Slovenské pivovary by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín. Jedna sa drží zaužívaných koľají a vôbec neexperimentuje, druhá sa pivom baví o čosi viac a občas ponúkne aj niečo špeciálne. Do druhej skupiny môžeme zaradiť pivovar Hostinec z Košíc. Ten ponuku neustále obmieňa. Dôkazom toho je aj kúsok Bakchos. A o aké pivo ide? „Do rozkvasenej mladiny sme pridali hroznový mušt odrody Muškát žltý z vinárstva Ostrožovič. Použité boli kvasnice určené pre výrobu belgických kláštorných pív a dubových chipsov barrique,“ predstavil nám pivo pivovar.
Názov piva: Bakchos – Abbey Style Beer with Moscato Must
Pivovar: Pivovar Hostinec
Druh piva: Ochutené
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 11,4°
Obsah alkoholu: 4,75 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky, hroznový mušt.
Cena: Pivo nám na otestovanie poskytol samotný pivovar.
Farba: Zlatistá, pivo je jemne zahmlené.
Pena: Šľahačkovitá, stredne vysoká. Pomerne rýchlo padala.
Vôňa: Kombinácia karamelu a hrozna. O slovo sa hlási aj obilná zložka.
Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plnšie. Ponúka kombináciu karamelu a hroznových tónov, ktoré plynulo prechádzajú do horkastej koncovky.
Zhrnutie
Zaujímavý počin. Pivo ako keby malo dve tváre. Jedna pripomína klasické pivo (ležiak), druhá pripomína iskrivé víno. Najprv dominuje prvá, potom druhá tvár. Prechod je síce plynulý, obe však kontrastujú. Najmä záver pripomína šampanské. Za nás je to 7 bodov. Nemusí to byť láska na prvý pohľad, je to však pivo, ktoré treba ochutnať. Palec hore do Košíc za odvahu experimentovať.