Keď všetky pivné cesty smerujú do Kostelca

Kostelec

Ešte v marci sa konala v Kostelci u Holečšova najväčšia domovaričská konferencia v Čechách – už 15. ročník podujatia Kostelecké chmelovárek. Obvykle jazdíme v sobotu, tentokrát to výnimočne vyšlo na piatok. Naplánovali sme si teda návštevu přerovského pivovaru Parník.

Pivovar parník

Cestou som konzultoval so sládkom, či sa vôbec zmestime, keďže bol piatok podvečer. Nakoniec sa podarilo a mohli sme začať degustovať. Pivovar vznikol v roku 2009 a nebol mi veľmi neznámy. Skúsenosti však neboli veľmi dobré. Tak sme boli zvedaví, čo prinesie osobná návšteva.

Kostelecke

Priestor je pomerne impozantný, dvojposchodový. Väčšina miest pri našom príchode bola rezervovaná. Nám sa ušlo miesto na balkóne. Prízemiu dominuje varňa, tanky a aj pár miest na sedenie.

Jedálny lístok je tematicky zladený s pivom. Tvarůžková pomazánka, guľáš, ale aj nakladaný hermelín, krídelka, burgre ale aj rezeň a podobne.  Čo sa týka pív, sme prišli v pomerne nevhodný čas, práve totiž nastávala zmena sortimentu. Nevadí.

V ponuke bol Parník, Mammoth, Irish Red so zázvorom a medom, X IPA a Wheatopia. Parník je taký malý podvod na spotrebiteľovi, keďže spotrebiteľ očakáva český ležiak, keďže na tabuli  je k tomuto pivu napísané, len ležiak, teda „ležák“. A pritom je to Steam beer. Vzhľadom k štýlu nebol vôbec zlý, trochu prerážal diacetyl, bol v ňom aj karamel, slad a chmeľ.

Mommoth je polotmavý ležiak. Ja sa netajím s tým, že nemám  rád tento štýl, tu mi však chutil. Karamelu tam bolo primerane, zľahka bolo cítiť aj chmeľ. Irish Red bol hlavne o zázvore a karamele. Nechutil mi, bolo to veľmi nevyrovnané pivo.

X IPA bola taká stredoeúrópska, nachmelená bola dosť, avšak karamel zo sladov, trochu kazil pôžitok. Hviezdou podvečera sa stala Wheatopia, americká pšenica. Všetko hralo ako malo, primerane esterové, fenolické doplnené citrusovými chmeľmi.

Nasadli sme do autobusu a odviezli sa do Kostelca, kde už vrcholili prípravy na druhý deň. Trochu sme popili so starými známymi a šlo sa spať.

Kostelecké chmelovárek

Skoro ráno som netradične mohol vidieť, ako finišujú prípravy, narážajú sa sudy a, ako sa sála postupne plní domovaričmi, ich sprievodom a začínajú sa degustovať prvé pivá. Domáca strava je domáca strava.

Z malej akcie sa postupne vyvinula v jednu z najrešpektovanejších súťaží, ktorej sa tohto roku opäť zúčastnilo okolo 500 ľudí. Cca 39 degustátorov sa odhodlane pustilo do 290 pív, na ktoré čakalo sedem kategórií.

Mne sa tradične ušla kategória Portrov a Stoutov.  Prihlásených bolo 50 vzoriek. Pivá boli v rozsahu 11 stupňov až po 25. Z toho 31 pív bolo silných so stupňovitosťou 18+.

Boli sme na to dve komisie, aj tak to bola fuška. V našej komisii sa nám zdalo že tento rok boli pivá kvalitatívne vyššie ako minulý rok. Udelili sme 3 strieborné (38-44) a 9 bronzových medailí (30-37), čo nie je málo. Mali sme jedno priemerné pivo (14-20) a sedem dobrých (21-29).

Na začiatku medzi ľahšími pivami sme dali dosť vysoké hodnotenie, trochu som očakával, že Imperiál Stouty, rozvíria hladinu, nestalo sa to však úplne tak. Čo mne absolútne nevadilo, Ľahšie pivo, dobre piteľné pivo je ťažšie navariť  bez prídavkov ako nabušené pivo  s rôznymi prísadami. Celkovo sa mi zdala úroveň súťaže celkom fajn, dokonca sme mali tesný rozstrel v kategórií D (Svrchně kvašené pivo pšeničné.).

Počas dňa sa konali rôzne zaujímavé prednášky, ale aj predstavenie projektu Jiříkovo vidění. Grilovalo sa bol guláš, piva bol veľmi veľa. Stretol som veľa známych, za tie roky čo chodím na Chmelovárek sa ich pár nazbieralo. Dobre bolo. Veľmi dobre.

Akcia bola ako obvykle perfektná, taká rodinná. Niektoré rodiny sú fakt veľké. Budem sa opakovať, avšak to nevsdí, veľká vďaka Petrovi a Šárke Měrkovcom a tiež tímu ľudí v červenom. Šli ako dobre namazaný stroj.

A výsledky?

A) Svetlé pivo spodne kvasené, bez rozdeielu stupňovitosti

  1. Martin Sedlák – ČetrPech
  2. Jan Vodrážka – Mišák
  3. Štěpán Jůsko – Ležák 12°

B ) Tmavé a polotmavé pivo spodne kvasené, bez rozdielu stupňovitosti

  1. Matej Riško, podsládek Mária Rišková – Kafé Hofburg
  2. Patrik Tužinský – Sus Scrofa #2
  3. Nikolai Kachev – Black Lamb

C) Zvrchne kvasené pivo bez významného podielu pšenice, bez rozdielu štýlu (mimo Stout a Porter)

  1. Zbyněk Kubín – West Emiště 11°
  2. Michal Bandur – Papradnanska Neipa
  3. Waldemar Wach – American Queen

D) Zvrchne kvasené pivo pšeničné

  1. Daniel Fedor – Farmhouse Wit 11
  2. Marek Kawecki – Bawarskie Kłosy
  3. Jaroslav Miler – “Jedno“ Na žížu

E) Pivo typu Stout a Porter

  1. Ondřej Poustecký – Alenka V říši Pivů
  2. Zbyněk Kubín – Back In Black 12°
  3. Tomáš Fiala – Baltic Porter 18°

F) Nadymené pivo bez rozdielu štýlu a kvasníc

  1. Jiří Pokorný – Kuřba
  2. Zbyněk Kubín – Holoubkovský Nakouřený Porter 13°
  3. Tomáš Vlček – Grilovaná kápia

Q) Kyseláče

  1. Vojta Hudzieczek – Blend XII
  2. Lukáš Kresta – Meruňka
  3. Ondřej Palek – MixSour 13°

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade
Hlavná snímka: Google Earth

Prečítajte si aj

Francúzsko-nemecké pivné potulky: Prekvapení je veľa