Moravská vernisáž piva: Keď všetky cesty vedú do Olomouca

MVP Olomouc

Sezóna súťaži je v plnom prúde, už som tu nedávno písal o Chmelovárku,  ako ďalšia prišla v máji na rad Moravská vernisáž piva v Olomouci. Tento rok to bolo komplikované, lebo sa termín z technických príčin posunul na rovnaké dni ako sa konal Hrncovar.

Na dva víkendy

Reálne hrozilo, že na súťaži, ktorú spoluorganizujem, nebudem prítomný. Nakoniec sme akciu roztiahli na dva týždne, teda dva víkendy. Týždeň pred samotným festivalom sme hodnotili pivo na súťaži a aby to nebolo málo, konali sa sprievodné akcie.

V piatok Tap Take Over Zíchovca vo Vyhoukanej Sove a v sobotu Springfest v priestoroch pivovaru Twinberg. Prvýkrát v krátkej histórii sme podľa BJCP hodnotili nielen domovaričov, ale aj komerčné pivovary. Mali sme veľké oči a očakávali veľa vzoriek, nakoniec to bolo spolu 74 pív, z toho 21 vzoriek bolo z komerčných pivovarov.

Hodnotilo sa v štyroch kategóriách:

  1. Pravidla Ligy Českého ležáku (35 vzoriek)
  2. Pšeničné vrchne kvasené pivo bez obmedzenia stupňovitosti (17)
  3. Pale ale/ IPA s českými chmeľmi. (17)
  4. Rustikální kveik/Czech multigrain kveik podľa predom daného receptu (10) táto kategória je súčasťou Výzvy MVP (Iba pre homebrewerov a školské pivovary)

Hodnotili sme dva dni, v piatok v dvoch komisiách, v sobotu vzorky hodnotilo päť komisií. Najviac bola zastúpená kategória 1, čo je pochopiteľné, keďže je súčasťou Ligy Českého ležáku a domovarníci naháňali prípadné body za umiestnenie. Takže sa jej venovali tri komisie.

Výsledky tejto kategórie ukázali, že tento rok boli lepšie ako minulý rok, aj keď šumy boli, že ani nie. Veď posúďte: 16 pív z 31 malo viac ako 25 bodov, čo podľa mňa bol dobrý výsledok.

Kategória tri bola prekvapivo na dosť dobrej úrovni. Prekvapivo preto, lebo na základe obľúbenosti takzvanej ČIPA v (nielen) oboch krajinách, sme kategóriu zadefinovali podľa BJCP. Trochu sme obmedzili prítomnosť karamelu a zadefinovali použitie českých chmeľov.

Kategória pšeničných pív bola podľa výsledkov zľahka nadpriemerná a bolo ozaj pár skvelých kúskov. Kategória Rustikální kveik bola pomerne ťažká a tomu aj zodpovedala úroveň pív. Boli aj dobré, ba až veľmi dobré pivá, avšak našlo sa aj pár vyslovene nepodarených pív.

Z celkového počtu 26 z „medailových“ pív naprieč kategóriami sa v rozmedzí 45-50 bodov neumiestnilo žiadne pivo, v rozmedzí 38-44 bodov sa umiestnilo šesť pív a v rozmedzí 30-37 bodov sa umiestnilo 20 pív.

Domovaričské výsledky nájdete tu. A výsledky komerčných pivovarov sú tu:

I. kategória:  Světlý ležák českého typu

  1. Vincent – Luhačovice
  2. Svratecká – Stern
  3. Chmelnice ležák – Napajedla

II. kategória: Pšeničné svrchně kvašené pivo bez omezení stupňovitosti

  1. US wheat ale Šenov

II. kategória Pale ale/ IPA s českými chmeľmi

  1. Sa-Turn Albert Michler

Bola to vydarená súťaž, na začiatku bol trochu chaos, avšak nakoniec sme všetko dobehli. Veľká vďaka patrí okrem (spolu) organizátorov aj podpornému tímu študentov, ktorí nás šikovne obsluhovali.

