MARTINs: Zavreli im Martiner, tak si v marci otvoria pivovar

MARTINs 01

Písal sa rok 2003 a v Martine sa udiala z pivovarníckeho hľadiska jedna dôležitá udalosť. Nadnárodný gigant Heineken zatvára prevádzku tamojšieho Martineru a výrobu prenáša do Hurbanova. Udalosť, ktorá časť ľudí zarmútila, iných nahnevala. Michal Pilka s bratom Norbertom ju pozorne vnímali. „Začali časy divných nájazdov rôznych chutí a pachutí do našich pohostinstiev. Vtedy sme si povedali, že to ďalej takto nepôjde, že nám niekto predáva pivo a vlastne to pivo nie je,“ sa vracajú v spomienkach bratia Pilkovci. Práve vtedy vznikol nápad založiť vlastný pivovar. Cesta k nemu bola dlhá, od jeho otvorenia však aktuálne zostáva už len niekoľko týždňov. V Martine sa totiž môžu tešiť na pivovar MARTINs. Otvorenie je plánované už na začiatok marca.

Ale začnime ešte o pár rokov skôr, keď bratia Pilkovci ešte nevedeli, že budú majiteľmi vlastného pivovaru. „Na rozdiel od iných nápojov či alkoholických alebo nealkoholických, pivo pije každý, lebo je to odkaz v nás, tak isto ako piť vodu a dedí sa generačne,“ smeje sa Michal. Ten jedným dychom dodáva, že aj on s bratom dostali generačný odkaz piť pivo. Po presťahovaní Martineru sa obaja bratia rozhodli, že si pivo navaria vo vlastnej réžii. „Po podrobnom preštudovaní nálady v našej kotline sme pred desiatimi rokmi začali s bratom hľadať asi najzásadnejšiu surovinu na varenie piva a to konkrétne vhodnú vodu na výrobu piva,“ spomína. Tak sa začala dlhá cesta za vlastným pivovarom. Prvé zmienky o ňom ste v médiách zachytili už v roku 2011, vtedy ešte pod pracovným názvom Martpils.

MARTINs 00

Meno zmenili na MARTINs. Po dlhých peripetiách otvárajú už o necelý mesiac. Ich plány sú jednoznačné. „V prvom rade je priorita variť dobré pivo tradičnými metódami z prvotriednych surovín. Vrátiť ľudom v Turci hrdosť a výsadu, o ktorú prišli – variť pivo,“ približuje Michal Pilka. Ten chce spojiť tradíciu s moderným i technológiami. „Variť budeme modernou, ale pôvodnou technológiou pod dohľadom martinských sládkov, ktorí kedysi varili poctivé martinské pivo, uprednostňovať kvalitu pred kvantitou a dodržiavať najvyššiu kvalitu vstupných surovín, z ktorých sa bude vyrábať pivo. A určite variť bez potravinárskych chemikálií a rôznych urýchľovačov,” približuje majiteľ. Kapacita pivovaru je 10-tisíc hektolitrov za rok. V Martine chcú staviť na klasiku. „Chceme zatiaľ variť len MARTINskú klasiku a to pôvodnú Martinskú dvanástku, desiatku a čierne. Na Vianoce bude určite aj čierny špeciál ako bol porter,” konštatuje Michal Pilka.

Pred časom ešte hľadali sládka do pivovaru. „Potrebovali sme ešte jedného sládka do týmu a po konzultácií s pánom Pokrievkom, tunajšom nadšencovi, ktorý už roky organizuje na Slovensku rôzne pivné podujatia, a ktorý má obrovský prehľad o dianí v slovenskom pivnom svete, sme sa rozhodli aj takýmto spôsobom hľadať sládka,“ hovorí majiteľ pivovaru.

Adresa: Pivovar MARTINs, Priekopská 1, 036 01 Martin
Ročná kapacita: 10-tisíc hektolitrov piva ročne
Aké pivo chcú ponúkať: klasická desiatka, dvanástka a tmavý ležiak. Na Vianoce aj porter, prípadne iný špeciál.
Facebook: https://www.facebook.com/pivovarmartins/?fref=ts

Pivovar chce zaujať aj špeciálnou reklamou

ranajky+obedy+vecere+cmyk

MARTINs2

MARTINs 03

MARTINs 04

Snímky: Pivovar MARTINs