Tak ďalšie Vianoce si prežil! Dám ti ešte darček (Tri recepty)

Punková - Tri recepty

Aké by boli Vianoce bez ponožiek? No tie ti nedám, tie ti naježil Ježiško. U mňa máš viac receptov. Ale v prvom rade čemer! Dnes to bude viac pohľadov na jedno jedlo (možno dve). Tak poďme trošku na tie tradície, keď už sa tu o Vianociach bavíme (áno vieme aj svadbu do ruky spraviť)! Sviečková či šalát s rybou? Nemusíš si vyberať, dnes dostaneš oboje. Konflikt – Anti Nazi

Potrebuješ

  • Hovädzí chuck roll: 2 kg
  • Soľ: 15 g
  • Cukor kryštál: 15 g
  • Zelené korenie: 10 g
  • Pivo: 0,5 l Pilsner Urquell
  • Pomaranč: 1 ks

  • Mrkva: 250 g
  • Zeler: 100 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Slanina oravská: 100 g
  • Petržlen: 100 g
  • Majonéza: 250 g
  • Údená soľ: 5 g
  • Kačacia masť: 10 g

  • Brusnice: 30 g
  • Rum: 0,1 l (Bumbu)

  • Slanina oravská: 0,5 kg (najlepšie plátky)

  • Polohrubá múka: 0,5 kg
  • Vajce: 1 ks
  • Mlieko 3,5 %: 0,25 l
  • Pivo: 0,25l Pilsner Urquell
  • Olej: 0,1 l
  • Droždie: 21 g (1/2 kocky ak ideš čerstvé, 1/2 balíčka ak ideš sušené)
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštál: 10 g

Recept č. 2

  • Treska tmavá: 1 kg
  • Tempura: 0,2 kg
  • Citrón: 1 ks
  • Pivo: 0,2 l Hellstork – Beat To Juice
  • Soľ: 0,5 kg
  • Olej: 0,3 l

  • Mrkva: 300 g
  • Cesnak: 30 g
  • Maslo: 20 g
  • Kôprový olej: 0,1 l
  • Majonéza: 200 g
  • Kôpor: 10 g
  • Soľ údená: 5 g
  • Cukor práškový: 10 g
  • Zemiaky: 1,2 kg
  • Slanina oravská: 200 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Cibuľa červená: 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštál: 10 g
  • Údená paprika: 5 g
  • Horčičné semeno biele: 2 g
  • Horčičné semeno tmavé: 2 g
  • Citrón: 1 ks
  • Voda: 0,2 l
  • Celozrnná horčica: 20 g

Recept od Filipa

  • Treska tmavá: 600 g
  • Pomaranč : 3 ks
  • Čerstvý kôpor: 10 g
  • Soľ: 500 g
  • Cukor: 120 g
  • Hladká múka: 290 g
  • Kukuričný škrob: 200 g
  • Pivo: 0,5l
  • Panko strúhanka: 121 g

  • Červená cibuľa: 250 g
  • Pomarančový džús: 0,5l (nešetri!)
  • Horčičné semeno: 5 g
  • Údená mletá paprika: 5 g
  • Škorica mletá: 5 g
  • Soľ: 5 g
  • Cukor: 10 g

  • Mrkva: 275 g
  • Hrášok: 100 g
  • Kukurica: 50g
  • Pomaranč: 3ks
  • Údená mletá paprika: 8 g
  • Škorica: 5 g
  • Klinčeky: 3 g
  • Soľ: 3 g
  • Cukor kryštál: 7 g
  • Ocot: 2 g

  • Zemiaky: 900 g (potrebuješ tie veľké)
  • Soľ: 15 g
  • Citrón: 1 ks
  • Olej: 5 g

Postup

Samozrejme, že začneš mäsom! Na to si chvíľku počkáš. Už si si mohol všimnúť, že celé je to tak trošku iný street food na aký si zvyknutý. Čo tak sviečková do ruky? Nie je problém. A jednu decembrovú! Lebo po novom roku sa vidíme vo Fuge! Non Servium – A.C.A.B. (1.3.1.2.)

Chuck roll očisti, ale nie od tuku (iba šľachy, ak by si nejaké našiel), umy a osuš. Zober cukor so soľou a zeleným korením a dobre zmiešaj. Rovnomerne v masíruj do mäsa (každý kúsok nech je dochutený).