Sprievodné akcie

V rámci sprievodného programu Tap Take Over Zíchovca vo Vyhoukanej Sove bolo 10 pív na výčapoch, dve rozlievané z fľašiek a nejaké na „čakačke“. Podnik je dvojposchodový, my sme boli v podzemí, všetko zaujímavé okolo TTO sa konalo hore. Nevadí, aspoň sme mali svoj kľud.

MVP Olomouc

Pivo nám nosili, mali sme aj guľáš, takže svet bol v najväčšom „porádečku“. Sem sa určite plánujem vrátiť. V rámci prípravy na nasledujúci deň sme sa presunuli do najpivnejšej inštitúcie v Olomouci a to do prevádzky Pivný ráj a tam dali ešte degustačný set, aby sme si dôkladne pripravili chuťové poháriky.

V sobotu bol súčasťou súťaže, Spring Fest,  kde sa okrem domáceho pivovaru zúčastnili aj hosťovské pivovary Čierny Kameň a Sibeeria. Okrem toho bol aj zaujímavý program pre záujemcov:

  • 12.30 – exkurzia pivovarom so sládkom Vlastislavem Kubíčkem
  • 13.00 – Jiří Vala – Suroviny na výrobu piva a jejich trendy
  • 14.00 – Vojtěch Chaloupka – Pivní dílna: projekt komunitního pivovaru
  • 15.00 – Jan Ružička – Proč se nebát Belgie?
  • 16.00 – Ingo Barkow – Homebrewing and competitions in Switzerland
  • 17.00 – Vyhlášení vítězů MVP domovařičské soutěže.

Záujemcov bolo  dosť, ľudia počúvali a bavili sa.  Mňa najviac zaujalo vystúpenie Ingo Barkowa o švajčiarskej domovaričskej scéne. Padla zaujímavá informácia, že Švajčiarsko je v Európe krajina s najviac remeselnými pivovarmi na hlavu.

Dôvod je jednoduchý, nad istý počet navarených litrov sa domovarník stáva profesionálom, aby ho mohli zdaniť. Nech sa páči. Až teraz mi docvaklo, čo myslel seniorský domovarič na súťaži v Švajčiarsku, keď pranieroval „profesionálnych“ domovarníkov, že predávajú pivo.

MVP Olomouc

Pivá na festivale boli fajn, nebudem vás však unavovať ich výčtom. Čierny Kameň sa rozhodne nestratil, ba práve naopak. Absolvovali sme aj prehliadku pivovaru Twinberg a aj keď mám už tých pivovarov pochodených dosť, predsa len je to vždy trochu iné. Aj keď je pivovar dosť od ruky, neváhajte a ak budete v Olomouci určite ho navštívte.

Svoje pivo čapujú na siedmych výčapoch, v ponuke sú aj jedlá, napríklad burger, krídielka, hermelín, koleno a ešte čosi viac. Obsluha zvládala nápor na jednotku. Určite sa sem ešte vrátim.

Svatováclavský pivovar

Kam sa však nevrátim je Svatováclavský pivovar, pivovar s pivnými kúpeľmi. Dali sme si tam v piatok stretnutie s pánom profesorom, že sa zľahka najeme, skúsime pivo a pôjdeme na súťaž.

V ponuke mali 8 pív, my sme si dali štyri. Kvalita bola kolísavá, desiatka sa ešte dala, dvanástka už bola plná chýb. Hefe-Weizen sa dal piť, avšak postrádalo banánové estery a korenisté fenoly. Tmavý ležiak bol celkom fajn, len bol na sladšej strane, čo ja nemám úplne rád.

Chceli sme sa aj najesť, mali aj hovädziu polievku. Keď som sa spýtal, či by mi nemohli rozmixovať knedlíky a mäso v nej, som sa dozvedel, že sa spýta, avšak veľa šancí tomu nedáva. Samozrejme, že sa nedalo.

Jedlo bolo  oveľa lepšie ako pivo, avšak obsluha moc príjemná nebola. Teda okrem úvodného čašníka, atmosféra divná, pivo na… veď viete. Načo tam chodiť.

Konečne som si rozšíril obzor o tri podniky, kde som nebol. A ako som písal vyššie, súťaž dopadla dobre, vidíme sa opäť o rok.

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade.

Prečítajte si aj

Kostelecké chmelovárek 2025: Desiatky pív a atmosféra, ktorá nesklame