Áno, už dlho sme si nepísali. Ale vieš čo to je obísť všetky babky v dedine, aby si našiel ten najlepší recept? Ešteže nie som z Tokia! Ale tým, že sme si dlho nepísali, tak dnes to bude dvojíte. Nie tak ako borovička (šak si píšeme na oPive!), ale dvakrát budeš jesť. Ale dezert je hlavný chod! Žemľofka a kačka burger. Ako u babky (no nie od mojej). CrossCzech – Děti ulic
Potrebuješ
- Jablko: 6 ks
- Cukor kryštál: 100 g
- Soľ: 10 g
- Klinček: 3 ks (korenie, nie tie do dreva)
- Tvaroh: 250 g (ale fakt jemný)
- Šľahačka 33%: 200 ml
- Cukor práškový: 100 g
- Limeta: 1 ks
- Brusnice: 50 g (sušené – bude kúzlo)
- Rum: 1dcl Republica Božkov Espersso
- Múka hladká: 500 g
- Cukor kryštál: 100 g
- Droždie: 21 g (polka čerstvej kocky)
- Alivit: 5 g (to počuješ prvýkrát určite, ale pekári majú tak si skoč do svojej pekárne)
- Soľ: 5 g
- Maslo: 20 g
- Olej: 10 g
- Vanilkový cukor: 10 g
- Mlieko: 220 ml
- Vajce: 2 ks
- Všetko daj dvakrát!
- Maslo: 50 g
- Rum: 0,5 dcl Republica Božkov Espresso
- Kapusta červená: 0,5 kg
- Mrkva: 200 g
- Jarná cibuľa: 3 ks
- Citrón: 1 ks
- Jablko: 1 ks
- Cukor kryštál: 10 g
- Soľ: 5 g
- Kyslá smotana: 150 g
- Horčica celozrnná: 20 g
- Cesnak: 50 g
- Chilli: 5 g (moragu daj, veď je leto)
- Kačka: 2,2 kg (keď už nebehá u deda po dvore, tak skús otca alebo Ivana V Čáčove. Fakt má dobré odrody)
- Jablko: 2 ks
- Soľ: 15 g
- Pivo: 0,5l Funky Fluid – Copacabana
- Rasca: 5 g
- Údená paprika: 5 g
Postup
Dnes môžeš začať, čím chceš. No brusnice budú najlepšia voľba. Keď už niečo nakladáš je lepšie, keď to chvíľu trvá. Nikto nemá rád rýchlovky. Laura Jane Grace – I´m Not a Cop! Aj ty máš doma Lauru?
Rum zahrej na maximálne 51°C, prelej do studeného pohára kde máš brusnice so šťavou z limety (ale najskorej ostrúhaj kôru a odlož, lebo limeta je súčasťou iného receptu), premiešaj a nechaj aspoň cez noc fungovať pri izbovej teplote. No nezakrývaj to, je leto a nechceš, aby to chytilo pleseň. Nechaj tak ich čas, príde!
Teraz si sprav doma pekáreň, ale najprv rozpáľ gril, tam bude tiež rock and roll! Tak ako v piatok na Mighty! Coock Sparrer – We´re Coming Back
Kačku presekni od hlavy po riť na polku. Umy, osuš a riadne zasoľ v pekáči. Jablká presekni na polky tiež a vlož ku kačke. V pive rozmiešaj koreniny a zalej kačku. Preklop papierom na pečenie a následne alobalom (stále ťa presviedčam o papieri na pečenie a alobale, ale ak máš dva pekáče po babke, čo do seba pasujú, tak ani nerozmýšľaj a jasné, že to peč tam!).
Vlož do rozohriatej rúry a peč pri teplote 150°C dve hodiny. Potom strhni papier aj s alobalom a peč pri teplote 180°C 23 minút. Upečenú kačku stiahni z kostí a vlož naspäť do výpeku. No daj pozor na bordel z jabĺčok (kôstky z jablka nechce nikto papať. Ani ty!)
Tak čo, už máš riadnu pahrebu? Určite nie, tak ešte počkaj (a nepoužívaj uhlie ale brikety a ovocné drevo!). Pekáreň otvára! Pre tých čo si zaslúžia. Bad Religion – Fu*ck You
Akože je dosť veľký problém zohnať dobré cesto od babky, ktorá iba žije v tej istej dedine ako ty a nie je priamo tvoja. Moje už sú u šéfka povolané, tak sa mi ešte nechce. Ale v Malackách Vagnerovci majú „khurva“ dobrých pekárov. Čo majú, dodajú a ja upravím na svoj obraz. Ale hlavne poradia! Poď už piecť lebo aj román napíšem!
Všetky suché suroviny zmiešaj do kopy (hlavne alavit. Je to živá kultúra a nesmie sa spojiť v prvom rade s tekutinou ). Z mlieka sprav kvások. Tak, že mlieko zahrej na 52°C pridaj cukor droždie a zamiešaj. Nechaj zobudiť droždie (cca 13 minút).