Punková - Tri recepty

Vlož do pekáča na nasekaný pomaranč na kolieska. Pec zahrej na 300°C (môžeš už pred masážou mäsa) a vlož do nej pripravené mäso na osem minút. Potom mäso vytiahni a podlej pivom.

Následne mäso prekry papierom na pečenie a potom alobalom (určite si pamätáš prečo je tam papier na pečenie. Ale ak by nie, tak iba kvôli tomu aby sa ti alobal nenalepil na mäso a neutekala para preč) a peč pri teplote 100°C jedenásť hodín (presne tak, to je dobrý zimný spánok. Dobrú noc!).

Keď ťa zobudí fajnová vôňa vytiahni pekáč z rúry a nechaj mäso vychladnúť pri izbovej teplote (len nikomu nehovor kde je, aj keď ťažko schováš tú vôňu, ale daj si pozor nech ti to nezožerú!). Ešte nie je úplne hotovo na recept, ale už teraz je to prudko jedlé.

Jasné, sviečková bez knedle nie je sviečková! Áno dáš knedľu nech svokra závisťou aj praskne, že ty to vieš (nie každá je taká, ale nájdu sa štyri z troch). Rage Against The Machines – Killing In The Name

Tak ako aj pečenie tak aj parenie začína kváskom. Takto „Každé dobré cesto začína kváskom“! Takže poď. Zahrej mlieko na 51°C pridaj cukor a droždie. Premiešaj a na teplom mieste nechaj podkysnúť. Trvá to asi 13 minút.

Punková - Tri recepty

V druhej miske priprav múku s vajcom, soľou, olejom a pivom. Prilej kvások a vypracuj jemné vláčne cesto ( za cca 12 minút ). Následne cesto nechaj prikryté podkysnúť jednu hodinu alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (záleží na koľko kúriš v kuchyni).

Ak už si vykysol cesto rozdeľ na 10 rovnakých častí. Vytvaruj guľky (knedle) a nechaj pod utierkou na pomúčenej doske zase podkysnúť aspoň 22 minút. Medzi tým nechaj vo väčšom hrnci s parákom zovrieť vodu (voda nemôže byť vyše paráku, budeš mať rozvarené knedle).

Po vykysnutí vlož knedle (guľky) do hrnca na parák a prikryté nechaj pariť 19 minút (parák potri olejom a uvidíš zázrak, nič sa neprilepí). Po uparení vytiahni knedle (už gule) popichaj špajdľou a potri olejom. Nechaj vychladnúť zase pri izbovej teplote. Ale na to už vážne pozor lebo to už majú aj prílohu. Nenžranci!

Že dobre mám knedľu, mäso ale kde mám sviečkovú? Presne tu. A skús povedať, že nie! V marci v Brne! Biohazard – Authority

Koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) a cibuľu očisti. Nasekaj na jemné kocky (2×2 milimetre) spolu so slaninou. Orestuj do mäkka na kačacej masti (podľa toho ako máš veľké kocky, ja som to dal za 12 minút). Nakoniec dochuť údenou soľou a nechaj vychladnúť. Po vychladnutí zmiešaj s majonézou. Sviečková!

Dobre viem, že už to možno dáva zmysel ale stále to nie je všetko. Toto by si ani psovi nespravil. Brusnice! Rust2Dust a Zverina – Choď domov Ivan

Rozpáľ panvicu a vhoď do nej brusnice. Počkaj šsť sekúnd a zamiešaj. Zase počkaj šesť sekúnd a zalej rumom. Keď rum blafne premiešaj a zruš oheň. Nechaj vychladnúť zakryté. Ho – To – Vo!

Na toto sa najviac tešíš. Ak ti to nezožrali všetci okolo. Keby aj, nečudujem sa. Šak povedz sám! Arthur & the Spooners – Gotta Ska

Teraz pokrájaj mäso na 10 rovnakých častí. Slaninu opeč na sucho na panvici (aby pustila tuk, chceš aby chrumkala). Vytiahni slaninu a vlož do panvice mäso a pozdĺžne prekrojené knedle (gule).

Mäso opeč z oboch strán (knedľu iba z vnútornej strany). Tesne pred koncom pridaj brusnice (bez rumu hlavne). Ak máš opečené poď to poskladať. Na spodok gule (knedle) nalož mäso, to zasyp brusnicami a prelož slaninou. Celé to zalej sviečkovou v majonézy. Preklop druhou polkou knedle (gule).

