Grilovať treba celý rok! A začína nám sezóna kyseláčov

Kura - Raven - Grilovať treba

Celý týždeň počasie chcelo aby si rozpálil gril. Príde víkend o ochladí sa. Ale určite sa nenecháš odradiť a po prečítaní ideš nasekať drevo. A to nehovorím keď uvidíš to pivo! Už začína sezóna kyseláčov. Konečne! Kura, limety, hruška, mozzarella, mango, habanero, Raven! Edith Piaf – Non, Je Ne Regrette Rien.

Potrebuješ
  • Kura: 1 ks (aspoň 1,5 kg)
  • Slanina: 200 g
  • Soľ: 10 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Pomarančová kôra: 5 g (sušená)
  • Citrónová kôra: 5 g (sušená)
  • Horčičné semeno: 5 g
  • Zelené korenie: 5 g
  • Limeta: 1 ks

  • Mango: 1 ks (150g)
  • Hruška: 1 ks (100g)
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Zelená cibuľa: 50 g
  • Limeta: 1 ks
  • Med: 20 g
  • Soľ: 5 g
  • Chilli: 5 g (habanero úplne stačí)

  • Kukuričná múka hladká: 100 g
  • Hladká múka: 200 g
  • Bravčová masť: 70 g
  • Soľ: 5 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Voda: 200 ml

  • Kyslá smotana: 200g
  • Pažítka: 20g
  • Soľ: 5g

  • Mozzarella: 200g
Postup

Aasi je už otrepané sa aj baviť o týchto našich opatreniach a životoch, ale koho neteší takéto počasie? A kýseláče sú tiež znak radosti.

Ako už je zvykom, začni mäsom. Posilni sa dobrým pivom a počúvaj. 7 Seconds – Regress No Way!

Kura rozrež po chrbtici. Jemne oddeľ kožu od mäsa, ale aby ešte na ňom držala. Slaninu zroluj a ulož pod kožu. Do prs sprav dieru zvnútra (medzi kosťami to pôjde aj prstom ) a vlož do nej slaninu (zatlač).

Kura - Raven - Grilovať treba

Kura - Raven

Grilovať treba

Všetko korenie rozmixuj na prach a zmiešaj do kopy. Celé kura ním obaľ a priprav gril. Ale kľudne takto kura nechaj odpočívať aj pár hodín v chladničke. Gril rozdeľ na polovičku. Na jednej polke maj oheň a na druhej kura.

Kde máš kura otvor aj komín (bude pekne zaúdené ). Neprikladaj veľmi,  nech nehorí a snaž sa udržiavať teplotu max na 110°C v grile. Po hodinke obracaj všetkými možnými spôsobmi, ale na kožu daj až na konci a to iba na 20 minút. Pri grile pobudneš aspoň tri hodiny ale kľudne trénuj psa alebo pokos trávu po zime. Keď kura vytiahneš, potri ho šťavou z limety (samozrejme kožu hlavne).

Tortily už si robil, tak to máš rýchlovku. Nič sa nemení, asi iba hudba. Blink 182 – Quarantine.

Múky, soľ a prášok do pečiva dobre premiešaj v hlbokej mise (fakt hlbokej, lebo to nie je všetko, čo tam pôjde). Pridaj roztopenú masť (nie horúcu), vodu a vypracuj vláčne lepivé cesto.

Na pomúčenej doske vyvaľkaj väčšie tortily  (6 ks, nech sa dajú plniť). Každú tortilu dobre pomúč, nech sa nelepia pokiaľ ich nejdeš piecť. Na rozpálenej suchej panvici upeč tortily (nesmie byť ani veľmi rozpálená (nech to nehorí) ani studená, nech to nesušíš na kameň. Radšej ich otoč viackrát počas pečenia ).

Poď na salsu, to už bude skoro koniec. Čo si naučil psa? Alebo si pokosil? Cro – mags – We Gotta Know.

Mango, hrušky nakrájaj na malé kocky (keď nevieš ako,  napíš Filipovi on ťa to naučí, to je jeho parketa ). Zalej šťavou z jednej limety a dobre premiešaj. Potom pridaj nasekanú cibuľu a chilli. Osoľ, pridaj med a dobre premiešaj. Nechaj odpočinúť v chladničke aspoň jednu hodinu. Šak chceš plnú chuť.

Všetko sa musí šmýkať. Takže to máš šmýkačku. Deez Nuts – Face this on my own. Keď už spravil, čo spravil, tak mu aspoň zahrajeme. Všetci spolu!

Smotanu zmiešaj s nasekanou pažítkou a dochuť soľou. Premiešaj a šmýkaj.

Poď to zložiť lebo už si hladný. A hlavne nikomu nehovor pre koho všetko varíš. Živé kvety – To, čo nás spája.

Tortilu potri ochutenou smotanou. Zasyp natrhaným mäsom, prelož nakrájanou mozzarellou a pridaj salsu. Zroluj môžeš jesť.

Odporúčané pivo: RAVEN – Lemon cheesecake

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.