Je tu ďalší rok. Tak nech je lepší, ako ten pred tým (Guláš do ruky)

Punkova Guľáš

Tak a sme tu zas. Toto sa nezmení ani po novom roku! Nezbavíš sa nás a to doslovne, lebo konečne sa vidíme aj v uliciach (niečo sa chystá, ale nepredbiehajme)! Ako naposledy pred rokom, aj teraz ideme pokračovať v tom, čo všetci dobre poznajú. Tradičné netradično. Jedlo, ktoré poznajú aj tvoje babky, ale do ruky. Je to super vec, veď už si mal sviečkovú, rybu a šalát. Dostaneš viac, chceš či chceš! Daniel (žiadny Danko), slanina, cibuľa, cesnak paprika, knedľa. Guláš! System of a Down – Deer Dance

Potrebuješ
  • Daniel stehno: 2 kg (žiadny Danko, ten nie je ani pre psy dobrý)
  • Cibuľa žltá: 1 kg
  • Cesnak: 0,2 kg
  • Slanina oravská: 0,5 kg (ale kľudne použi tú, čo si údil medzi sviatkami)
  • Údená paprika: 20 g
  • Celé korenie: 2 g
  • Nové korenie: 2 g
  • Bobkový list: 3 ks
  • Rasca drvená: 2 g
  • Údená soľ: 20 g
  • Pivo: 0,5 l Pilsner Urquell
  • Brusnice sušené: 50 g
  • Rozmarín čerstvý: 10 g (prežíva aj pod snehom)
  • Bravčová masť: 100 g

  • Polohrubá múka: 1 kg
  • Vajce: 1 ks
  • Kačacia masť: 50 g
  • Droždie: 42 g (jedna kocka čerstvá, alebo jeden balík sušeného)
  • Mlieko 3,5%: 0,25 l
  • Pivo: 0,25 l Hellstork – Ancikrist
  • Soľ: 20 g
  • Cukor kryštál: 20 g

  • Nakladaná cibuľa: celý pohár, tej nie je nikdy dosť

Postup

Vieš čo? Fakt je to guláš, ale nie úplne obyčajný, prečo by aj mal byť? To už si si za tých pár rokov stihol všimnúť, že sa tak trochu vymykáme štandardom. Tak nie len pre názor, ale aj pre to, čo robíme sme „Punková kuchyňa“. My o vlkoch -Č. F. T. N.

Stehno z daniela očisti, umy a osuš (keď bude suché, lepšie sa krája). Nakrájaj na kocky 2x2cm a tie čo budú menšie kľudne ešte prekroj na menšie (ako to budeš krájať, tak to rozdeľ do dvoch misiek, menšie a väčšie kocky).

Slaninu pokrájaj na pásiky široké 0,5cm. Tie následne daj na 2x2cm kocky. Zvyšok zase nasekaj na menšie kúsky a oddeľ od tých ukážkových 2x2cm. Nasekaj cibuľu na pásiky (no nemusí byť michelinská ) a daj zase zvlášť do misky. 2x2cm kocky daniela a slaniny napichaj striedavo na špajdľu o dĺžke 8 cm a odlož bokom.

Teraz v kastróle rozpusti a zahrej masť. Ak je masť dosť rozpálená, vlož špízy do kastróla a rovnomerne opeč z každej strany cca pól minúty. Jemne dochuť soľou a vytiahni bokom z kastróla.

Do rozpáleného kastróla vlož nasekanú cibuľu, slaninu, brusnice a mäso. Opekaj cca 5 minút za občasného miešania (tak, aby ti to neprihorievalo). Pridaj korenie, bobkový list, soľ, nasekaný rozmarín, pretlačený cesnak a údenú papriku premiešaj a zalej pivom. Vlož naspäť opečené špízy a zalej vodou tak aby všetko bolo ponorené.

Kastról prikry a dus do mäkka (keď je daniel mladý, trvá to cca 1,5 hodiny). No nezabudni to sem–tam premiešať (proste tak, aby ti to neprihorievalo). Po udusení vytiahni špízy a tri kúsky bobkového listu (bobkový list kľudne zahoď, nepoznám nikoho komu by to chutilo).

Výpek alebo zvyšok gulášu rozmixuj na kašu (už si zistil, že najlepší mixér je cookover, tak do toho!). Aby ti špízy neoschli, tak ich vlož do kaše, až ti ostane aj na druhé kolo kľudne to takto spolu prihrej na sporáku.

Viem, že nie sme moc bezlepkový, ale aj bezlepkáči uznajú, že knedle bez lepku nie sú zrovna výhra v lotérii. Áno, keď nie žemle alebo chlieb, tak knedľa, ale múka tam musí byť. Z čoho by si chcel pribrať do nafukovačky? Leto 2025 už klopká na dvere, tak choď prosím otvoriť! The Exploited – I Belive in Anarchy

Mlieko zahrej na 51°C, pridaj cukor a nadrvené droždie. Premiešaj a nechaj postáť cca 12 minút  ak nie si v teple a nemáš doma 41 stupňov, to bude ajskôr). Múku zmiešaj zo soľou a pridaj vajce, pivo a rozpustenú kačaciu masť (nie vrelú, aby si neuvaril vajce). Pridaj nabehnutý kvások a vymiešaj jemné cesto.

Punkova Guľáš

Cesto vlož späť do misy a nechaj prikryté kysnúť aspoň hodinu (zase platí teplota teplých krajín). Po vykysnutí (to znamená, že cesto zdvojnásobí objem) rozdeľ cesto na pomúčenej doske na bochníčky o váhe 120g. Nechaj cca 17 minút podkysnúť a vygúľaj šúlce (rožky) 8 centimetrov dlhé.

Ak máš konvetomat alebo rúru, ktorá 100% parí, tak môžeš pariť na 100°C 19 minút. Ak nie a ideš po starom cez parák tak knedle vlož na parák s väčšími medzerami (oni ešte narastú, ako každá osmička ) a par 19 minút (nie, že ich tam naložíš všetky, nespravia sa ani za pol hodiny. Zlepia sa a môžeš to vyhodiť). Po vytiahnutí knedle popichaj špajdľou a potri kačacou masťou. Nechaj vychladnúť, lebo za tepla keď ich prekrojíš zgrcnú sa a stvrdnú! Hotovo

Už vidím ten čemer! Tak opatrne. Poď to zložiť a nakŕmiť  všetkých hladných ako ježíš! Ježíš ťa miluje. The Gamblers – Boom! Boom!

Knedľu narež pozdĺžne ako rožok na hotdog. Zalej guláš kašou, vlož do vnútra špíz, palcom pridrž a vytiahni špajdľu (to nechceš jesť). Zasyp nakladanou cibuľou, lebo tak ako slanina je ôsmi div sveta, tak nakladaná cibuľa ja 10 div sveta!

Odporúčané pivo: Hellstork – Ancikrist

Na chuť!

Juro

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.