Musíme sa priznať, že pivá s údeným sladom môžeme. Teda ak sa podaria a pivovar správne odhadne kombináciu. Už sme totiž pili aj riadne údené torpéda, ktoré nám odstrelili dekel. Dnes ochutnáme jedno pivko, ktoré by sme mohli označiť za „slaninkové“. Práve údené slady totiž môžu evokovať chuť slaniny v pive. Tieto tóny by mali byť prítomné aj v pive s názvom Rauchbier. Ide o pivo, ktoré na trh uviedol Holíčsky pivovar Wywar.
Názov piva: Rauchbier
Pivovar: Holíčsky pivovar Wywar
Druh piva: Rauchbier/Údené
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 13°
Obsah alkoholu: 5,3%
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasnice.
Cena: Za fľašu s objemom 0,75 litra sme zaplatili 3,19 eura.
Farba: Čierno-hnedá.
Pena: Stredne vysoká so šľahačkovitou konzistenciou.
Vôňa: Výrazná slaninka. Okrem nej zachytíte aj kávu,kakaou, sušené slivky aj dubové drevo.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti dominuje slaninka, ktorej sekunduje káva, kakao, toast, sušené slivky aj tmavá čokoláda. Horkosť je výrazná, doznievanie horkasté so slaninkovým dojazdom.
Zhrnutie
Ak máte radi slaninku teda údené pivá, prídete si na svoje. My patríme medzi fanúšikov údených tónov. V tomto prípade nám k dokonalosti chýba viac rovnováhy. Slaninka totiž valcuje a nenecháva vyniknúť aj ďalšie zložky. Výrazná je aj horkosť, ktorá sa blíži k hrane, kedy to nemusí každému vyhovovať. Na strane druhej, pivo má čo ponúknuť a u nás je to sedmička.