Sprievodca pivnou púšťou, alebo kde nájsť pivo v kúpeľoch

Pivo Martins

Dobrým pivom rozmaznaný chlapec z Bratislavy sa riadením osudu ocitol v malom okresnom meste niekde na strednom Slovensku. Chce piť dobré pivo, tak sa rozhliada, sonduje, chodí. Krčiem tu nie je veľa a keď aj sú, tak s priemyselným pivom. Nájdu sa tu pivá z Hurbanova aj Šariša a to nielen vlajkové lode.

Sú tu dva podniky s „domácim“ pivom Martiner, avšak bez novinky Granát. Aj pivovar Steiger má svoje zastúpenie svojim pivom Hell. Celkovo sú však Turčianske Teplice zamerané na české pivá, podľa skromného odhadu asi 80 percent pív je z Česka. Holba, Uherský Brod, Svijany, Ostravar, Bernard, aby som námatkovo pár spomenul. Niektoré dobre ošetrené, niektoré skôr nie.

Pôvodne som chcel popísať dojmy z každého podniku, čo som navštívil, tento článok však nemá byť „hejt“ na Turčianske Teplice, skôr vám chcem ukázať, kde čapujú pitné pivo.

3. Café Central

Na treťom mieste sa u mňa ocitol podnik s názvom Café Central, čo je mix medzi reštauráciou, kaviarňou a barom. Podnik je dvojposchodový, hore je umiestnená fajčiarska časť. Je to skvelé riešenie, v dolnej časti nie je po dyme ani pamiatka.

Turčianske Teplice - Café Central

Obsluha je veľmi priateľská, kávy a čaje sú dobré. Jedlo sa zdá byť tiež v poriadku. Pivný lístok pozostáva zo Svijan:  Máz 11°, Kníže 13° a tmavá  Kněžna 13°. Majitelia aj obsluha sú pyšní na pivo čo čapujú a podľa toho to aj vyzerá. Ja som sem chodieval na čaj, ale pre potreby tohto článku a netrhania partie som si dal 11tku.

Celkom som tým prekvapil majiteľku podniku, ktorá už išla servírovať lahodný horúci nápoj z čajových lístkov. Za mňa po dlhom čase pitné Svijany. Podnik je veľmi obľúbený medzi kúpeľným ľudom. Ako sa uvoľnili pomery, tak je po večeroch plný, rezervácia nutná. Obsluha je veľmi ústretová a milá. Samozrejme neodpadol som z tohto piva, avšak piť sa to dá.

2. Italian Style

Druhé miesto obsadil malý nenápadný podnik Italian Style. Je to kombinácia susedskej kaviarne, obchodu so šatami a talianskymi potravinami v budove hotela Vyšehrad. Pokiaľ si chcete kúpiť jogurty z miestnej mliekárne, tak toto je vaše miesto. Popritom si môžete dať solídne pivo.

Turčianske Teplice - Hotel Vyšehrad

Vnútri sú  asi štyri stoly, na terase asi ďalších sedem. Za normálnych okolností to nie  je podnik kam by som šiel, zaujalo ma logo Bernarda, tak som vošiel. Pri prvej návšteve som na sebe zachytil spýtavé pohľady tých pár ľudí, čo v podniku sedeli.

Majiteľka zvažovala, či neporušuje vládne nariadenia. Neskôr som sa dozvedel, že počas apokalypsy mala pričasto kontrolu, keďže fungovala ako obchod. Keď som poprosil o pivo, tak sa nálada uvoľnila. Pivo bolo opäť načapované s láskou a samozrejme aj rukami.

Štandardný Bernard, „odsmädový“, ľahký diacetyl, ale to už k Bernardu patrí. Pivný sortiment pozostáva výhradne z Bernardov, vrátane Lavíny, alebo nefiltrovanej 14°ky. Na toto pivo som čítal dosť veľa kritiky, ale mne chutilo, také sladové, kvasnicové so stredným telom. Milá jednoosobová majiteľka vytvorila príjemné miesto na konzumáciu nápojov podľa chuti každého „súdruha“.

1. Koliba Zuzanka

Prvé miesto si v mojom rebríčku zaslúžila Koliba Zuzanka.  Veľká reštaurácia s rozsiahlou terasou je na prvý pohľad podnik Zlatého bažanta.

Turčianske Teplice - Koliba Zuzanka

Po rýchlom preletení ponuky, som usúdil, že sem nebudem chodiť, samé pivá z Heinekenu. Moment, to nie je Martiner, ale Martins. Tým sa všetko mení. Keď som sa lepšie pozrel, tak logo pivovaru Martins, prekvapivo z Martina, bolo jasne viditeľné.  Na streche, vnútri, na krígloch, podpivníkoch  (keď sú k dispozícii) na rovnošatách personálu. Podávajú tu halušky rôznych druhov, jedlá z baraniny, desiatové polievky, kolená, rebrá a iné. Hlavne baraninu treba ochutnať, nakoľko je skvelá a málokde sa vidí.

Obidve pivá sú viac menej v dobrej kondícii. Prečo viac menej? Pivá sa narážajú hneď po dodaní, nestihnú sa usadiť. Ak som správne pochopil, pivo sa sem vozí, až keď dôjde predchádzajúci sud. Taký Covidovský setup. Preto im čapovanie trvá dosť dlho s karfiolovou penou. Inak tá pena je nešvár, ktorý je v Tepliciach veľmi rozšírený.

Ku koncu môjho pobytu, sa čapovanie v Zuzanke výrazne zlepšilo, skromne si myslím, že som tomu trochu napomohol. Jedlá sú tu chutné, obsluha takmer dokonalá a pivo? Za mňa najlepšie miesto na pivo a aj jedlo v Turčianskych Tepliciach.  Obsluha je v podstate v poriadku, milé sú obe smeny, ale jedna je taká milšia. Veľmi rád sa sem vrátim.

Cenová hladina piva sa pohybuje od 1,40€ do 1,99 za bežné pivá.  Tých 1,99 € je v jednom hotelovom bare a reštaurácii.  A potom je tu pivo z „najlepšieho“ remeselného pivovaru, ktorý vymyslel „vlastný“ pivný štýl.

Tento pivovar obsadil bary vlastnené Zlatými kúpeľmi a ponúka svoje pivo za tri eurá,  tmavé za 3,10, čo je podľa mňa cez čiaru. Ceny za ostatné produkty sú tu príjemné, ale pivo je predražené. Pivo som ochutnal a nebolo zlé. Ale nie za túto cenu.

Všeobecne som sa bál, že moc piva si nedám, našťastie to nebola pravda. Samozrejme, výlučne ležiaky, čo nevadilo.  Rád sa sem vrátim.

Snímky a text: Imrich Nógell, Beermalade

Prečítajte si aj

Remeselné pivo v Nitre? Občas treba zahodiť predsudky