Musíme si pomáhať. Hellstork, ďakujem za inšpiráciu

Punková kuchyňa - Hellstork

Ťažká doba, ale bez piva to nikto nedá. Ty bojuješ o prežitie, oni bojujú o život. Tak čo piješ? Keď nemôžeš cestovať, zoberiem ťa cez celý svet. Chaloši v Hellstorku robia namakané pivo a k tomu tacos. Dneska skúsime Mexico na viac spôsobov. Burger, tacos – Hellstork, Zichovec, Unorthodox Brewing. The Last Days of Jesus – Joker’s Aid.

Potrebuješ

  • Bravčové plece: 2 kg
  • Pomaranč: 2 ks
  • Limeta: 1 ks
  • Cesnak: 50 g
  • Nové korenie celé: 5 g
  • Celé čierne korenie: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Čierna rasca: 5 g (dá sa zohnať, no nie je naša)
  • Škorica mletá: 5 g
  • Semená annatto: 15g (korenie z Mexika na farbu a na chuť – zoženieš)
  • Chilli: 2 g (Habanero – údené)
  • Hnedý cukor: 10 g

  • Červená cibuľa: 250 g
  • Pomarančový džús: 0,5l (nešetri!)
  • Horčičné semeno: 5 g
  • Údená mletá paprika: 5 g
  • Chilli: 5 g (Habanero – údené)
  • Soľ: 5 g
  • Cukor: 10 g

  • Hladká múka: 500 g
  • Bravčová masť (sádlo): 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Voda (72°C): 280 ml
  • Kypriaci prášok: 5 g

  • Polohrubá múka: 420 g
  • Cukor kryštál.: 20 g
  • Soľ: 5 g
  • Vajcia: 2 ks (fuckt čítaj návod)
  • Medvedí cesnak: 120 g
  • Mlieko: 0,5 dcl
  • Maslo: 25 g
  • Čierna rasca: 5 g
  • Droždie: 5 g

  • Mango: 1 ks (200g)
  • Cibuľa zelená: 50 g
  • Cherry paradajky: 50 g
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 5 g
  • Cukor: 5 g
  • Cesnak: 30 g
  • Chilli: 2 g (Habanero – né!?)

  • Cherry paradajky: 500 g
  • Cibuľa zelená: 100 g
  • Koriander: 5 g (lístky)
  • Cibuľa červená: 100 g
  • Pivo: 0,1 l Hellstork – Sourise
  • Soľ: 10 g
  • Cesnak: 30 g
  • Chilli: 5 g (Habanero  údené)

  • Vajce: 2 ks
  • Syr: 200 g (Queso Panela – syr z Mexica k**va ťažko sa to zháňa. Môžeš nahradiť Mozzarellou, ale hokej bez ľadu si nezahráš)
  • Maslo: 100 g

Postup

Najdlhšie trvá mäso, tak začni tým, čím chceš. Ale máš tam aj jednodňovky. Teš sa aspoň z toho, že budú dva recepty. Motorhead – Brotherhood of Man.

Mäso nakrájaj na menšie kusy a vlož na pekáč. V mažiari spolu roztlač čierne korenie, nové korenie, čiernu rascu, soľ, annatto semená. Potom pridaj cesnak, škoricu, chilli a roztlač. Zalej šťavou z pomarančov a limety a vymiešaj kašu. Marinádu vmasíruj do mäsa a nechaj odležať tri hodiny.

Hellstork - Punková kuchyňa

Polovičku mäsa vlož na pekáč (1 kg), prikry alobalom a vlož do rúry. Peč pri teplote 80°C 12hodín. Druhú polovicu mäsa nechaj marinovať minimálne 12 hodín v chladničke a potom pomeľ na burgre. Rozdeľ na 6 rovnakých častí. Hotovo a hoď to späť do chladničky.

Poď naložiť cibuľu. Je to ľahké jak táto pesnička: Descendents – I like food.

Pomarančový džús dochuť všetkým, čo je napísané v recepte. Nechaj prevrieť a zalej očistenú a na trojuholníky nakrájanú cibuľu. Zavri do zaváraninovej fľaše a nechaj do rána odpočívať dole hlavou. Koniec.

Tortilly, no nie kukuričné. Nie sme v Mexiku. Tam ti ich babka spraví ako nikto. Takže pšenica! A čo tvoji súrodenci? Včera bol ich deň. Moscow Death Brigade – Brother & Sisterhood.

