Počasie si stále robí čo chce, ale príroda už ponúka niečo viac, ako sedieť doma. Stačí vybehnúť do lesa a nepôjdeš domov iba od blata. Áno, presne tak, už je medvedí cesnak (už bude aj končiť). Tak neoslavuje sviatok, ktorý ponižuje ženy a choď do lesa. Dnes pôjdeš do Ázie po slovensky. Bôčik, kapusta, chilli, kyslá smotana, focaccia. Asian Dub Foundation – Rebel Warrior
Potrebuješ
- Bôčik: 1 kg
- Medvedí cesnak: 100 g
- Hoisin omáčka: 1 dcl
- Sójová omáčka: 1 dcl
- Soľ: 5 g
- Čierne korenie: 2 g
- Pomaranč: 2 ks
- Pivo: 0,2l Gweilo Session IPA
- Údená paprika: 5 g
- Med: 20 g
- Kapusta biela: 2 kg
- Mrkva: 300 g
- Zelená cibuľa: 200 g
- Cesnak: 50 g
- Cibuľa žltá: 100 g
- Chilli: 100 g (červené a dosť palivé, ja mám Rawit )
- Ryžová múka: 50 g
- Zázvor: 100 g
- Biela reďkovka: 200 g
- Krevety: 50 g
- Morská soľ: 100 g
- Ústricová omáčka: 1 dcl
- Hruška: 100 g
- Múka hladká (T650): 200 g
- Soľ: 4 g
- Droždie: 2 g (čerstvé)
- Teplá voda: 150 ml
- Olivový olej: 50 ml
- Kyslá smotana: 200 g
Postup
Dnes nejdeš od mäsa, lebo šalát budeš jesť najskorej za dva týždne! Tak žiadne výhovorky a poď sa na to tešiť so mnou. Cocotte Minute – Múj čas
Kapustu nakrájaj na menšie kúsky, ale zas nie na malé (4x4cm). Rozober ich a zmiešaj so soľou. Zalej vlažnou vodou (nie teplou, nech neuvaríš kapustu), zaťaž a cez noc nechaj stáť pri izbovej teplote v tme (kľudne prekry utierkou).
Ráno sceď a prepláchni studenou vodou. Nechaj stiecť z vody a medzi tým pokračuj. Bielu reďkovku a mrkvu očisti a nakrájaj na rezance. Ryžovú múku zalej vodou (1dcl) nechaj napučať (cca 13 minút ). Potom pridaj ďalšie deco vody a na miernom ohni za stáleho miešania priveď k varu.
Nechaj vychladnúť a vymixuj spolu s chilli, krevetami, cesnakom, žltou cibuľou, očistenou hruškou a zázvorom (ak máš doma cookover, sprav to v ňom, ak nie, mal by si mať! Nedokáže iba mixovať na kašu!).
Zelenú cibuľu nakrájaj na cca päť centimetrov dlhé kúsky. Zmiešaj s marinádou a primiešaj do veľkej nádoby spolu s kapustou, mrkvou a reďkovkou. Dochuť ustricovou omáčkou a premiešaj. Nechaj odstáť cca 12 minút, premiešaj a naplň do uzatvárateľného pohára. Ja som použil 5 litrový (mal som aj viac šalátu).
Každé sústo poriadne zatlač a by si vytlačil vzduch. Neplň až po okraj lebo šalát bude fermentovať. Uzavri a nechaj na tmavom mieste fermentovať. Každý deň povoľ vrchnák a šalát zatlač, nech vytlačíš vzduch. Toto opakuj každý deň 14 dní v kuse (ak to nespravíš, môže ti roztrhnúť pohár). Hotovo. Vlož do chladničky a tam ti vydrží mesiace. V Kórei ti povedia, že najlepšie kimchi trvá šesť týždňov! Pred použitím zmiešaj trochu s kyslou smotanou a máš „Kimchi-slaw.“
Už môžeš ísť na mäso. Ale odvolil si správne? Zverina – Prezident
Bôčik očisti a kožu narež do šachovnice. Poriadne potri marinádou. Marinádu sprav v mažiari tak, že medvedí cesnak, kôru a dužinu z dvoch pomarančov spolu so sójovou omáčkou, hoisin omáčkou, med, soľou, korením a údenou paprikou roztlač na kašu. Zalej pivom a premiešaj.
Namarinovaný bôčik vlož no pekáča a prekry papierom na pečenie. Potom alobalom a peč pri teplote 170°C dve hodiny (kožou hore samozrejme), potom odokry a peč pri 180°C 20 minút. Bôčik nakrájaj na plátky a vlož späť do marinády z pekáča. Čemer!
Pýtaš sa kde je príloha? Tu! Zase pečieš. Miesto bitky, poteš ženu! Non Servium – Killer
Zmiešaj múku so soľou, to je suchá zmes. Droždie prelej vodou a miešaj kým sa nerozpustí, to je mokrá zmes. Suchú zmes vsyp do mokrej. Zmiešaj dokopy, kým nemáš lepkavé cesto.
Do veľkej misy nalej tretinu olivového oleja a vlož do nej cesto. Misku zakry a nechaj hodinu odpočívať a fungovať. Po hodine cesto opatrne dvakrát prelož. Cesto prelož misou, pridaj ďalšiu tretinu oleja a nechaj odpočívať zase hodinu. Po hodine zase prelož dvakrát opatrne. Toto zopakuj ešte raz.
To znamená, že cesto odpočíva tri hodiny. Teraz je cesto nakysnuté, čo poznáš podľa veľkých bublín. Cesto opatrne (aby si nepoškodil bubliny) prelož na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Prekry a nechaj stáť cca 11 minút.
Cesto postláčaj prstami a natiahni ho do tvaru štvorca. Zase prikry a nechaj stáť 21 minút. Medzi tým rozohrej rúru na 240°C. Focacciu peč 14 až 19 minút do zlato-hneda. Až sa ti to nezdá skontroluj, či je pečená. A to tak, že poklop zo spodku, ak znie duto je hotovo. Ale ak nie je, hneď ju vráť do rúry. Po upečení ju nechaj odfúknuť na mriežke.
Poď to zložiť. Ďalšia zlá správa ako slovenská politika. Odišiel nám Greg Lee! Tak na neho a na radosť! Hetcap – Dance Wid´ Me
Focacciu narež na šesť rovnakých častí. Prelož marinovaným bôčikom (aj s marinádou). Zasyp Kimchi-slawom. Gitarový chlebíček!
Odporúčané pivo: Gwilo – Session IPA
Na chuť!
Juro + Filo!
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.