Že aj starý pes sa dokáže naučiť novým kúskom je príslovie, ktorá platí aj na pivovary. Pekným príkladom je rakúsky pivovar Stiegl. Ten svoju históriu začal písať v roku 1492 napriek tom jeho vedenie dokázalo reagovať na nové trendy a spravilo krok, ktorý je v podstate nasledujú aj ďalšie pivovary. Zriadilo si totiž menší pivovar, ktorý varí pivné štýly príznačné pre remeselné pivovary.
Sériu pív označuje ako Stiegl Hausbier. My ochutnáme pivo navarené s poradovým číslom 36. Nesie názov Schneeweisschen und Orangerot Wit. Ide o pšeničný štýl Witbier.
Názov piva: Schneeweisschen und Orangerot Wit – Hausbier Nr. 36
Pivovar: Stiegl
Druh piva: Witbier
Krajina: Rakúsko
Stupňovitosť: 12°
Obsah alkoholu: 5,0%
Zloženie: Voda, pšeničný a jačmenný slad, koreniny, chmeľ.
Cena: Za fľašu s objemom 0,75 litra sme zaplatili necelých sedem eur.
Farba: Zlatisto-oranžová, pivo je výrazne kalné.
Pena: Vyoská, nadýchaná so šľahačkovitou štruktúrou.
Vôňa: Výrazná. Kombinácia pomarančov, limetky, badiánu, škorice i klinčekov.
Chuť: Sladový základ je nevýrazný, rezkosť jemne vyššia. V chuti kombinácia pomarančov, limetky, mandarínok, klinčekov, badiánu, koriandru aj náznakov škorice. Horkosť je nevýrazná, doznievanie je korenisté.
Zhrnutie
Nie je to zlé pivo, ani nijako výnimočné. Pri tomto a podobných pivách sa dostávame k otázke vkusu konzumenta. Koreniny sú totiž výrazné. My osobne ich stretávame vo vianočných pivách, kde nám pasujú najmä v silnejších tmavých kúskoch. Tu nám to v ľahšom pšeničnom pive nepasuje, určite nie s takouto výraznou intenzitou. Na druhej strane, pivo je piteľné, príjemne iskrivé a celkom lahodné. Za nás je to dnes na 6,5 bodu.