Sú Slováci pivní „burani“? Čaká nás ešte dlhá cesta

Pivná kultúra, pivný bar.

V mojich predošlých článkoch som sa vyjadrovala o chybách a medzerách v našej pivnej kultúre, ktoré vnímam nie len ako pivný someliér, ale hlavne ako konzument. Aj podľa komentárov od čitateľov je očividné, že Slovák zatiaľ nemá úplne jasno v tom, čo to tá pivná kultúra vlastne je.

Ako sme si už v tejto rubrike povedali, stále viac podnikov ponúka remeselné pivá alebo pivné špeciály, pretože je po nich výrazný dopyt. Často sa ale stáva, že následne zanedbávajú starostlivosť o predávané pivká a k špeciálom, ktoré vynikajú nielen chuťou, ale aj cenou, sa stavajú často horšie ako sa v dedinskom bare stavajú k obyčajnému Corgoňu.

Dôvodov prečo to tak je, je hneď niekoľko a jedným z nich je aj to, že u nás pivná kultúra zatiaľ nemá takmer žiadnu tradíciu a väčšina toho čo o pive vieme, aj tak pochádza prevažne od našich českých susedov.

S rozvojom remeselnej scény je ale nevyhnutný aj rozvoj postoja k pivnej kultúre. Preto si v tomto článku vysvetlíme čo pojem „pivná kultúra“ vlastne znamená.

Čo tvorí pivnú kultúru?

Pri tejto otázke je určite prvou správnou odpoveďou varenie piva. Pivo sa varí podľa tradičných receptúr jednotlivých krajín, ale s nárastom remeselnej scény sa zmazali rozdiely medzi pivnými štýlmi a tiež sa začalo experimentovať s rôznymi často extrémne alternatívnymi surovinami. Pri varení piva to však ani zďaleka nekončí. Práve naopak, je to len úplný začiatok.

Dizajn a umenie

Pri fľaškovaní pív sa kladie stále väčší dôraz aj na samotný dizajn fliaš a etikiet. To dáva priestor vyžiť sa rôznym umelcom, ale aj zberateľom. Umenie je dôležitým prvkom každého druhu kultúry a tá pivná začína práve tu. Okrem fliaš sú samozrejme dôležité aj poháre. Dizajn pohára by mal lahodiť nielen oku, ale mal by dopĺňať aj samotné pivo, ktoré v správnom pohári vynikne najlepšie. O pohároch sa ale širšie porozprávame inokedy.

Pivná degustácia viacerých pív.

Degustácia a párovanie s jedlom

Rovnako ako víno, aj pivo sa dá degustovať. A v skutočnosti je takáto degustácia omnoho zaujímavejšia. Prečo? Pretože pivo je stvorené z väčšieho množstva surovín. Hrozno je vo víne často jedinou surovinou, zatiaľ čo aj základné pivo potrebuje hneď štyri suroviny na to aby mohlo vzniknúť.

Keď potom prirátame ďalšie ingrediencie ako napríklad ovocie, bylinky alebo často naozaj extrémy ako mäso a morské plody, ktoré sa môžu nachádzať v špeciáloch,  chuťová paleta  je naozaj podstatne pestrejšia.

A najlepšie na degustácii piva je aj to, že pri ochutnávke nemusíte nikam nič vypľúvať. Práve naopak, vzhľadom na množstvo ingrediencií je pri pive nutné aby trafilo všetky chuťové bunky na jazyku a preto si ho musíte „rozliať“ po celom jeho povrchu.

Párovanie s jedlom je opäť vec ktorú môžeme porovnať s vínom. V lepších reštauráciách vám vínny someliér vždy k jedlu odporučí víno ktoré sa k nemu hodí najlepšie. Z rovnakého dôvodu ako je pivná degustácia zaujímavejšia ako tá vínna, je pivo aj výborným doplnkom k jedlám.

Vzhľadom na množstvo možností a vďaka naozaj širokej palete chutí si ku každému jedlu vždy nájdete to správne pivo. A takisto s nim môžete aj navariť veľa zaujímavých pokrmov. Vďaka špeciálnym praktikám je dokonca možné z piva stvoriť výborné zálievky na šalát či omáčky k mäsu a dokonca z neho vyrábať zmrzlinu a dezerty.

Rituály a experimenty

S pivom je možné spojiť veľa zaujímavých aktivít, prelamovať ľady, existuje veľa „rituálov“ ktoré môžu ovplyvniť jeho chuť, existujú špeciálne archívne pivá a je tu aj veľké množstvo možností pre zberateľstvo.  S pivom je vždy možné experimentovať a je pomerne jasné, že kultúra okolo neho je veľmi pestrá s výbornou perspektívou aj do budúcnosti.

Zopár zaujímavých faktov z histórie pivnej kultúry

  • Pivo je  jedným z najstarších nápojov na svete a prvé zmienky o ňom sa datujú až do obdobia 6000 rokov pred naším letopočtom, kedy sa vyrábalo v Mezopotámii. Zmienky o varení piva a dokonca s použitím jačmeňa sa tiež objavili v Číne cca 5000 rokov pred našim letopočtom. Nápoje podobné pivu sa pravdepodobne takto objavovali po celom svete a celkom možno za to vďačíme náhode. Je pravdepodobné, že obilniny naložené vo vode vykvasili za pomoci divokých kvasiniek čo sa nachádzajú vo vzduchu, niekto to ochutnal a zjavili sa prvé pivá.
  • Veľa ľudí zastáva názor, že pivo je čisto mužskou záležitosťou. Avšak nie som jediná žena, ktorá dokazuje, že to tak úplne nie je. Dokonca sú historické a archeologické dôkazy o tom, že od počiatku pivnej histórie až po industrializáciu piva v osemnástom storočí bolo varenie zlatého moku prevažne ženskou prácou. Zapadalo to totiž do ich domácich „povinností“ kým muži bojovali vo vojnách alebo pracovali. Ľudia v rôznych kultúrach tiež uznávali práve ženské entity a bohyne ako ochrankyne piva a sládkov. Väčšinou to boli dokonca bohyne plodnosti.
  • Symbolom pivnej kultúry je v moderných dobách Belgicko, ktorého rozsiahla pivná kultúra je dokonca zaradená do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Belgičania pivom doslova žijú a na niektorých školách si aj deti na školských obedoch môžu vybrať nápoje z pomedzi čajov, kávy ale aj špeciálnych pív s nízkym obsahom alkoholu. Je to totiž zdravšie ako cola.

***

Sheena Staley

Narodená a varená prevažne v Bratislave, chmelená od Čiech po Anglicko.  Momentálna rezidencia medzi Bratislavou a brehmi rieky Váh, na Posádke v Dvorníkoch. Milujem dobré pivo, medzi moje najoblúbenejšie patrí belgické pivo, kvalitná IPA či najnovšie ma pohltili sour (kyslé) pivá.  Okrem piva mi ku zdraviu treba už iba syry a hudbu.  Pivné, otázky, tipy či ponuky na spoluprácu mi môžte posielať na emailovú adresu sheenaisabeerdrinker@gmail.com. Sledovať ma môžete aj na Facebooku.

Prečítajte si aj

Pivný zážitok alebo pohroma? Záleží aj od obsluhy

Obrázok od LEEROY Agency z Pixabay

Článok bol aktualizovaný