Prvý nástrel: Na pivovaroch, ktoré si založili domovariči je cítiť, že sa s pivom vedia vyhrať. Ich ponuka je zväčša pestrá a neboja sa aj experimentovať. Pivovar Stupavar zaraďujeme do tejto kategórie. Dnes si otestujeme kúsok, ktorý na našom trhu nie je až tak rozšírený. V chladničke sa nám totiž chladí pivo vyrobené z tekvice. Kúsok s názvom Pumpkin Ale je navarený z tekvice Hokkaido a podľa etikety v ňom nájdete aj škoricu či zázvor.
Názov piva: Stupavar Pumpkin Ale
Pivovar: Stupavar
Druh piva: Spice/Herb/Vegetable
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: Neuvedená.
Obsah alkoholu: 4,8 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, tekvica Hokkaido, chmeľ, pivovarské kvasnice, škorica, zázvor, muškátový orech.
Cena: Pivo nám na testovanie poskytol priamo pivovar.
Farba: Červeno-oranžová.
Vôňa: Cítim karamel, v podmaze aj lesné ovocie či škoricu.
Pena: Smotanová konzistencia. Dlho si tvar nedržala.
Chuť: Úvod je postavený nižšie. Hutnosť tónov postupne stúpa, vysoko však neskončí. V strede zachytíte čokoládu, oriešky, v závetrí aj muškátový orech. Koncovka je horkastá len platonicky.
Zhrnutie
Najsilnejšia na tomto kúsku je piteľnosť. Ale začnime od začiatku. Úvod je menej výrazný, aké-také iskrenie zachytíte až v strede. Ten má charakter polotmavého piva, keď v ňom zachytíte karamel, čokoládu, oriešky, muškátový orech i korenistý dojazd. Telo je vodnatejšie, čo však pomáha piteľnosti. Oproti iným tekviciam, táto nie je tak našponovaná a tekvicu tu veľmi necítite. Ak by v Stupave pritlačili na plyn, body by išli vyššie. Dávam slabšiu šestku. Iná várka však môže byť hodnotená inak.