Majitelia podnikov veria v lepšie časy. Hľadajú však, ako ušetriť

Aj napriek tomu, že gastrosegment zažil v uplynulých rokoch jedno z najťažších období v modernej histórií, majitelia podnikov veria, že v najbližších mesiacoch sa situácia zlepší. Momentálne však riešia hlavne otázku, ako ušetriť.

Jeden problém za druhým

Najprv to bola pandémia, potom energetická kríza a inflácia. Majitelia podnikov, krčiem či pivovarov museli v uplynulých rokoch riešiť jeden problém za druhým. Aj preto rôzne prieskumy odzrkadľovali negatívne nálady.

Najnovší prieskum však ukazuje, že nálada medzi prevádzkovateľmi podnikov je o čo si optimistickejšia ako v minulosti. Prieskum Plzeňského Prazdroja Slovensko, ktorý sa uskutočnil v marci 2023 na vzorke 1629 podnikov na Slovensku ukázal, že až 43 percent z nich si myslí, že situácia sa v sektore zlepší.

V súvislosti s bežným chodom prevádzky však plánuje tento rok optimalizovať náklady 30 percent podnikov a drvivá väčšina z nich, až 81 percent, plánuje prispôsobiť chod prevádzky tak, aby ušetrili práve na energiách.

„Pre celú gastronómiu sú rastúce ceny energií veľkou komplikáciou. Ale šetriť tým štýlom, že zhasneme, vypneme kuchyňu, kúrenie či naopak v lete vypneme klimatizáciu, nie je riešenie,“ hovorí Ivan Kubíček, spolumajiteľ bratislavskej reštaurácie Šnyt Beer & Restaurant.

Hľadá riešenie

Majiteľ podniku sa pritom zapojil do výskumu, ktorý v týchto dňoch rozbehol Plzeňský Prazdroj Slovensko. Pivovarnícka skupina spolu s expertmi z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftom a ďalšími technologickými firmami hľadá úsporné riešenia za použitia najmodernejších technológií.

Ich cieľom je vyvinúť šetrnejší smart výčap. Ten má v budúcnosti slovenským podnikom usporiť až 30 percent energie pri čapovaní piva. „Meraním najprv získame dôležité dáta o spotrebe. Na základe nich potom spolu s partnermi inovujeme celú výčapnú technológiu a poskytneme ju podnikom. To všetko s cieľom podporiť našu pivnú kultúru,“ vysvetľuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Projekt sa zameria na celú „cestu“ čapovaného piva v podniku. „Doslova zröntgenujeme výčap a zmapujeme spotrebu energií v celom výčapnom vedení, počnúc uložením piva v pivnici alebo chladiacom boxe cez jeho teplotu a tepelné straty po ceste zo suda či tanku až po načapovaný pohár,“ hovorí Ivan Tučník, manažér pre oblasť udržateľnosti v Prazdroji.

Podľa jeho slov sa zamerajú aj na spotrebu elektriny potrebnej na vychladenie vane. Zároveň budú sledovať a merať aj spotrebu vody počas celého procesu starostlivosti o kvalitu piva a pivného skla. Prvé výsledky meraní budú dostupné už v tomto roku, plné výsledky v polovici roku 2024.

Prečítajte si aj

Zdá sa vám dnes pivo drahé? Počkajte na leto

Snímka: Plzeňský Prazdroj Slovensko