Huncút: Udialo sa toľko zmien, že by sme uvítali pokojnejšie obdobie

Huncút

Rok 2022 mal priniesť zásadnú zmenu v boji s pandémiou. Aj ju priniesol, prišli však ďalšie problémy, ktoré nikto nečakal. Vojna na Ukrajine, inflácia a bezprecedentné zvyšovanie cien za energie výrazne poznačili rok 2022. A ako ho vnímali pivovarníci? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Tomáš Pivarči z Remeselného pivovaru Huncút.

Ako hodnotíte rok 2022? Môžete na ňom nájsť niečo pozitívne?

Rok 2022 určite nepatril k tým ľahkým, ale našli sme v ňom aj veľa pozitív. V prvom rade kladne hodnotíme uvoľnenie covidových opatrení a s tým spojené otvorené podniky, a akcie, na ktorých sme čapovali naše pivo. Opäť sme si ich užili a pozitívna spätná väzba od návštevníkov nás motivovala k ďalšej práci.

Začiatkom roka sme začali s rozsiahlou rekonštrukciou pivovaru, ktorá zabrala veľa času a síl. Ešte je potrebné dotiahnuť nejaké detaily, aby bolo všetko podľa našich predstáv, ale už teraz sa tešíme z výsledku. Pri tomto bode sa určite chceme poďakovať piešťanskému pivovaru Žiwell a DV8, ktorí nám dočasne umožnili variť v ich priestoroch. Ďakujeme!

Významným pozitívom je, že sme v minulom roku pokračovali vo výrobe pivného endemitu s názvom Tetrov (tzv. turistický hiking ale), ktorý varíme výhradne pre útulňu Andrejcová v Nízkych Tatrách. Tešíme sa na siedmy rok našej spolupráce, je to skutočne krásne číslo. Ďakujeme!

Tiež nás potešilo druhé miesto na medzinárodnej včelárskej súťaži v Istanbule, ktoré sme získali za . „Bánošský špeciál“ – pivo varené v spolupráci so SOŠ Pod Bánošom. Aj v roku 2022 sme sa okrem našej stabilnej ponuky pív pohrali s ďalšími pivnými špeciálmi. Na letné obdobie sme navarili nízkoalkoholické pivo a Sour Ale s černicami, vanilkou a dubovými chipsami. Na Banskobystrický pivný festival sme pripravili špeciálnu marakujovú IPU „Baraccuda“. V rámci spolupráce sme s DV8 navarili Hazy Pale Ale a na konci roka sme s kaviarňou Mlsnacava pripravili Coffee Sweet Stout „Kafka“. Aj keď sme veľkými fanúšikmi plechoviek, teší nás, že sme začiatkom roka začali pivo plniť do sklenených fliaš, ktoré ľudia stále považujú za elegantnejšie.

V roku 2022 sa u nás v pivovare roztrhlo vrece so zážitkovými vareniami. Sme veľmi radi, že ľudia majú o takýto zážitok záujem. Mrzí nás, že sme vzhľadom k stavebným úpravám nestihli zrealizovať všetky objednané varenia, ale veríme, že sa čoskoro stretneme a užijeme si spoločné varenie vrátane pestrej gastronómie od Peťa z E.A.T.elier. Peťovi patrí veľká vďaka za skvelé doplnenie našich zážitkových varení.

Zvyšovanie cien sa dotýka všetkých odvetví a pivovarníctvo neobišlo. Ako zvládate rastúce náklady? Do akej miery vás ohrozujú?

Na túto otázku je náročné odpovedať a ešte horšie je, že sa na to nedá ani pripraviť. V januári 2022 sme nastavili ceny našich produktov tak, aby sme ich počas roka nemuseli zvyšovať. Myslím si, že to bol dobrý krok pre podniky, s ktorými spolupracujeme, ale aj pre konečného zákazníka. V čase dynamického nárastu cien sme boli aj v tomto smere spoľahlivým partnerom. Môžete mať však štatistiky a predikcie, ale nekontrolované nárasty vstupov (nielen) nás môžu položiť.

Každý rok opakujeme, že celý gastrosektor je dlhodobo poddimenzovaný – finančne aj personálne. Posledné dva–tri roky sú veľkou skúškou prežitia celého segmentu. Podľa nás by mala byť pomoc od štátu cielená. Kozmetické zmeny, akými je napr. 10% DPH na gastro, zavádzajú širokú verejnosť, nereflektujú skutočné problémy a potreby v tomto sektore a pomôžu len malej skupine ľudí.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2023?

Sme hrdí na každé naše pivo a každé nás baví trochu iným spôsobom. Niektoré svojim špeciálnym procesom výroby, iné zase surovinami. Tento rok nás asi najviac bavil Forgach a pozorovanie jeho premien pri vývoji receptu. Naše recepty sa v čase menia – vkladáme to nich vedecké, technické aj technologické inovácie. Aj budúci rok by sme chceli mať v stálej ponuke tri naše pivá – svetlý sladovo-chmeľový Pale Ale, americkú IPU a hmlistý Herbal Ale – Forgach. Počas letnej sezóny opäť chceme okrem Tetrova ponúknuť aj zopár pivných špeciálov, limitiek a spoluprác.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2023? Čo by ste odkázali vašim fanúšikom?

V prvom rade chceme dokončiť rekonštrukciu priestorov, osloviť viaceré podniky na novú spoluprácu, zúčastniť sa viacerých akcií aj mimo nášho kraja a komplexne rozvíjať pivovar Huncút tak, aby sa stal obľúbeným a vyhľadávaným pivovarom na Slovensku. Je to dlhá cesta, ale ako sa hovorí, cesta je cieľ. Aktuálne však (začiatok januára) vyzerá rok 2023 ako veľmi neisté obdobie vzhľadom na čakanie ročného vyčtovania energií a nastavenie nových preddavkov.

Počas posledných troch rokov sa udialo toľko zmien, že by sme uvítali pokojnejšie obdobie plné čapovacích akcií, plných podnikov a spokojných zákazníkov. Veríme, že to najťažšie už máme za sebou a ďakujeme našim zákazníkom aj partnerom za priazeň. Na všetkých sa tešíme v novom roku.

Prečítajte si aj

Pivovar Fabrika: Plány na rok 2023? Prežiť

Snímka: Archív Pivovar Huncút