Už je to verejné tajomstvo, že punková kuchyňa dostala kolečká. Tak tu je ochutnávka, kde ti prinesiem čemer (ja alebo Filip)! Píš do kalendára, nič nie je istejšie ako on:
- 14. jún 2025: Pivný festival Stupava
- 20. – 22. júna: 2025 Burger Street Festival Břeclav
- 16. – 17.8.2025: Stupavské hody
- 28. – 30.8. 2025: Punkáči deťom
- 5. – 7.9.2025: Burger Street Festival Trenčín
A určite viac, ale nemôžeš sa tešiť hneď na všetko (nemôžeš kalendár zaplniť Punkovou kuchyňou, to doma nikto neprežije). Nie, nikto nám za reklamu neplatí. Dobré pivo a dobré jedlo nikdy nemôže byť zlé! Jahňa, mäta, bryndza, nakladaná cibuľa, naša (domáca) obyčajná BBQ, brioška ala lupačka. Punk Floid – Pivo
Potrebuješ
- Jahňacie plece: 1,5 kg
- Cesnak: 50 g
- Mäta: 10 g
- Údená soľ: 10 g
- Habanero: 5 g
- Kačacia masť: 100 g
- Hladká múka: 680 g
- Kačacia masť: 50 g
- Mlieko: 2 dcl
- Pivo: 2 dcl Plznička
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 30 g
- Vajce: 2 ks (iba žĺtky ideš)
- Zelená cibuľka: 100 g
- Droždie: 1 kocka čerstvá (sušené jeden balík)
- Čierno biely sezam: 10 g
- Červená cibuľa: 200 g
- Údená soľ: 5 g
- Cukor kryštál: 20 g
- Vinný červený ocot: 0,5dcl
- Voda: 2 dcl
- Horčičné semeno: 3 g
- Cesnak: 10 g
- Soľ: 5 g
- Slanina oravská: 0,5 kg
- Bryndza májová: 0,5 kg
- Naša „obyčajná BBQ“: 0,2 l
Postup
Výnimočne nezačneš mäsom. Nezvyk, čo? No ani pečivo to nebude. To je čo?! Naložíš zeleninu a nie je to veru recept pre jednorožce. Tak poď, cibuľa ti vyčarí slzy (šťastia) na tvári. Booze and Glory – Boys will be Boys
Cibuľu očisti a na mandolíne nestrúhaj na plátky. Ak si dobrý s nožom a máš na to, kľudne to nasekaj. Z ostatných surovín sprav nálev. Všetko spolu priveď do varu (v hrnčeku). Nechaj vychladnúť na cca 61°C a zalej ním cibuľu nachystanú v zaváraninovej fľaši.
Zavri uzáverom (čo najviac vieš) otoč hore dnom a nechaj pod utierkou pri izbovej teplote odpočívať cez noc. Máš hotovo. Ale ak cibuľu zavaríš je nesmrteľná. Bez zavárania ti v chladničke vydrží týždeň (možno viac, ale mne sa to ešte nepodarilo).
Najprv mäso, potom chleba, lebo na chleba sa ťažko robí! Mlčanie jahniat sa stáva skutočnosťou. Terror – Your Enemies Are Mine
Jahňacie plece narež na menšie kúsky a daj poriadne zachladiť cca 1 hodinu. Potom mäso pomeľ na „šajbe“ číslo 4 (každý kto melie mäso doma vie, o čom hovorím). Keď máš mäso pomleté, dochuť ho.
Pridaj najemno nasekaný cesnak, mätu a habanero. Dobre premiešaj a zase nechaj v chladničke odstáť aspoň dve hodiny. Potom mäso rozdeľ na guličky o váhe 100 gramov a vytvaruj z nich burgrové placky (ak máš rád smash, tak nechaj guľky, ale pozor to mäso je moc jemné, bez tuku, tak nech to nemáš suché. Lebo potom povieš, že ja som ti poradil. Tak aby nebol problém).
Ešte nemáš pečivko, tak mäso nechaj v chladničke. Ale za dobu odpočinku (2 hodiny) buchneš aj pečivko.
Posledný kúsok skladačky. Pečivko! Za ten čas čo čítaš tieto recepty už si si snáď zvykol a neotravuje ťa to piecť ( alebo si sa to rád naučil ). Štamgasti – Roadcrew
Mlieko zahrej na 51°C pridaj cukor a droždie. Premiešaj a nechaj zobudiť droždie. Medzitým opeč zelenú cibuľku na kačacej masti a ponorným mixérom rozmixuj na pyré. Do veľkej misy nalož múku, soľ, pivo, cibuľkové pyré, kvások a dobre premiešaj (trvá to asi 12 minút). Nechaj podkysnúť cca 13 minút a rozdeľ na 10 rovnakých častí.
Ak nemáš presné oko, použi váhu. Ako? Odváž celý kus a vydeľ číslom 10. Vytvaruj žemle, nalož na pekáč. Prikry a nechaj podkysnúť ďalšiu hodinu (maximálne), aby zdvojnásobili svoj objem. V miske rozmiešaj dve žĺtka. Jemne pritlač podkysnuté žemle a potri ich žĺtkom. Posyp farebným (bielym či čiernym)sezamom a peč v rozohriatej rúre na 180°C cca 16 minút. Kedy sú upečené, vieš presne. Duté sú na konci.
Stále iba burger? Čo iné keď, 28.mája má každý burger sviatok? Priznaj farbu, oslavoval si s ním? Poď na to. Lepšie neskoro ako nikdy! A ešte ide aj prvou triedou do pekla na bocianoch. Rude Pride – Outta My Way
Takže si na konci, ale mäso máš surové. Takže gril či panvica? Asi je jedno kde, ale za mňa je to gril a jediné čo je treba dodržiavať je 251°C kde ide mäso. Takže mäso hoď na (čo ty uznáš za vhodné) rozpálenú masť (fakt je to lepšie ako maslo). Z každej strany opekaj maximálne dve minúty (pokiaľ nie si tehotný alebo barbar).
Mäso dochuť z prvej strany údenou soľou a po otočení našou „obyčajnou BBQ“ omáčkou (nemáš? Napíš a napravíme to). Zasyp bryndzou a prelož opečenou slaninou. Mäso prelož na pozdĺžne prekrojenú a opečenú žemľu. Nalož nakladanú cibuľou a preklop žemľou potretou našou „obyčajnou tatárskou“.
Odporúčané pivo: Hellstork – Ribíz
Na chuť!
Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa