Vedeli ste, že na Slovensku existuje aj štátny pivovar? Nájdete ho v Podunajských Biskupiciach, kde ho pred necelými troma rokmi otvorili ako súčasť Múzea obchodu. Keďže tamojšie múzeum zriaďoval štát, aj Múzejný pivovar je štátny. Je to do istej miery kuriozita. Navyše, o pivovare sa toho veľa nevie. Marketing je minimálny, napriek tomu je medzi pivnými fanúšikmi chválený.
Podnik sme sa rozhodli navštíviť v sobotu. Vonku je horúco a my okolo pivovaru hľadáme terasu. Žiadnu nemá. Prvotné sklamanie rýchlo vystrieda príjemné okúzlenie. Vstupom do pivovaru nás totiž oveje príjemná „klíma“. Podnik je totiž situovaný v staršom dome a ten poskytuje aj v horúcich dňoch príjemné zákutie. Za terasu by ste to vymenili asi ťažko. Palec hore.
Podnik je maličký, len niekoľko stolov, pivovarské technológie sú vystavené priamo v miestnosti. Všetko je vybavené a štylizované tak, aby pripomínalo minulé časy. Túto atmosféru evokuje aj príjemná hudba, televízor či rádio by ste tu hľadali len ťažko. Prvotný dojem bol naozaj výborný.
Prichádzame niečo pred šiestou hodinou večer. V podniku sú obsadené asi dva stoly, nemáme problém vybrať si voľné miesto. Obsluha je pri nás takmer hneď, ako sa neskôr dozvedáme, ide priamo o sládka pivovaru. V ponuke dnes majú štvoricu pív – svetlý a tmavý ležiak, Red Ale a IPA. Ako prvý si vyberáme Red Ale. Medzitým prichádzajú do podniku aj ďalší hostia. Obsluha ich už od dverí zdraví a správne háda, čo si dnes dajú. „Bude to IPA,“ pýta sa obsluha zákazníka a ten spokojne pritakáva. Jednoducho rodinný prístup, ktorý nie je pre Bratislavu vôbec typický.
Na stole nám veľmi rýchlo pristane pivo Red Ale 14°. Ide o vrchne kvasené pivo s obsahom alkoholu na úrovni šiestich percent. Kúsok mal červeno-oranžovú farbu, ktorú zdobila smotanová jemná pena. Keď ste k pivu privoňali, zachytili by ste citrusy i karamel. Úvod bol vyššie postavený, v strede si to pekne kombinovali grep, pomaranč i karamel. Koncovka bola horkastá. Bolo to výborné pivko. Lahodné, uhladené s ideálnou rezkosťou. Osem bodov bez všetkého. Vrelo odporúčame.
Druhým testovaným kúskom bola India Pale Ale 14°. Tento pivný štýl sa na Slovensku teší mimoriadnej obľube. Aj počas našej prítomnosti ho pilo viacero stolov. Múzejná IPA mala žlto-oranžovú farbu so smotanovou penou zloženou z mikrobubliniek. Keď ste k nej privoňali, zachytili ste krásnu citrusovú záhradku. Sladový úvod je výrazný, v strede sa to ešte viac znásobuje, keď v ňom dominujú citrusy. Ako keby ste pili grepový a pomarančový džús. Koncovka je výrazne horkastá. Výborné pivo (asi sa opakujeme). Lahodné, pekne vyskladané, prudko piteľné. Prvá liga.
A tu by sme asi mali skončiť. Tretí testovaný kúsok totiž vyvolal diskusiu s obsluhou. Ale nepredbiehajme. Na záver sme si totiž vybrali Tmavý ležiak 13°. Pivo, ktoré bolo čerstvo ocenené bronzovou Pivnou korunkou. Navyše, ceny zbierala aj v minulých rokoch. Ležiak mal čiernu farbu s červeným odtieňmi vo svetle. Zdobila ho hnedastá smotanová pena zložená z jemných mikrobubliniek. Vo vôni ste zachytili karamel, jemne aj kávu či náznaky cukríkovosti. Úvod bol vyššie postavený, v strede ste zachytili karamel, opečenú hrianku aj celkom výraznú ovocnú kyslosť. Koncovka bola jemne horkastá. Pivo bolo piteľné, nám prekážalo ovocie, ktoré v tomto štýle nemalo byť.
Obsluhy sa pýtame, či to je zámer. Vysvetľuje nám, že pivo je silnejšie a spôsobili to kvasnice. Vraj tie takto dokážu pekne vyzdobiť aj pšeničné pivo. Sládok pivo aj otestoval a doniesol nám tmavý slad, aby sme ochutnali. Vraj pivo malo dobrú kondíciu a bola to presne tá istá várka, ktorá bola tri týždne predtým poslaná na Slovenskú pivnú korunku. Nevieme. Je to námet na diskusiu, každopádne presviedčal nás autor piva a my sme mu uverili.
Odchádzame. Múzejný pivovar patrí k tomu najlepšiemu čo sme doteraz navštívili. Atmosféra, štylizácia podniku, prístup obsluhy patria k tomu najlepšiemu u nás. Aj pri pive by sme povedali to isté, len ten tmavý ležiak v nás vyvolal niekoľko otáznikov. Návštevu pivovaru však odporúčame všetkými desiatimi. Ak by takto vyzerali všetky štátne podniky, mali by sme na Slovensku raj na zemi. Toto rande s krčmou stálo za to.
Zhrnutie
Plusy
– Štylizácia podniku. Vkusné zariadené, bez rušivých momentov ako rádio či televízia. Všetko znásobovala autentická hudba.
– Atmosféra. Tá bola jednoducho neopakovateľná. Super.
– Obsluha. Profesionálna, milá, ochotná.
– Pivo. Vynikajúco dopadli najmä Red Ale a IPA.
Mínusy
– Poloha. Buď pôjdete autom, alebo MHD. Pre „cezpoľných“ je to problematickejšie.