Koncom júla som sa ocitol v Talline, hlavnom meste Estónska a popri prehliadke mesta som spoznal aj netradičné estónske pivo. Pivo má v Estónsku naozaj dlhoročnú tradíciu a krajina má aj svoj jedinečný pivný štýl s názvom Koduõlu, pôvodom z estónskych ostrovov ako Saaremaa, Hiiumaa a juhovýchodnej oblasti Estónska s vlastným jazykom Seto. Príbuzné severské pivné štýly aj s mapkou rozmiestnenia sú výborne popísané podrobnejšie v tomto článku a tiež tu.
Ešte pred popisom, čo je to vlastne za pivo, „musím“ na úvod ukázať, ako to vyzerá naozaj v každom väčšom estónskom supermarkete v Talline v oddelení piva :), nemôžem si pomôcť, ale mne to viac pripomína pivotéku ako supermarket.
Späť ku Koduõlu
„Klasické Koduõlu“ je tmavo zlaté cez jantárovú až po tmavohnedú, kalnú farbu, môže alebo nemusí mať penu a patrí k starým farmárskym Ale. S trochou irónie môžeme povedať doslovne prastarý druh domavaričstva a objemy jednotlivých várok boli pomerne výdatné 150 až 200 litrov. Pivo bolo varené v drevených sudoch (na ohrev sa používali horúce kamene ponorené v rmute) pri významných udalostiach ako svadba, letný slnovrat alebo Vianoce.
Pivo sa zvyčajne spotrebovalo za jeden až tri týždne po uvarení, čo je vlastne aj jeho maximálna trvanlivosť. Aróma piva zahŕňa chlebové tóny, raž, borievku, sladinu, banány tie by mali byť najvýraznejšie po skončení fermentácie, dokonca hrozienka a môže sa objaviť aj ľahká pšeničná kyslosť, alkohol je zvyčajne veľmi nebezpečne ukrytý.
Chuť piva kolíše podľa toho, na akej farme je varené, ale malo by mať plné telo (ak je vodové, potom to nie je dobrý producent), prítomne pšeničné a chlebové tóny, obsah alkoholu je zvyčajne 6,5 až 10 percent. Niektorí farmári pridajú do suda vodku a tým vznikajú extra silné verzie s obsahom alkoholu až 12 až 13 percent. Pozor na bolesť hlavy na druhý deň!
Výroba tohto druhu piva je „mierne odlišná“ od tej zvyčajnej, mňa zaujalo to, že rmutovanie trvá štyri hodiny! Chmeľ je zatiaľ varený osobitne len s vodou počas 60-90 minút a pridaný potom priamo počas rmutovania alebo pred začiatkom sciedzania, ktoré prebieha cez borievkové konáre s bobuľami alebo bez tvoriace akýsi filter v dolnej tretine suda. Fermentácia prebieha pomocou domácich kvasiniek používaných aj pri domácom pečení chleba a teplota fermentácie sa značne líšia podľa producenta od 18 – 21°C až po neuveriteľných 34° C.
Kde ho v Talline nájsť?
Len dva komerčné pivovary v Estónsku produkujú Koduõlu pravidelne a to Pihtla õlleköök z ostrova Saaremaa a Hiiu Õlle Koda na ostrove Hiiumaa. V Talline ho pravidelne mávajú v Põrgu Õllelokaal a podľa jedného zdroja tiež v Koht, ale keď som si to overil, tak ostalo jediné miesto v Talline a to Põrgu Õllelokaal, čo je pub umiestnený v pivničných priestoroch. Zariadenie pubu je pomerne strohé, ale pivná ponuka (12 píp) nesklame a ponuka jedál je tiež výborná.
Vchod, výčap a jednoduché zariadnie v Põrgu dotvára osobitú atmosféru podniku.
Põrgu v estónčine znamená „peklo“ a cez ulicu sa nachádza chrám Sv. Mikuláša („nebo“). V ponuke mali tento pivný štýl ako pivo Pihtla Õlu (7,6%,). Farba bola zlatá, kalná, vo vôni slad, bylinky, borievka, kvasnice až s múčnym nádychom, chuť sladová, veľmi kvasnicová, opäť borievka, kúsok až alkoholová, múka, bylinky a plné telo.
Celkovo riadna divočina, ktorá sa ťažko opisuje a každý ju môže vnímať inak. Toto pivo určite nie je pre každého, ale keďže ja divoké chute v pive mám rád, tak mi veľmi chutilo. Určite ako netradičné domáce pivo stojí za vyskúšanie.
Pihtla Õlu v Põrgu ako príklad štýlu Koduõlu v pohári a na pípe 4. zľava.
Z ďalších podnikov už len v skratke:
Legendárny bar v Talline dnes už fungujúci aj ako pivotéka Koht.
V čase mojej návštevy mali v zásobe cca 700 rôznych pív.
Pudel bar má v ponuke 14 píp s remeselným pivom.
Ďalej dnes skoro legendárna Põhjala a ich bar Speakeasy.
V centre je to Beer House s netradične nemeckou atmosférou.
A nakoniec jeden chyták s názvom Brewery Õlleklubi podnik s ponukou piatich „vlastných“ pív, pričom tie sú v skutočnosti varené v troch rôznych pivovaroch v susednom Lotyšsku 🙂
Dočítali ste to až sem, máte chuť na jedno Koduõlu a nechce sa Vám do Estónska? V podstate máte smolu, ale možno objavíte niečo z blízko príbuzného fínskeho Sahti, podarilo sa mi vypátrať Sessler Hwergelmir, ten bol na Salóne piva v apríli tento rok alebo pri výlete do Poľska nájdete pivo PINTA Koniec Świata.
Autor textu a snímok: Rastislav Ružbacký