Odporúčané pivo: Hellstork – Beat To Juice

Na chuť!


Prvý recept za nami ale čo by to boli za Vianoce bez ryby a šalátu? Bez toho by ani Ježiško neprišiel. Takže druhé kolo. Šalát a ryba! Skaprašupina – SKApatá ryba

Teraz ti mäso nedám. Na čo aj? Šalát pre jednorožce! Nie iba srandujem. Slanina patrí všade! Tak ako Prúža. Driák – Veselé Vánoce

Vonku je presne počasie na rozpaľovanie grillu. Umyté a osolené zemiaky nalož do rozpáleného grillu. Peč pri teplote 140°C cca jednu hodinu. Záleží na akej si veľkosti (ja neprekročím sedem cm). Nechaj zemiaky ochladnúť aby sa dali šúpať.

Medzi tým kým vychladnú zemiaky, očisti cibuľu a nasekaj ju na pásiky. Z vody, citrónovej šťavy, horčičného semena (aj aj), soli, kryštáľového cukru a údenej papriky vyrob nálev. Tak, že to necháš všetko spolu zovrieť. Odstav a vlož doň nasekanú cibuľu. Premiešaj a nechaj ochladnúť. Nakoniec odlož 1/3 cibule mimo.

Punková - Tri recepty

Očistenú mrkvu a cesnak nasekaj na jemné kocky a na nasekanej slanine orestuj domäkka. Pridaj k vychladnutým, očisteným a pretlačeným zemiakom. Zamiešaj a dochuť údenou soľou.

Kôprový olej zmiešaj z majonézou a vmiešaj do zemiakov (neboj, nebudeš zháňať kôprový olej za ťažké lóve). Tu je recept: pol litra oleja zahrej na 95°C a snaž sa to udržiavať 5 minúť. Následne odstav z ohňa a vlož do oleja nasekaný kôpor 250g. Zober mixér a mixuj na plné bomby šesť minút (Ak máš doma cookover, vie to celé spraviť sám). Potom cez jemné sitko a gázu preceď olej od kôpru. Zvyšný kôpor vlož do chladničky a do týždňa robíš kôprovku jak oči.).

Teraz zober vychladnú cibuľu v náleve a vlej k zemiakom. Premiešaj a nechaj cca 13 minút nasiaknuť. Potom primiešaj majonézu, nasekaný kôpor a nechaj zase postáť 12 minút. Šalát? Áno! Vianočný? Áno! Na Nový rok? A čo!

Tak poď na toho kapra ( tresku, má menej kostí a dokonca mi aj viac chutí ). Neklamem! Davová psychóza – Svet

Rybu zbavenú kostí a umytú vlož na hodinu do soli (poriadne z každej strany). Medzi tým čo prejde malá ručička z päťky na šestku (lebo všetci majú večeru o šiestej) si nachystaj tempúru. A to tak, že do tempury pridaj pivo a šťavu s citróna. Zamiešaj a nechaj fungovať (nesoľ to ryba bude akurát).

Rybu nasekaj na 10 rovnakých častí. Rozpáľ olej na 156°C. Rybu vlož do tempury (z každej strany) a praž z každej strany aspoň tri minútky, ale nie 4 lebo to bude suché. To je čo? Radosť! ( Za takéto rady ohľadom rýb ďakujem Rišovi z Fatcat ze Stupavy!). Nie on nie je ďalší člen Punkovej Kuchyne (aj keď?).

Jasné, že to je to čo čakáš. Môžeš zase búchať do seba! RROR – Knajpa

Do misky vlož šalát a okolo nalož rybu. Zasyp nasekaným kôprom a zalej kôprovým olejom. Kľudne rukami!

Odporúčané pivo: Stupavar – DAVOVÁ PSYCHÓZA


Tak moja púť je dnes na konci! Teraz si to celé zoberie Filip a ukáže vám jeho pohľad na Vianoce (vieš od koho to má?). Rude Pride – Outta My Way

Vianoce do ruky! Chcel si si niekedy zobrať Vianoce do ruky? „My to víme!“ Juro ti už ukázal ako sa to da, tak teraz ja (Filip)! Tak sprav to bez plastových lyžičiek lebo planéta trpí už dosť! Davová psychóza – Svet žaluje

Najprv si nálož cibuľu. Až ti nezostala z minula, lebo u nás v chladničke sa nájde vždy. Pomarančový džús, údenú papriku, škoricu a horčične semeno, soľ a cukor prevar. Na plátky nasekanú cibuľu červenú a žltú (na protest) natlač do zaváracej fľaše a zalej prevareným nálevom po vrch. Zatvor, otoč dole hlavou a nechaj cez noc odpočívať na linke. „Šak to poznáš“.

