Maďarský pivovar Zirci Apátsági Manufaktúra založili v roku 2015. Na oficiálnej stránke hovorí o tom, že chce spojiť tradíciu s modernou technológiou. V jeho ponuke nájdete aktuálne šesť druhov piva. My ochutnáme kúsok, ktorý nesie názov Levandulás. Asi nemusíte byť v maďarčine vôbec zdatní a viete, že asi bude v tomto pive použitá levanduľa. Aby sme boli presní, Maďari to Witbieru dali kvety levandule.
Názov piva: Levandulás
Pivovar: Zirci Apátsági Manufaktúra
Druh piva: Ochutený Witbier
Krajina: Maďarsko
Stupňovitosť: Neuvedná
Obsah alkoholu: 5,3%
Zloženie: Voda, pšeničný a jačmenný slad, pomarančová kôra, kvety levandule, chmeľ.
Cena: Pivo sme dostali od Františka, ďakujeme!
Farba: Tmavo-žltá, pivo je výrazne kalné.
Pena: Vysoká, jemná štruktúra so šľahačkovitou konzistenciou.
Vôňa: Levanduľa o sebe dáva vedieť. Prítomný je pomaranč, banány či mandarínka.
Chuť: Vyššia rezkosť, vyššia plnosť. V chutí hrá prím levanduľa, okrem nej je výrazný aj banán, mandarínka či pomaranč. Doznievanie je príjemne (nevýrazne) horkasté s jemne korenistým nádychom.
Zhrnutie
Tak po prvom dúšku to bola dilema či pokračovať. Nevzdali sme to a nebolo to až také zlé. Levanduľa tu valcuje na plnej čiare a všetko dobré, čo môže ponúknuť tento štýl, necháva v úzadí. A to je škoda. Vyskladanie ako-také je v poriadku, celkové vyznenie je však výrazne sladkasté a kvetinkové. Napriek tomu sa toto pivo dá piť a má čo ponúknuť. Za nás je to 6,5 bodu.