Hrncovar: Pivná žúrka roka obhájila svoju dobrú povesť

Hrncovar

V máji sa s domovaričskými súťažami len tak hemžilo. Aj tento rok sa konala moja srdcovka, Bratislavský Hrncovar 2024. Tento rok sa na súťaži domovariči prihlásili 108 vzoriek v týchto kategóriách:

  • Czech Premium Lager (3B) 38
  • Weizenbock (10C) 9
  • Dark British Beer (cat. 16) 15
  • American IPA (21A)  26
  • Mixed Fermentation Sour Ale (cat. 23) 12
  • Belgian Tripel (26C)  8

Tieto vzorky posudzovalo 20 rozhodcov zo Slovenska, Čiech a Poľska. Hodnotenie sa vykonávalo buď na BJCP hárkoch, alebo tiež v aplikácii. Výrazne to urýchlilo vyhodnotenie súťaže. Hodnotili sme aj v pondelok pred hlavným dňom, nakoľko v kategórii ležiakov, ktorá bola súčasťou Ligy českého ležáku, sa zišlo veľa vzoriek.

Hodnotenie

V troch komisiách sme zvládli ľahko vyhodnotiť väčšinu vzoriek a tým sme si zabezpečili pohodový hlavný deň súťaže. Všeobecne sme sa zhodli, že ležiaky boli zväčša fajn, aspoň v našej komisii bolo len pár vyložene zlých. Súťaž sa konala v hostinci Opapa, štvrtýkrát v tom istom priestore. To už sa môže považovať za tradíciu, že?

V piatok o jedenástej sa nás pár zišlo aby sme všetko pripravili pre hladký priebeh. Stoly, stoličky, povinné sústa, hárky a podobne. O 13:00 začali prichádzať degustátori a mohli sme začať. Za tie roky sme už zohraný tím. Tento rok sme ani nestihli poslať pozývací list, všetci sa uisťovali, či s nimi rátame. Radosť spolupracovať. Nastal trochu stres, keď pár ľudí ochorelo, nakoniec sme všetko dobre zvládli. Tempo bolo vražedné, náš revír boli pivá, všetko hralo ako malo..

Ja som bol v komisii, ktorá hodnotila Weizenbocky. Je to pomerne náročná kategória. Na jednej strane je to pšeničné pivo, avšak silné. Nakoniec sme medzi desiatimi vzorkami našli dôstojných víťazov. Úroveň vzoriek bola celkom dobrá. Aj v ostatných komisiách bola úroveň uspokojujúca. Bolo zopár mini BOSov. Tohto roku sme sa vrátili k hodnoteniu Best of Show v piatok, aby sme sa v sobotu mohli venovať len festivalu.

Žúrka roka

Na druhý deň sa totiž konala žúrka roka, aka Hrncovar Homebrew Festival 2024. Od skorého rána sa navážali výčapy, pivo, pripravovala hlavná miestnosť aj prednášková a workshopová časť, aby úderom  jednej popoludní bolo všetko pripravené.

Na výčapoch boli len domovaričské pivá a to v úctyhodnom množstve. Zdroje z vnútra festivalu sa mierne rozchádzali, nakoniec sme sa zhodli na počte 66 pív. Sládkovia z celého Slovenska, ale aj z Čiech, čapovali pivá od výmyslu sveta.

Štýly boli rôzne: Gose, Saison, ale aj ležiaky, Stouty, pivá s pridaným ovocím, bylinkami, zeleninou a podobne. Najdivnejšia kombinácia bola podľa mňa Tzaziki gose a tiež Red Trippel s rozmarínom. Aby toho nebolo málo, poľskí rozhodcovia priniesli rôzne, veľmi ťažko dostupné pivá ako Barrel Aged Stouty, Wildy, Barley Wine a podobne.

Nielen pivom je človek živý, boli aj prednášky a workshopy a to: Pivne vady – sniff / Pivná pohotovosť, Pivografia – Vizuálny jazyk piva, Fermentované produkty, Nové odrody chmeľu, diskusný panel. Program mal úspech, zdal  sa mi, že najviac zaujali pivné vady a  workshop o fermentovaných produktoch.

Návštevníci ochutnali prinesené produkty a tiež si mohli pripraviť svoju vlastnú fľaštičku zeleniny, doma nechať sfermentovať a potom zjesť. Stolík s pivnými vadami bol k dispozícii celý čas a vždy boli okolo neho ľudia, čo privoniavali a živo diskutovali o chybách. Veľmi zaujímavá bola aj prednáška o nových druhoch chmeľu, ktorú mal Vladimír Nesvadba.

Bolo aj jedlo. Chlapci z Circus Street Food sa postarali o hladné bruchá. Sám som jedlo zo známych dôvodov nekonzumoval, rad ľudí pred stánkom naznačoval, že to robili dobre.

Publikum bolo rôzne, domovariči, milovníci piva, študenti, ženy, muži. Stretol som tam ľudí, ktorých som dlho nevidel, zoznámil s novými. Boli rozhovory, pohoda a čas utekal. Ešte vyhlásenie výsledkov, spoločná fotka. Objednal som si dve pesničky u DJa Krčmu a odviezol sa domov. Ráno som si vravel, že som mohol vypiť oveľa viac pív, dobre to však bolo takto.

Opäť to bola skvelá akcia plná kvalitného piva, zábavy, organizátori so združenia Brewhub, dobrovoľníci, domovariči, hostia a publikum vytvorili jedinečný mix zážitkov a pohody. Už teraz sa teším na budúci rok

A aké boli výsledky?

American IPA

  1. The Rake, Mikko Töykkälä, Fínsko
  2. Na moje pomery prekvapivo číra IPA, Dominik Abrahám, Slovensko
  3. LILIPA, Marian Ďurčo, Slovensko

Belgian Tripel

  1. Belgian Tripel 20°, Patrik Hutta, Slovensko
  2. Blonde Triad, Turko Oleksandr, Slovensko
  3. Triple view, Patrik Marček, Slovensko

Czech Premium Pale Lager

  1. On my way to Prague, Äkkinen Tuomo, Fínsko
  2. ČetrPech, Martin Sedlák, Česká republika
  3. Božan, Tomáš Chlup, Česká republika

Dark British Beer

  1. Stout Happy, Sweet Stout, Michal Krajčí,Slovensko
  2. Kapucin, Oatmeal Stout, Stanislav Nybl, Slovensko
  3. Fes tmavé pivo, Foreign Extra Stout, Dominik Abrahám, Slovensko

Mixed Fermentation Sour Ale

  1. Cherry on the wave, Dawid Postój, Poľsko
  2. Kosteletz Framboise, Petr a Šárka Měrkovi, Česká republika
  3. Gose Virgin, Roud Michal, Česká republika

Weizenbock

  1. Weizenegger, Michael Široký, Slovensko
  2. Vehnäpukki, Olli-Pekka Niinimäki, Fínsko
  3. Vajcenbok, Pavol Daniš, Slovensko

Best of Show

Cherry on the wave, Dawid Postój, Poľsko

V ležiakoch sme síce medailu nezískali, zato v Tmavých a Tripeloch áno. Dobre.

Text: Imrich Nógell, Beermalade.
Snímky: Hrncovar, Imrich Nógell

Prečítajte si aj

Pivný Győr? Kvôli tomuto podniku sa tam oplatí chodiť