Múku zmiešaj so soľou, kypriacim práškom a masťou. Pomaly prilievaj vodu a vypracuj vláčne nelepivé cesto. Nechaj 20 minút odfúknuť. Rozdeľ na 40 gramové guľky. Na pomúčenej doske vyvaľkaj placky (ak máš lis na tortilly, môžeš lisovať. Ak nie, tak si ako ja takže vaľkaj budú svaly).

Vyvaľkané tortilly opeč na sucho na rozohriatej panvici (keď sa začne nafukovať otoč). Opatrne nech nezhoria a nie sú vysušené. Tortilly rob tesne pred podávaním, majú sa jesť teplé. A keď robíš TACO tak nie väčšie ako  „NA TRIKRÁT DO HUBY!“

Bol Zelený Štvrtok a zelené pivo tiež nevyzerá fajnovo, tak budú zelené žemle. Počasie pomohlo medvediemu cesnaku. Takže?? Agnostic Front – For my Family.

Zelené žemle

Medvedí cesnak rozmixuj v mlieku. Musíš mať 170ml. Keď nie je, pridaj mlieko. Múku, droždie, cukor, soľ, cesnakové mlieko, 1 vajce a 1 žĺtko (bielko odlož) zmiešaj vo veľkej mise. Vypracuj za 5minút jednotné cesto. Pridaj rozpustené maslo a vmiešavaj do cesta cca 15minút (musí byť vláčne). Prikry a nechaj kysnúť cca hodinu.

Potom cesto rozdeľ na šesť rovnakých guliek. Odlož na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Prikry a nechaj ešte 20 minút podkysnúť. Bielko zmiešaj s kvapkou vody a potri ním odokryté žemle. Posyp čiernou rascou. Daj piecť do rozohriatej rúry na 190°C 17 minút. Po upečení musia znieť duto (klopkaj zospodu).

Salsu môžeš robiť kedy chceš. V chladničke neumrie (štyri dni). Táto je surová. Pennywise – Bro Hymn.

Očistené mango nakrájaj na kocky 0,6×0,6cm. Cherry paradajky (každú jednu) nakrájaj na 1/8. Pridaj nasekaný cesnak a zelenú cibuľu. Premiešaj a dochuť – daj soľ, cukor, limetovú šťavu. Poriadne premiešaj a daj ju čakať do chladničky (1hodina).

Posledná salsička. Teplá, ale môžeš ju jesť aj studenú (štyri dni). H2O – 5 year plan a nehrá iba tebe. Tobby mal vo štvrtok 51! Aj keď je vegán, dobré veci ocení.

Rozpáľ gril (na oheň). Rajčiny so zelenou cibuľou opeč (nech sú trošku čierne. TOTO NENI RASIZMUS!). Stiahni do misy, osoľ a zalej pivom. Pridaj červenú cibuľu, cesnak, chilli, koriander a rozmixuj. Hotovo, vybavené.

Stále sú zakázané návštevy ale na dvor pusti toho, koho chceš. Takže fízli patria za plot. Bishops Green – Alone a nech si spieva. A ty pre rodinu dokonči toto všetko.

Upečené mäso natrhaj a poriadne premiešaj s výpekom. Naplň taco! Tortillu namoč do výpeku – mäso, rajčinová salsa a nakladaná cibuľa. Díky chaloši (Peťo, Dano)!

Odporúčané pivo: Hellstork – Sourise

Prvé máš. A teraz Kazo. Tortillu namoč do výpeku – mäso, mango salsa, nakladaná cibuľa a vajco na tvrdo. Díky Vlado!

Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – El Mariachy

„Tacos musíš dať minimálne 3 a maximálne na trikrát do huby!“

Burger je stále v móde. Určite niekoho na dvore potešíš. The Adicts – I am Yours. Geordie Davison, NA TEBA!!

Teraz pokračuj na grile. Mäsové placky z chladničky opeč na masle tri minúty z každej strany. Po obrátení nalož syr. Opečené mäso (médium je najlepšie) ulož na spodok žemle, zasyp mango salsou, pridaj nakladanú cibuľu a zaklop.

Odporúčané pivo: Zichovec – Sour Passion Fruit

Nerob to so všetkými. Mango salsu vymeň za rajčinovú salsu a pridaj vajco na tvrdo. Nakladaná cibuľa tiež.

Odporúčané pivo: Hellstork – Sourise

Jak povedal Filip: „Mexické obžerstvo nepozná hranice!“

Na chuť!

Juro + Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.