Pridaj rozpustené maslo a olej (do kvásku). Premiešaj a pridaj suchú zmes. Teraz mies aspoň šesť minút do vláčneho a hladkého cesta. Prikry a nechaj kysnúť cca pol hodiny, ale prvé zmeny uvidíš po 12 minútach. Ak si našiel poznámku všetko dvekrát, tak si ju snáď neignoroval. Lebo ak áno, zamiešaj ešte jedno cesto.
Ak nie pome! Cesto rozdeľ na polovicu. Prvú polku spracuj na podlhovastý bochník a vlož do pekáča na banánový chlebík (ak nemáš, môžeš dať aj do G/N 1/3 a stačí aj päť centimetrov vysoké. Tento kód pozná každý kuchár.) a nechaj ešte aspoň sedem minút postáť.
Druhú polku ceste rozdeľ na 110 gramové bochníky. Vytvaruj žemličky a vlož papierom na pečenie vystlaný pekáč. Ak máš sedem minút za sebou a trúbu rozohriatu na 180°C, tak žemle a sladký sendvič potri vajcom a daj piecť na 13 minút. Potom nevyberaj, ale teplotu zvýš na 206°C a peč ďalších päť minút. Vidíš to zlato?
A poď do toho grilu. Viem, že aj teba už trasie ako sa môžeš popáliť. Jablká! A keď nedávaš pozor hneď to je aj pri ceste po dedine za všetkými babkami. Catastrofy – Prasknuté čelné, nízky plat
Jablká polož na papier na pečenie a zasyp všetkým ostatným. Papier pretiahni cez jablká a zabaľ do alobalu (no tak, aby ti nevytiekla šťava). Vlož do pahreby a nechaj tam aspoň 31 minút.
Ak prihoria, nevadí, lebo ako hovoria babky v Taliansku, aj pripálená chuť je chuť, no nemôže zhorieť (všade majú iné umami). Potom vytiahni jablká z pahreby a stiahni zo šupky aj jadrovník. Rozmixuj na Cookovery na prach. Aby to bolo ešte jemnejšie, tak to prepasíruj cez sitko na koniec. Hotovo. Môžeš lyžičkovať alebo dať cez cukrársky sáčok ako ja.
Nesmrteľný je obdobný názov pre coleslaw. Takže No.1! Biohazard – Urban Discipline
Neboj sa, že ty páliš gril kvôli pol hodine na jabĺčka. Spolu s nimi tam vlož červenú kapustu (no tú nedaj do pahreby, ale na rošt). Ale tiež to bude tak na pol hodiny. Kapustu vytiahni, vyrež hlúb a údenú kapustu nasekaj na jemné pásiky, premiešaj a nechaj vychladnúť. Mrkvu očisti a na hrubo nastrúhaj ku kapuste. Pridaj, soľ a premiešaj. Nasekaj cibuľku a premiešaj. Jablko aj zo šupkou nastrúhaj tiež na hrubo a premiešaj.
Daj cukor, smotanu, horčicu, nasekaný cesnak, chilli a šťavu z citrónu. Premiešaj a nechaj na terase postáť šesť minút, premiešaj a vlož do chladničky. Pokiaľ nepoužiješ nie, že to tam necháš do Vianoc!
Už si skoro na konci. Ale určite ťa ešte nebolia oči z toľkého čítania. Hovoril som, že dlho sme si nepísali. Produzenten Der Froide – AFA-sfc
Teraz použi kôru z limety a zmiešaj ju spoločne s cukrom, tvarohom a smotanou. Daj do fľaše na šľahačku. Daj dve bomby a si pripravený na fúkanie. Ak nemáš fľašu na šľahačku, tak zo smotany vyšľahaj pomocou mixéru šľahačku (toto zrovna cookover nevie). A opatrne primiešaj všetky ostatné suroviny. Prečo opatrne? Lebo nechceš zo šľahačky maslo.
Konečne si sa dočkal a teraz obžerstvo. Takže babkina žemľofka od Jura! Lebo dezert je hlavný chod. Madball – Look My Way
Sladký sendvič nakrájaj asi na 1,5cm široké pláty. Opeč na masle. Hneď ako sa ti vytvorí kôrka zalej rumom a stiahni. Na opečený sendvič vytlač jablkové pyré. Cez fľašu natlač tvarohovú šľahačku ( ak nemáš fľašu, lyžičkuj ). A zasyp brusnicami. Hotovo!
Odporúčané pivo: Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie Sour Ale
Ale aby si nebol hladný, tak si daj ďalší chod. V jednoduchosti je krása! Green Smatroll – Clockwork
Žemľu prerež pozdĺžne. Namoč do výpeku z kačky a opeč. Zasyp mäsom trhnutým z kačky a nalož nesmrteľný. Pre klom čapičkou zo žemle a príjemný čemer!
Odporúčané pivo: Funky Fluid – Copacabana
Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.