Vianoce bez ryby? To som ešte nejedol. Poďme si ju naložiť, tak ako ma to naučili vo Fatcat ve Stupave. Diky! (to je to mesto kde varia to výborne pivo, čo si k tomuto dáš). Navarili aj pivo pre Polemic tak si ho pusti. Polemic – Farebná 

Soľ s trochou cukru zmiešaj a polovicu si nasyp na malý plech (tak, aby sa ti naň dala ryba) polož na ňu rybu a nastrúhaj na rybu kôru z pomaranču, medzi rukami postláčaj kôpor a daj ho tam. Zasyp druhou polovicou soli a cukru a nechaj hodinu tak (soľ vytiahne prebytočnú vodu a rybu dochutí). Máš hodinu čas a oheň v grile už dúfam horí.

Koncert tej kapely čo jej názov Koleno nevi vysloviť sme bohužiaľ nestihli. Ale to sme klidní, ešte budú hrať a stretneme sa na koncerte aj s nejakou našou šmakocinou. Tak si to pusti a poď na zemiaky. RRØR – Prémiový hosť

Juro ti už ukázal, ako ich robiť v grile vonku v tej zime (tak sú najlepšie), ale tebe sa nechce ísť do tej zimy (alebo nedajbože nemáš gril a nájdeš si ho až pod stromčekom). Gril neoje..klameš, no môžeš sa ho pokúsiť napodobniť. Do alobalu dáš rozžeravené dymiace uhlíky spolu so zemiakmi, pridáš soľ, citrónovú šťavu a olej. Poriadne zabalíš a dáš do rúry na 220°C na jednu hodinu.

Zemiaky do šalátu už sa robia a teraz zelenina. Ideš si ju naložiť. Takže si pusti poslednú pesničku z Romanes 2014, alebo kľudne aj dáku z nového albumu Romanes – Pozvanie.

Pomarančovú šťavu, ktorá ti ostala z ryby, zmiešaj s údenou paprikou, škoricou, klinčekmi a troškou octu, soli a cukru, zohrej (klinčeky si kľudne daj do gázy, nech ich nemusíš vyťahovať po jednom) a mrkvu nasekaj na malé kocky , prevar v náleve dve minútky. Nechaj trochu vychladnúť (cca 69°C) a pridaj hrášok s kukuricou. A premiešaj.

Recept na kôprovú majonézu už máš od Jura a ja ju robím rovnako v cookoveri (šak od neho sa učím najviac a potom toto dokážem vymyslieť). Diky! Vianoce sú o rodine. Tak sprav si náladu pesničkou a poď vypražiť rybu a poskladať si to! Dropkick Murphys – The season’s upon us 

Rybu vytiahni a opláchni pod studenou vodou a prerež na rovnaké časti (počet? Presne toľko, koľko máš zemiakov). Z tempurovej zmesi (hladká múka a škrob) a piva vymiešaj cestíčko, obal v ňom rybu (z každej strany) a z jednej strany ešte aj obal v panko strúhanke. Vyprážaj v oleji tzv. do zlatista (maximálne 3 minúty z každej strany). A teraz to poskladaj.

Zemiak rozrež ako keď robíš hotdog. Do vnútra daj naloženú zeleninu a rybu (až by ti tam nevošla rozrež ju pozdĺž). Zastriekaj majonézou a daj na vrch naloženú cibuľu s čerstvým kôprom. Rozotri si čemer a zober si servítky. Potom už vieš, čo máš robiť. Kľudne môžeš ísť aj na prechádzku! „Šak je to do ruky!“

Odporúčané pivo: Stupavar – Davová psychóza

Filip

Nie, nikto nekončí, práve naopak! Punková kuchyňa sa rozrastá (možno budeme potrebovať aj teba). Ale o tom, až po novom roku. Nebuď zvedavý, pred chvíľou boli Vianoce! Vitaj Ivan!

Tak všetko nové do dobrého roka! Vám od nás!

Konflikt – Na zdravie!

Juro + Filip + Ivan!

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.