Domovaričská koštofka v Piešťanoch sa už po tretíkrát uskutočnila v Piešťanskom pivovare ŽiWell. A ako to celé dopadlo? Ingrediencie boli pre tento rok striktne zadané čo mohlo veľa domovaričov odradiť, no na druhej strane sa ukázalo silné jadro, ktorého neprekvapí ani takáto málo zaužívaná podmienka.
Cieľ bol jasný, zadať čo najvyrovnanejšiu štartovaciu čiaru pre každého tak, že musel použiť dopredu vybrané suroviny.
Akcia sa odohrávala už tradične v poobedných hodinách v priestoroch pivovaru, kam postupne začali prichádzať samotný autori pív. V priateľskom duchu akcia odštartovala a v komornej atmosfére sa diskutovalo o pivách. Diskusiu neviedli len domovariči, ale aj porota na tento ročník vyskladaná z Petra Demka, Petra Bognára a Aurela Rusnáka.
Ako to už je zvykom, súťažilo sa o najlepšie pivo podľa poroty, ale aj podľa domovaričov medzi sebou. Pričom konkurencia nebola vôbec malá a pivá boli bez zásadných chýb, ktoré sa môžu v domácich podmienkach ľahko stať.
Porota sa zhodla že najlepšie pivo vyhráva Matúš Kocúr s bratom Braňom a aby toho nebolo málo, tak aj medzi domovaričmi taktiež berú prvú cenu bratia Kocúrovci. Čo nás ako organizátorov tiež potešilo, lebo ich pivo bolo z tohtoročnej súťaže naozaj najzaujímavejšie.
Čo hovorí porota?
Peter Demko: Pozitíva aj negatíva
Celá akcia sa pre mňa niesla v príjemnej atmosfére, ale na vysokej odbornej úrovni. Všetky vzorky boli kvalitné, v zásade ani jedna nemala závažnejšie chyby, čo sa tak často na domavaričských súťažiach nestáva. To považujem za prvé príjemne prekvapenie.
To ďalšie bola veľmi pekná diverzita vzoriek. Mal som obavy, či tam nebude všetko veľmi podobné, vzhľadom na predpísane suroviny. No a nebolo! Vo vzorkách bola celá plejáda rôznych farieb, vôní a chutí. To bolo super!
Ďalšie prekvapenie bola zhoda pri určení víťaza odbornou porotou, aj samotnými domavaričmi. Vždy je dobré, keď sa toto stane, je to dôkaz toho, že objektívne vyhralo naozaj výnimočné pivo.
No a aby som len nechválil, menej príjemne ma prekvapilo zistenie, že keď sa na takejto súťaži dajú mantinely (vymedzenie použitých surovín) mnoho domavaričov sa toho akoby zľakne a radšej to ani neskúsia. To je chyba, treba vedieť zabojovať v každých podmienkach.
Celkovo mám takéto akcie veľmi rád, považujem ich za dôležité pre slovenskú pivnú scénu a už sa teším na ďalšiu.
Peter Bognár: Domovaričské stretnutie tak trochu inak
Keď som niekedy v roku 2016 zachytil informáciu, že sa v Piešťanskom pivovare Žiwell chystá stretnutie domovaričov piva, potešil som sa, že pomaly, ale isto sa začínajú aktivizovať aj domovariči piva z iných kútov Slovenska. Tak som nezaváhal, veď už nejaký ten rok aktívne sledujem domovaričskú scénu, tak som znovu navštívil toto koncepčne viac menej odlišné domovaričské podujatie – Homebrewárska koštofka 2018.
Organizátori Katka a Marek (zDola Brewery) spolu s podporou Piešťanského pivovaru (Peťo Demko) ponúkli koncept, ktorý nie je tak o súťaži, súťaživosti, ale skôr v komorných podmienkach okrem odborne zhodnoteného piva aj ochutnávkou donesených pív samotnými domovaričmi spojenú s diskusiou o skúsenostiach, problémoch pri domácom varení pív.
Tak, ako som spomenul na začiatku, neváhal som aj tohto roku znovu prísť medzi priateľov, ale aj známych/neznámych domovaričov, už aj preto, že organizátori tentoraz zadali presné suroviny z ktorých účastníci musia navariť súťažné pivo. Teší ma to o to viac, že myšlienka zvolenej kategórie s presne stanovenými surovinami postupne nachádza v radoch organizátorov slovenských súťaží, ale aj samotných domovaričov pozitívne reakcie (dúfam, že sa môj projekt v budúcom roku naplno presadí, o ňom ale niekedy inokedy).
Stretnutie sa konalo, už tradične v priestoroch Piešťanského pivovaru Žiwell. S potešením konštatujem, že vzorky pív, ktoré sme koštovali na tomto treťom stretnutí Homebrewárskej koštofky nemali žiadne technologické chyby, boli senzoricky pestré a zodpovedali vyhláseným kritériám. Najviac, nás porotcov (Peťo Demko Pivovar Žiweel, Aurel Rusnák, ŽiWeel a Bobo WBM), oslovilo pivo od prešovských domovaričov Matúša Kocúra a jeho brata.
Pivo bolo uvarené v štýle American IPA 14° a malo názov – Koštofka. Príjemne piteľné, najviac vyrovnané zo všetkých vzoriek, zladené v chuti a vôni. Myslím, že najviac vyhovovalo zadaniu organizátorov, úspech bol potvrdený aj názorom prítomných účastníkov, ktorí taktiež, nezávisle od poroty vybrali toto pivo s pomedzi prihlásených za najviac vydarené.
Celá akcia, aj keď v komornejšom duchu, bola veľmi priateľská a príjemná, … dúfam, že sa o rok znovu stretneme.
Ocenení Matúš s Braňom
Koštofka bola super, vynikajuci nápad použiť len vybrané suroviny. Bolo zaujímavé ochutnať ako sa tie isté ingrediencie dokážu vo výsledku ukázať ako rozdielne pivá. Musím povedať že všetky mi chutili, niektoré viac, niektoré menej, ale každé bolo výborné.
IPA z „plzeňáku“ sa nevarí každý deň, tak sme si povedali že to skúsime. Mandarinu a Yellow Sub sme použili po prvýkrát takže sme s nimi išli opatrne. Na druhej strane, dobrým hopbackom a dryhopom sa nedá nič pokaziť a tak sme sa nebáli prihodiť trošku viac.
Varili sme to spolu s bratom Braňom. Všetci vedia že vo dvojici sa vždy varí lepšie
Gratulujeme a ďakujeme za podporu od Piesťanského pivovaru, Nexthopu, Mad Hat a portálu oPive.
Katka a Marek, zDolaBrewery
Pozrite si, ako to v Piešťanoch vyzeralo
Snímky: organizátori podujatia