípade sme hľadali podnik mimo centra, ktorý by mal akú-takú šancu na to, že z neho odídeme spokojní.
A keďže pivo z pivovaru Moravia nás dosiaľ nikdy vyslovene nesklamalo, vybrali sme podnik, ktorý je „nalepený“ na spomínaný pivovar. Nesie meno Pivovarská restaurace Moravia a navštívili sme ho ešte koncom zimy.
Mimo centra
V prvom rade musíme povedať, že podnik sa nachádza na severe Brna, ďaleko od centra. Už táto poloha teda navráva, že „cieľovkou“ budú predovšetkým domáci a susedia. Tak tomu aj bolo. Keď sme v jednu sobotu podnik okolo obeda navštívili, bol preplnený. Svoje spôsobila menšia oslava, ale hojne boli zaplnené aj ďalšie stoly.
Mali sme šťastie, keďže sme si našli jeden z posledných (ak nie posledný) stolov. Mohli by sme hovoriť o tom, že je to taká „vytuningovaná česká hospoda“. Jednoducho moderne vyzerajúci podnik, kde v interiéri dominovalo drevo a tehla.
Chvíľu sme na obsluhu síce čakali, ale potom to už z jej strany bola ukážková „jazda“ Dopredu môžeme povedať, že obsluha bola milá, ochotná, zasvätená do problematiky piva a rýchla.
V ponuke na nás čakalo sedem pív. Dominanciu mal pivovar Moravia, keď na výčape bolo celkovo päť pív z tohto pivovaru. Ponuku dopĺňala dvojica pív zo sesterského pivovaru Lucky Bastard. Aj sme rozmýšľali akú taktiku zvolíme a keďže nemali degustačnú sadu, rozhodli sme sa, že pôjdeme ležiakovou cestou Moravie.
Už len preto, aby sme zistili, ako sa môžu ležiaky odlišovať. Ochutnávku sme začali pivom Jošt 10°. Išlo o základné výčapné pivo. To malo zlatistú, číru farbu. Bolo ozdobené hutnou šľahačkovitou penou, ktorá len pomaly padala.
Vo vôni ste mohli rozoznať slad, med aj korenisté (chmeľové) tóny. Sladový základ bol nevýrazný, rezkosť ideálna. V chuti potom nasledovala kombinácia sladu, chlebnatosti, ktorá prechádzala do pomerne výraznejšej horkosti. Pivo bolo výborne vybalansované, chuťovo čisté a dobre piteľné. Za nás osmička.
Nová móda
Kým nás toto pivo „namlsalo“ pri druhom sa nám nálada akosi pokazila. Vyskúšali sme pivo s názvom Rathaus. V tomto prípade išlo o ležiak, ktorý bol za studena chmelený. Vo vôni ste tento postup mohli cítiť. Okrem sladovej zložky, sa k slovu jemne hlásili aj citrusy.
Pivo malo svetložltú farbu a bolo ozdobené vysokou šľahačkovitou penou. Sladový základ bol nevýrazný, rezkosť nižšia. V chuti kombinácia sladu, chlebnatosti, náznakov grepu, ale aj masielka a kvasiniek. Horkosť bola stredne výrazná, doznievanie korenisté.
Oproti desiatke pivo pôsobilo prázdnejšie, pokrivkávala aj čistota tónov a celkový dojem bol rozpačitý. Za nás to stačilo na 6,5 bodu. Za nás to bolo sklamanie. Medzi tým sme si objednali aj jedlo. Musíme pochváliť, že to nám na stole pristálo rýchlo a bolo aj chutné.
Ako tretie pivo sme ochutnali ležiak s názvom Petrov. To malo zlatistú farbu ozdobenú smotanovou penou. Vo vôni ste zachytili slad, karamel a med. Sladový základ bol stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti sa kombinoval med, chlebnatosť aj jemné náznaky masielka. Horkosť bola jemne vyššia.
Toto bol kúsok, ktorý by sadol fanúšikom horkejších chutí. Pivo bolo pekne vyskladané, dobre piteľné a lahodné. Za nás to bola osmička a spokojnosť.
Na tomto mieste sa musíme vrátiť k fenoménu, ktorý sme si v Česku všimli už vo viacerých podnikoch. Objednali sme si malé pivo, ktoré nám bolo naservírované do veľkého pohára. Vieme, že tento spôsob sa volá šnyt, ale nám sa toto vôbec nepáči. Pevne veríme, že sa naše podniky touto „módou“ neinšpirujú.
Zhrnutie
Z podniku sme však odchádzali spokojní. Nie je to podnik pre „beergeekov“. Je to tradične poňatý podnik s dobrým pivom a jedlom. Aj to, že prevádzka bola plná ukazovalo, že sa mu darí. Atmosféra bola podarená a celkové nastavenie fajn.
Ak by takéto podniky boli na každom sídlisku, bola by to paráda. Za nás dobrá skúsenosť a aj odporúčanie, ak budete mať cestu okolo.
Zhrnutie
Plusy
– Príjemná atmosféra. Podnik je moderný a útulne zariadený.
– Obsluha. Milá a kompetentná.
– Pivo. Bolo z čoho vyberať, aj keď dominoval hlavne ležiak.
Mínusy
– Spôsob servírovania piva. Nie je šnyt ako šnyt.
– Pre niekoho môže byť päť ležiakov na „rôzny spôsob“ nudná cesta.